Autor
Wiadomość
Tytuł: Psychotesty
Post Wysłano: 29 mar 2007, 13:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Mam nastepujace pytanie
Od maja zaczynam pracę na samochodzie o DMC = 7,5 tony, samochód ten jest we firmie, która uzytkuje go na potrzeby własne, nie jest to firma transportowa. Ja będe tam pracownikiem - kierowcą. Czy w zwiazku z tym potrzebne mi są psychotesty?? Na forum nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie, a nie wiem do jakiej ustawy należaloby sie odwołac

Tytuł:
Post Wysłano: 29 mar 2007, 14:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: JELCZ 862

Na samochody o DMC>7,5 trzeba mieć psychotesty i badania lekarskie.

Tytuł:
Post Wysłano: 29 mar 2007, 14:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ok. czaję. Czyli nie ma znaczenia czy to jest transport zarobkowy czy tez na uzytek własny, po prostu jesli masz auto wieksze niz 7,5 T trzeba miec psychotesty:)

Tytuł:
Post Wysłano: 29 mar 2007, 16:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Sory, pomyliłem się. W moim poprzednim poście zamiast 7,5t powinno być 3,5t.

Tytuł:
Post Wysłano: 29 mar 2007, 23:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Czyli .. jednak musze zrobic te psychotesty :))

Tytuł:
Post Wysłano: 06 kwie 2007, 21:35

Użytkownik

Użytkownik

a jak to wyglada i ile kosztuje ?

Tytuł:
Post Wysłano: 06 kwie 2007, 21:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

U mnie 80zł.
1. Jest ciemnia, tam na wyswietlaczu musisz odczytać literki przy słabym podświetleniu. Jest pierścień, na pewnej godzinie jest w nim przerwa (12, 3, 6 lub 9) Pierścień powolutku się rozjaśnia a Ty musisz powiedzieć na której godzinie jest akurat na przerwa w pierścieniu.

2. Na ścianie są 2 tarcze tej samej wielkości. Jedna z nich kręci się ze stała prędkością a druga ze zmienną. Na jednej z nich jest czarna kropka - bliżej środka tarczy, a na drugiej tuż przy jej krawędzi. Musisz przyciskać guzik, gdy kręcą się z równą prędkością.

3. Sygnalizacja świetlna:
czerwone - naciskasz pedał,
żółte - guzik,
zielone - nie robisz nic,
sygnał dźwiękowy - nie robisz nic,

4. 10 lampek, pod każdą z nich jest przycisk. W zalezności która z nich się pali musisz wcisnąć przycisk będący pod nią.

5. Testy z książki typu: który element pasuje do pozostałych (tzreba się dobrze przyglądać rysunkom). Jest tam kilkadziesiąt testów. Jest również ankieta do wypełnienia.

6. W ręku trzymasz pilota (lub robisz to ręcznie) i patrzysz w "rurę". Widzisz nieruchomy pionowy pręcik, z obu stron jest jeszcze po 1 pręciku. Te dwa boczne pręciki za pomocą pilota (przód\tył) musisz ustawić w jednej linii z tym środkowym

7. Mam nadzieję, że zrozumiałeś :lol:

Tytuł:
Post Wysłano: 07 kwie 2007, 14:48

Użytkownik

Użytkownik

A czy słyszeliscie o przypadkach, żeby ktos nie przeszedł takich testów.

Tytuł:
Post Wysłano: 07 kwie 2007, 15:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Osobiście się z tym nie spotkałem. Ale wyniki z tych "maszyn" nie są drukowane tylko lekarz ręcznie na kartę je wpisuje - więc można się ze wszystkim dogadać. Ćwiczenia można powtarzać kilkakrotnie.

Tytuł:
Post Wysłano: 07 kwie 2007, 22:22

Użytkownik

Użytkownik

a jak ktoś niezda tych psychotestów, to ma już "nasr*ane" w papierach coś, ze nie zdał takiego egzaminu, czy nic?

Tytuł:
Post Wysłano: 19 kwie 2007, 19:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4107185

Ministerstwo Zdrowia proponuje zmianę częstotliwości obowiązkowych badań psychologicznych dla zawodowych kierowców, zajmujących się przewozem drogowym.

Z projektu zmiany rozporządzenia w tej sprawie wynika, że zawodowi kierowcy zajmujący się przewozem drogowym lub przedsiębiorcy wykonujący go osobiście, będą podlegać badaniom psychologicznym, co pięć lat. Przepis ten dotyczyłby tylko prowadzących samochody, którzy nie ukończyli 60. roku życia. Starsi kierowcy podlegaliby przepisom badań co 30 miesięcy.

Obecnie obowiązek wykonywania badań, co pięć lat mają osoby do 55 roku życia, od 56 lat do 65 roku życia – co dwa lata, natomiast kierowcy powyżej 65 lat podlegają obowiązkowym badaniom co 12 miesięcy.

Zgodnie z projektem rozporządzenia na badania psychologiczne kierowca musi zgłosić się w terminie 30 dni od dnia otrzymania skierowania. Oryginał wyników jest przekazywany przedsiębiorcy. Od orzeczenia psychologa badającego kierowcę przysługuje odwołanie. Może je przyjąć psycholog prowadzący badania w zakresie psychologii transportu przez co najmniej pięć lat.

Termin zgłaszania uwag do projektu rozprowadzenia upływa 2 maja.

