Strona 12 z 49 [ Posty: 963 ] Przejdź na stronę Poprzednia 110 11 12 13 1449 Następna
Autor
Wiadomość
Tytuł:
Post Wysłano: 28 sty 2007, 16:18

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ale ponieważ życie nie jest bajką, a jeżdżenie ciężarówką nie zawsze jest cudowną przygodą, znowu okazuje się, że nigdzie nie jadę. Ładunek, który załadowałem wymagał eskorty i samochodu z dwoma kierowcami, aby mógl dojechać non-stop do Laredo (ponad 2 tys km), więc go musiałem oddać. A ponieważ teraz dość krucho z ładunkami, pewnie będę siedział w Chicago do poniedziałku. A więc zamiast trasy do Laredo, odwiedziny znajomych w Chicago. Sad
-oddales ladunek wiec nie bedzie chyba złym jak sie spytam co to było,jak musial miec eskorte i non stop na biegu do Laredo :arrow: :?: :?: :?: 8)
-hiob będąc te dwa dni w Chicago ,porób troche zdjęć z "polskiego miasta"duzo tam Polaków ,a wiec mam ochotę zobaczyc co tam slychac i widac. ok.(to rodzinne okolice emigracji heh 8) :D )
pozdrawiam :]

Tytuł:
Post Wysłano: 28 sty 2007, 17:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1019688
Samochód: BMW M3 E90; Volvo VN780

Cytuj:

-oddales ladunek wiec nie bedzie chyba złym jak sie spytam co to było,jak musial miec eskorte i non stop na biegu do Laredo :arrow: :?: :?: :?: 8)

Sony Playstation

Cytuj:
-hiob będąc te dwa dni w Chicago ,porób troche zdjęć z "polskiego miasta"...

Chyba nic z tego, nie wybieram się w "polskie regiony". Może poza jakimś polskim kościołem, ale tego poszukam tu, gdzie jestem. Mam tu przyjaciela, ale on mieszka na typowym amerykańskim przedmieściu.

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

KAMERA NA MOIM TRUCKU i INTERAKTYWNA MAPA z GPS-em: truck27.com

Tytuł:
Post Wysłano: 28 sty 2007, 23:34

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Sony Playstation
To takie ładunki wybagają eskorty?? jak wygrada taka eskorta i kto sie zajmuje ochranianiem takich przesyłek? jakieś firmy ochroniarskie?? Pozdrawiam

Tytuł:
Post Wysłano: 29 sty 2007, 0:16

Użytkownik

Użytkownik

Witam,od 2godzin przeglądam ten temat i jestem pełen podziwu,zdjęcia ciekawe a i opis taki że przyjemnie się czyta.Mam pytanie jak w stanach wygląda czas pracy/jazdy kierowcy?czy wogóle jest jakos limitowany,bo w paru miejscach piszesz np.2300km ale mam na to 2 dni.W europie nie wykonalne,a u Ciebie wychodzi na to że to luz.Możliwe że ktoś o to już pytał,a ja przeoczyłem,wtedy z góry przepraszam :lol: Pozdrowienia i szerokosci.

Tytuł:
Post Wysłano: 29 sty 2007, 11:25

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
.Mam pytanie jak w stanach wygląda czas pracy/jazdy kierowcy?
Było już o tym pisane ale w innym temacie :D :D .
Cytuj:
Ja jeżdżę po 11 godzin z dziesięciogodzinną przerwą. Przy takich dalekich trasach wygląda to w praktyce tak, że legalnie da się przejechać 3000 km w dwa dni. (11 godzin jazdy to co najmniej 1000 km, w praktyce nawet 1100, więc żeby przejechać 3000 km trzeba trzy tury jazdy po 10 godzin i dwie przerwy, razem około 50 godzin, dwie doby z haczykiem).

Czasem nie trzeba tak gnać, bo i tak muszę przestrzegać terminów dostaw, ale najczęściej próbuję dojechać wcześniej. Średnio przejeżdżam 5000 km każdego tygodnia, choć są i takie, gdzie jest tych kilometrów nawet 50% więcej.

Ta trasa wynosiła około 4000 km, więc wymagała trzech dni jazdy (40 godzin jazdy i 30 na przerwy). Czasem tylko dochodzi nam dodatkowa trudność, wynikająca z przepisów: Po przepracowaniu 70 godzin w czasie krótszym niż 8 kolejnych dni, musimy albo czekać, aż minie ósmy dzień, albo co najmniej zrobić przerwę 34-godzinną. Czasem więc trzeba taką podróż przedłużyć o dobę, żeby usatysfakcjonować policję drogową Wink A mnie dać czas na pisanie na moim blogu i forach. Pozdrawiam.

