Panowie jest odpowiedz z GITD
napisalem mail:
Dzien dobry. Chcialbym sie dowiedziec czy aktualne przepisy zezwalaja na zatrudnienie kierowcy majacego 20lat i uzyskana kategorie prawa jazdy ,,C" jezeli firma produkuje artykuly spozywcze(np branza miesna) i posiada auta na uzytek wlasny o DMC powyzej 7,5t czyli np 18t auto ciezarowe (bez przyczepy i naczepy).. Czy w takim przypadku mam prawo wykonywac zawod w aucie, ktorego DMC przekracza 7,5t i posiada je na tzw uzytek wlasny. Jezeli tak to czy zgodnie z przepisami z poprzednich lat kierowca taki:
- nie musi przejsc kursu na przewoz rzeczy
- musi zrobic badania sanitarne (dla branzy spozywczej)
- podczas kontroli ITD badz oddzialow policyjnej "drogowki" musi miec wypis z przewozow rzeczy na uzytek wlasny?
Z uszanowaniem Marcin Olewnik
ODPOWIEDZ:
Szanowny Panie,
Informacje dot. wymagań wobec kierowców wykonujących transport drogowy lub przewozy na potrzeby własne znajdują się w rozdziale 7a Ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. Nr 204, poz. 2088 z późn. zm.).
http://www.gitd.gov.pl/pliki/prawo/ustawa1.pdf
Wykaz dokumentów, jakie winien posiadać kierowca wykonujący przejazd w ramach przewozu drogowego, został zawarty m.in. w art. 87 w/w ustawy.
Z poważaniem
Alvin Gajadhur
Rzecznik prasowy GITD
---------------------------------------------
Ja juz z tego nic nie rozumie rozjasnijcie moj umysl bo zakrecili mnie jak ruski termos znowu w internecie jest inne zrodlo dziennika ustaw o transporcie drogowym gdzie jest zupelnie naczej powiedziane
klik
Chyba jest to czarny scenariusz...