Witam.
Na początku chcę powiedzieć ze szukałem info o tym kursie na forum, wyszło tak wiele storn i tylko 3 wątki znalazłem o tym temacie.
W necie (
http://zord.pl/nowa1/kursydoksztalcajac ... ksztal.htm ) znalazłem taki dokument, w punkcie drugim mamy:
Cytuj:
RAMOWY PROGRAM KURSU DOKSZTAŁCAJĄCEGO KIEROWCÓW W ZAKRESIE CZĘŚCI DODATKOWEJ DLA PRZEWOZU RZECZY
§ 2. 1. Przedmiot określony w tabeli w poz. 1 obejmuje w szczególności następujące zagadnienia:
1) załadunek pojazdu oraz zabezpieczenie ładunku dotyczące kursu dokształcającego kierowców przewożących rzeczy, w tym:
a) siły działające na pojazd w ruchu,
b) kalkulację obciążenia pojazdu lub zespołu pojazdów, konsekwencje przeciążenia osi pojazdu, stabilność pojazdu i środek ciężkości,
c) dystrybucję ładowania, typy opakowań i palet,
d) wykorzystywanie tylnej platformy załadowczej,
e) podstawowe kategorie ładunków wymagających zabezpieczenia, techniki zabezpieczenia ładunków, stosowanie pasów zabezpieczających, kontrolę urządzeń zabezpieczających, stosowanie wyposażenia przeładunkowego,
f) nakładanie i zdejmowanie plandeki;
2) techniki transportu rzeczy, w tym:
a) podstawowe kategorie towarów, które wymagają zabezpieczenia ładunku,
b) techniki mocowania również za pomocą lin i łańcuchów,
c) zastosowanie taśm mocujących; sprawdzenie urządzeń mocujących,
d) zastosowanie urządzeń transportu bliskiego,
e) zakładanie plandeki i jej zdejmowanie.
2. Przedmiot określony w tabeli w poz. 2 obejmuje w szczególności znajomość przepisów regulujących przewóz rzeczy:
1) licencje na przewóz rzeczy i ich rodzaje;
2) wypisy z licencji na przewóz rzeczy;
3) zezwolenia zagraniczne stosowane w międzynarodowym transporcie drogowym rzeczy;
4) zezwolenia na przejazd pojazdu (z ładunkiem lub bez ładunku) o masie, naciskach na oś lub wymiarach przekraczających wielkości określone w odrębnych przepisach.
3. Przedmiot określony w tabeli w poz. 3 obejmuje w szczególności zagadnienia dotyczące znajomości otoczenia gospodarczego transportu drogowego rzeczy i organizacji rynku:
1) transport drogowy w stosunku do innych rodzajów transportu (konkurencja, spedytorzy);
2) inną działalność w zakresie transportu drogowego (transport najemny lub za wynagrodzeniem, na własny rachunek, pomocnicza działalność przewozowa);
3) rodzaje przedsiębiorstw przewozowych;
4) różne specjalizacje w zakresie transportu.
§ 3. Zajęcia praktyczne rozpoczynają się po zakończeniu zajęć teoretycznych przewidzianych dla określonego przedmiotu.
Z tabelki wynika ze taki kurs obejmuje 6 godzin teorii i 4 praktyki. Jak na taki zakres materiału to wydaje mi sie troszkę mało tych godzin. W ośrodku do którego chcę się zapisać powiedzieli że taki kurs tra 4 dni (zapomniałem zapytać ich ile godzin obejmuje).
Możecie napisać jak taki kurs wyglądał u Was
Mam już prawie odłożone pieniążki na ten kurs i nie chciałbym żeby to było jakieś szkolenie dla starych wyjadaczy którzy wszystko wiedzą i siedzą tylko żeby dostać papier że taki kurs odbębnili.
Pozdrawiam.