Tytuł:
Post Wysłano: 29 sty 2007, 14:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Sony Playstation
To takie ładunki wybagają eskorty??
Nie jestem pewien, jakie dokładnie tam były zabawki, może gry, może komputery. Sony wypuściło niedawno kieszonkowy "normalny" komputer (nie PPD), który kosztuje w sklepie $1800, a zajmuje bardzo niewiele miejsca. Pełna naczepa takich zabaweczek kosztuje majątek. Ktoś odpowiedzialny za przewóz widocznie więc zdecydował, że taniej będzie to eskortować, niż wydawać tysiące dolarów na dodatkowe ubezpieczenie.
Cytuj:
...jak wygrada taka eskorta i kto sie zajmuje ochranianiem takich przesyłek? jakieś firmy ochroniarskie?? Pozdrawiam

Tak, firma ochroniarska. Dwóch facetów przyleciało samolotem, wynajęli normalny samochód na lotnisku, dali mi krótkofalówkę, żebyśmy się kontaktowali (choćby dlatego, że oni muszą tankować swoje auto częściej, niż ja, więc muszą mi powiedzieć, że się zatrzymuję). O tym czy mieli broń, czy tylko zabójcze spojrzenie mnie nie poinformowali :D.

A w Chicago mroźnie, ale śniegu mało. Niedziela, jak to niedziela, oczywiście kościół i msza. Tym razem parafia św. Andrzeja w Romeoville i msza w języku polskim. W drodze z kościoła do ciężarówki zobaczyłem ten dom na sprzedaż. Wiem, że i w Polsce są drogie domy, w Krakowie droższe niż w Charlotte, gdzie mieszkam, ale ta stodoła za $188 000? On jest po prostu brzydki! Nasz dom w Charlotte kosztował niewiele więcej, a w porównaniu do tej szopy, to mieszkamy w pałacu. Ale cóż, są różne gusty, mieszkać też gdzieś trzeba i nie każdy chce i może wyprowadzić się z dużych, drogich miast na północy. Zresztą, gdyby się wyprowadził, to duże, drogie miasta byłyby na południu.
:D :P

Obrazek Obrazek Obrazek [Obrazek

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Tytuł:
Post Wysłano: 29 sty 2007, 22:28

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
W drodze z kościoła do ciężarówki zobaczyłem ten dom na sprzedaż. Wiem, że i w Polsce są drogie domy, w Krakowie droższe niż w Charlotte, gdzie mieszkam, ale ta stodoła za $188 000? On jest po prostu brzydki!
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 78654.html
za cenę ok.188.000$ ,czyli jakieś 555.000PLN,w śródmieściu dużych polskich miast można jedynie by kupić piwnicę +pokoik kilka na kilka metrów :lol: :shock: :roll: :roll: ,mieszkanie w kamienicy na środmieściu wymaga około trzy razy tyle funduszy 8) 8) a co dopiero mysleć a apartamentowcu :oops: :oops: :!: :/ 8)
widocznie ten domek "siedzi"na drogim gruncie ,a wygląda rzeczywiscie jak stodoła ale zadbana i widać po niedawnym remoncie :!:
ps.ja bym jej nie kupił,ale nie jest zła :D
hiob,a ty dalej "obozujesz" w Chicago czy może już jakaś traska leci :?:
Pozdrawiam. :!: 8) 8)

Tytuł:
Post Wysłano: 30 sty 2007, 20:44

Użytkownik

Użytkownik

gdzie dzisiaj podazasz Hiobie?