(Gazeta Prawna)

za: http://www.etransport.pl

Tytuł:
Post Wysłano: 19 kwie 2007, 20:08

Użytkownik

Użytkownik

Każdy może iść i "od tak" sobie zrobić psychotesty? Np. Pan X z pierwszej lepszej osobówki? I np. po 2-3 latach taki Pan X zechce jeździć ciężarówka to czy te psychotesty będą nadal aktualne?

Może inaczej sie zapytam, powiedzmy że jest taka sytuacja: Pan X zrobił psychotesty przed wyrobieniem C i E. Podczas jazdy ciężarówką zatrzymał sie do kontroli i poproszono go akurat o jakieś zaświadczenie czy dokument odnośnie psychotestów. I czy te zaświadczenie będzie tak samo działało nawet jak się zrobi je przed wyrobieniem kat. C i E?

Ostatnio zmieniony 19 kwie 2007, 23:27 przez karwo, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Post Wysłano: 19 kwie 2007, 22:25

Użytkownik

Użytkownik

@karwo
Pracodawca jak bedzie przyjmowal Cie do pracy, moze kazac Ci zrobic nowe badania.
@r
Cytujesz za etransport zle info. Te przepisy juz obowiazuja!! Badania lekarskie i psychologiczne sa wazne 5 lat, chyba ze sa jakies przeciwskazania od lekarzy. Zmiany te sa czescia szerokich zmian szykujacych w stosunku do kierowcow zawodowych

Tytuł:
Post Wysłano: 19 kwie 2007, 22:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
A czy słyszeliscie o przypadkach, żeby ktos nie przeszedł takich testów.

Kolego jak najbardziej są przypadki takich osób, żadna nowość. Nie zdasz psycho to po prostu ustalasz kolejny egzamin i jest OK (nikt tam nie notuje w "papierach że masz źle w głowie niema co się przejmować jak nie zdasz) :!: :wink: :arrow:

Tytuł:
Post Wysłano: 20 kwie 2007, 9:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

U mnie w grupie niektóre zadania robili po kilka razy :D Babka tylko mówiła: "spokojnie niech Pan usiądzie, zrelaksuje się i odpocznie. Nikt na silę nie chce tu Pana oblać":D
Cytuj:
Każdy może iść i "od tak" sobie zrobić psychotesty? Np. Pan X z pierwszej lepszej osobówki?

Tak.
Cytuj:
Może inaczej sie zapytam, powiedzmy że jest taka sytuacja: Pan X zrobił psychotesty przed wyrobieniem C i E. Podczas jazdy ciężarówką zatrzymał sie do kontroli i poproszono go akurat o jakieś zaświadczenie czy dokument odnośnie psychotestów. I czy te zaświadczenie będzie tak samo działało nawet jak się zrobi je przed wyrobieniem kat. C i E?

Wydaje mi się że nie. Jak przeszedłeś psychotesty to dostajesz zaświadczenie. Jest tam napisane, że psycholog stwierdza brak przeciw skazań do wykonywania zawodu kierowcy i podaje posiadane kat. prawa jazdy.
Tak mi się wydaje - w razie czego niech mnie ktoś poprawi :wink:

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 19:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Każdy może iść i "od tak" sobie zrobić psychotesty? Np. Pan X z pierwszej lepszej osobówki? I np. po 2-3 latach taki Pan X zechce jeździć ciężarówka to czy te psychotesty będą nadal aktualne?

Tak psychotesty będą ważne, tak samo będą działały musi pamiętać tylko że są one ważne 5 lat. Zanim pójdziesz na kat C, C+E możesz sobie iść sprawdzić czy się nadajesz jako kierowca. Na samym badaniu podajesz że masz kat B i zamierzasz iść na kierowcę samochodu ciężarowego( przewóz rzeczy). Będziesz dorabiał np kat C , CE. Na wyniku badania nie ma napisanego że masz psychotesty ważne na daną kategorie prawa jazdy, tylko że jest brak przeciwwskazań do pracy jako kierowca. Także Pan X który ma samą kat B chce zostać kierowcą TAXI musi przejść badania psychotechniczne mimo że jego samochód jest poniżej 3.5 dmc :wink: :arrow:

Tytuł:
Post Wysłano: 05 maja 2007, 15:04

Użytkownik

Użytkownik

A ja mam również pytanie, mianowicie jeżeli zdałem teraz prawko na b, mam 19 lat. Jeżeli pójde na te testy to swoją ważność zyskają one dopiero w wieku 21 lat ?

Tytuł:
Post Wysłano: 05 maja 2007, 15:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Pszemek nie testy są ważne od daty zdania twoich pasychotestów przez 5 kolejnych lat. Jak teraz zrobisz to będą ważne do 2012r.

Tytuł:
Post Wysłano: 01 wrz 2007, 20:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 12495278

nie chcę sie chwalić ale rozwaliłem to wszystko perfekcyjnie, najbardziej obawiałem sie ciemni, a okazało się ze sprytnie mi poszła, najwiecej pie....lenia zajęły mi te pręciki, ale dzięki Bogu i Partii :D dało radę ...
MAM PYTANIE CZY JEśLI MAM PSYCHOTESTY NA C TO NA C+E MUSZę ROBIć RAZ JESZCZE....??????????????

Tytuł:
Post Wysłano: 01 wrz 2007, 20:59

Użytkownik

Użytkownik

nie musisz,są ważne

a w ciemni wychyliłeś (podniosłeś się z krzesła)się w stronę tarczy?