Tytuł:
Post Wysłano: 31 sty 2007, 0:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Z Chicago pojechałem do Atlanty, gdzie teraz już właśnie jestem. Ktoś pytał niedawno o rowerzystów w USA nie wyglądających na następców Armstronga. Tu następny, jadący najwyraźniej do pracy. A mróz był srogi, -15C. Mercedes ML poprzedniej generacji to żadna atrakcja w USA, w końcu są tu produkowane i są to jedne z n najtańszych Mercedesów na rynku. Ten jednak to topowy model AMG ML55. Sądząc po rejestracji, należy do jakiegoś oficjela stanu Illinois, bo to nie jest „normalna” rejestracja. Policja w Illinois używa także Chevroletów Impala, ale to auto nie przyjęło się zbyt dobrze. Większość radiowozów to Fordy Crown Victoria i zapewne będzie coraz więcej aut Dodge Charger. Policjanci nie lubią aut z przednim napędem. Następne parę zdjęć to olbrzymi terminal kolejowy, użyany przez UPS, ale nie tylko, gdzie ładują naczepy na wagony. Widać dźwigi podnoszące kompletne naczepy i układające je na wagonach. Nic dziwnego, że krucho z robotą. W Polsce jest akcja „Tiry na tory”, a tu nie ma akcji, ale jest rzeczywistość.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Typowa amerykańska limuzyna, rozciągnięty Lincoln Town Car. Zawsze mi się podobała ta nazwa, jako kontrast do innego „miejskiego samochodu”, lansowanego nam w czasach mojej młodości, Fiata 126 P. Ale z tych dwóch „Town Carów” wolałbym jednak Lincolna. :D :P Dealer ciężarówek Volvo i Mack na południowej stronie Chicago. Wielu naszych rodaków jeździ samochodami tam zakupionymi. Chrysler 300 C Hemi, mam nadzieję, że będzie to kiedyś i moje auto, z typową przeróbką atrapy wlotu powietrza. Ostatnie 25 lat to niekończące się remonty autostrad w Chicago, ale już powoli widać koniec. Znaki pokazują, że rampy są jeszcze zamknięte, ale ta część autostrady nowiutka, oddana niedawno do użytku. Na następnym zdjęciu roboty trwają, ale chciałem na nim pokazać, że ten sprzedawca używanych ciężarówek ma chyba sporo polskich klientów, skoro obok amerykańskiej flagi wywiesił także biało-czerwoną. Droga przez Indianę nudna, płasko jak stół. Ta ciężarówka też ma pewnie „Polish connection”, „Kostka” to musi być nasz człowiek. Firma HMD, wożąca lotnicze ładunki także zatrudnia wielu Polaków. Fabryka „Isuzu-Subaru” w Lafayette, Indiana, gdzie, jak sama nazwa wskazuje, produkowane są Subaru Legacy, Outback i Tribeca i … Toyoty Camry. Czemu więc Isuzu-Subaru? Bo te dwie firmy stworzyły tą fabrykę i Isuzu Rodeo, znane w Europie jako Opel Frotera, (o ile się nie mylę), było tam kiedyś produkowane. Jednak Isuzu poszło z torbami, Subaru za jednego dolara odkupiło ich udziały a teraz wynajmują moce produkcyjne Toyocie, która nie może nadążyć za zapotrzebowaniem z produkcją Camry w swojej fabryce w Kentucky.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Ostatnio zmieniony 31 sty 2007, 2:27 przez hiob, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Post Wysłano: 31 sty 2007, 1:55

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Typowa amerykańska limuzyna, rozciągnięty Lincoln Town Car. Zawsze mi się podobała ta nazwa, jako kontrast do innego „miejskiego samochodu”, lansowanego nam w czasach mojej młodości, Fiata 126 P. Ale z tych dwóch „Town Carów” wolałbym jednak Lincolna. Very Happy Razz
Bardzo fajne porównanie :D :D Też zdecydowaie wybrał bym lincolna :mrgreen:

Tytuł:
Post Wysłano: 31 sty 2007, 2:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kolejny raz kula ziemska objechana dookoła, a więc czas zmienić olej. To już ósmy raz w tym aucie. 200 000 mil, 320 tys. km w 16 miesięcy. Parę zdjęć ciężarówek w truckstopie. Ciekawy szczególnie Kenworth T600 z dwunastostopowym sleeperem firmy Bentz. Po dojechaniu na naszą bazę w Tunnel Hill w Georgii czas na mycie tej soli z północnych stanów. Takim Volvo-White z malutkim sleeperem sam nie tak dawno jeździłem. Między żółtym, a pierwszym czarnym Volvo VN 770, miałem właśnie takiego starego Volvo White’a. Dwa trucki do holowania uszkodzonych ciężarówek na przedmieściach Atlanty i to tyle na dzisiaj. Jutro ładunek do Północnej Karoliny i czas na dawno zasłużony wypoczynek w domku.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Przy okazji parę filmów z kamery w ciężarówce, nakręconych w tym roku. To filmy z trasy z Utah do Teksasu. Nic rewelacyjnego, ale można podziwiać widoki zza kierownicy. Parę małych miasteczek, trochę śniegu, przejazd przez kontrolę Border Patrol i trochę bluegrassowej muzyki w tle, przeplatanej bluesem.

http://video.google.com/videoplay?docid ... 4170&hl=en

http://video.google.com/videoplay?docid ... 6287&hl=en

http://video.google.com/videoplay?docid ... 3015&hl=en

http://video.google.com/videoplay?docid ... 0442&hl=en

http://video.google.com/videoplay?docid ... 8236&hl=en

http://video.google.com/videoplay?docid ... 7702&hl=en

http://video.google.com/videoplay?docid ... 2326&hl=en

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Ostatnio zmieniony 31 sty 2007, 16:50 przez hiob, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
Post Wysłano: 31 sty 2007, 16:29

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ktoś pytał niedawno o rowerzystów w USA nie wyglądających na następców Armstronga.
to chyba ja 8) 8)
Cytuj:
W Polsce jest akcja „Tiry na tory”, a tu nie ma akcji, ale jest rzeczywistość.
ta akcja w PL to naszczescie magiaa i nicość...

Tytuł:
Post Wysłano: 31 sty 2007, 16:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Parę zdjęć z porannego korka w Atlancie. Nic się tam nie stało, nie ma robót na drodze, ani wypadku. To jest codzienna rzeczywistość ludzi dojeżdżających rano do pracy. Jak widać nawet autostrada idąca do samego centrum miasta, mająca miejscami siedem-osiem pasów w jedną stronę nie pomoże, jak tylko jest wystarczająca ilość samochodów na drodze. I tak wszystko stoi. :D

Obrazek Obrazek

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Tytuł:
Post Wysłano: 31 sty 2007, 22:17

Użytkownik

Użytkownik

Tak czekekałem, znaczy powiem po cihu marzyłem wreszcie zobaczyć te holowniki amerykańskie ale one piekne ale wierze że napotkasz jeszcze ładniejsze :D Ty to natrzaskasz tych kilosów, żeby u nas w europie można tak było :roll: ........Czekam na dalsze trasy Hiobie :wink:

Tytuł:
Post Wysłano: 01 lut 2007, 6:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dalszy ciąg mojej podróży, z Atlanty do Taylorsville w Północnej Karolinie, z ładunkiem Levisów. Na pierwszych zdjęciach najnowsza Corvette w ładnym kolorze. Peterbilt 379 przystosowany do ciągnięcia uszkodzonych ciężarówek. Ponieważ wszyscy mi mówią, jakie puste drogi w Ameryce, parę zdjęć z autostrady, która wcale nie jest pusta. Rano stałem w korku jadąc do Atlanty, po południu wyjeżdżając z niej. Na szczęście dopiero parę minut przed piątą, a największe korki po siedemnastej, bo tu większość ludzi pracuje właśnie do piątej po południu. Ale odjeżdżając dalej od Atlanty, znowu ruch maleje i jedzie się całkiem dobrze. Jakby ktoś z Was odczuwał niepohamowaną potrzebę wycia, to pewnie dlatego, że mamy właśnie pełnię księżyca :D I na koniec parę zdjęć jeszcze czystego samochodu. Jutro ma padać u nas śnieg, więc długo czysty nie będzie. Ale tak jest zawsze. Ile razy umyję samochód, zaraz się cos dzieje z pogodą i okazuje się, że mycie było na nic. :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Tytuł:
Post Wysłano: 01 lut 2007, 15:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8374983
Samochód: DAF XF 105

hiob a co to za droga jest na tym drugim filmie?? Oni tam dróg nie odsniezają czy co?? :?

Tytuł:
Post Wysłano: 01 lut 2007, 16:27

Użytkownik

Użytkownik

Na tym filmiku to mnie zaskoczyłeś tym wyprzedzaniem ... w takim śniegu:)

Tytuł:
Post Wysłano: 02 lut 2007, 6:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
hiob a co to za droga jest na tym drugim filmie?? Oni tam dróg nie odsniezają czy co?? :?
Cytuj:

Na tym filmiku to mnie zaskoczyłeś tym wyprzedzaniem ... w takim śniegu:)
Przede wszystkim to jest Nowy Meksyk, głębokie południe. Śnieg pada tam nie często, więc i mało pługów. Po drugie ten sprzęt, który mają, musi najpierw iść na autostrady. To jest szosa "US", można by ją porównać do drogi krajowej, gdzy autostrady "Inerstate" są drogami międzynarodowymi.

Zdecydowałem się go wyprzedzić, bo ja jechałem z 80 km/h, on może 40. Nawet więc, gdy musiałem zwolnić do 50 na tym śniegu, mogłem go dość szybko ominąć.

Uważam, że bezpieczniej jest jechać nawet szybciej, ale samotnie, niż wolno, ale za innym pojazdem. Najwięcej wypadków podczas takiej pogody to najechania na samochód, który się przed nami zatrzymał. Jak nikogo przed nami nie ma, nie ma na kogo najechać
:D :mrgreen: :P :twisted:

Wracam do ostatniego etapu mojej trasy. Obudziłem się w czwartek rano i rzeczywiście, trochę śniegu jest. Nawet krowy zdziwione, że tu śnieg pada. Szkoły pozamykane, większość urzędów też. Dawniej mnie dziwiła taka panika, gdy zapowiadają, że spadnie 5 cm śniegu, ale przestałem się dziwić. Taka pogoda zdarza się czasem dwa razy w roku, czasem raz na dwa lata. Mniejsze szkody przynosi zamknięcie szkół i banków, niż kupno dziesiątek piaskarek, naprawy setek rozbitych samochodów i leczenie dziesiątek ofiar wypadków. Drogi i ulice wyglądają więc dziś na wpół wymarłe, mimo, że nie była to wielka burza śnieżna.

Obrazek Obrazek

Parę zdjęć „malutkiego” Freightlinera klasy M2:

Obrazek Obrazek Obrazek

Im później, tym gorsza pogoda. Sama nawierzchnia autostrady mokra, ale na poboczach coraz więcej śniegu. Zdjęcie laptopa z moim nowym, trójwymiarowym programem nawigacyjnym. Przynajmniej tam jest zielono. Kabriolet, nawet jak to Jaguar, to nie najlepsze auto na dzisiejszą pogodę. Lepszy już nawet taki Focus z cienkimi kółeczkami i przednim napędem. Nawiasem mówiąc Ford nie zmienił tego modelu na nowy na naszym rynku i u nas to ciągle najnowszy model Focusa. Nic dziwnego, że Ford traci klientów. Na Jaguary nas nie stać, a starych Focusów nie chcemy :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Parę fotek z truckstopu „Pilot” w Charlotte i parę zdjęć aut i ciężarówek z placu sprzedawcy używanych aut, który jest za płotem, po sąsiedzku:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A ta co? Odwołali jej samolot i idzie na nogach? Do Nowego Jorku tylko 1000 km. :D. Ulice w mieście niby nie takie śliskie, jest koło zera, ale parę stłuczek było. I już w domku. Misiu zmarznięty, śnieg na palmie i na innych naszych krzakach i drzewach. Ale juto ma już być 5 stopni, pojutrze 10, więc po śniegu nie będzie ani śladu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale zobaczyłem na drodze, (której nawierzchnia bardzo przypominała dywan w moim pokoju), dwa najprawdziwsze Trabanty. Co tam Corvette, czy Jaguar. To jest dopiero niezwykły samochód w USA. Co dziwniejsze, to jest bardzo rzadko spotykany model. Produkowany w Chinach i ma napęd na tylne koła. I na dodatek jest bardzo ekologiczny, bo napędzany sprężyną. :P :twisted: :D

Obrazek Obrazek

Tyle jazdy na teraz, jestem wreszcie w domku, posiedzę z tydzień. Pozdrawiam.

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Tytuł:
Post Wysłano: 02 lut 2007, 10:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8374983
Samochód: DAF XF 105

hiob można sciągnać sobie ten program nawigacyjny? Możesz podać nazwe.

Zdjęcia jak zwykle suuper.pozdro

Tytuł:
Post Wysłano: 02 lut 2007, 14:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
hiob można sciągnać sobie ten program nawigacyjny? Możesz podać nazwe.
Z tego co wiem, tylko do nabycia w sklepach, ale mogę się mylić. Nie mają chyba też wersji europejskiej, ale tego też nie jestem pewien. Ten program to "Delorme Topo USA", ich strona: http://www.delorme.com/, parę programów na sprzedaż w Amazon.com: KLIKNIJ TUTAJ.

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Strona 12 z 49 [ Posty: 963 ] Przejdź na stronę Poprzednia 110 11 12 13 1449 Następna