"(...)oraz w innych przepisach określających wymagania w stosunku do kierowców, a także nie byli skazani prawomocnym wyrokiem sądu za przestępstwa umyślne przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, mieniu, wiarygodności dokumentów lub środowisku"
Na podstawie Ustawy o transporcie drogowym.
kiedyś myślałem nad jakims wybiciem szyby i poczekaniem na Policje oddac sie samowolnie i miec zawiasy w tym momencie WOJSKO mnie juz nie dotyczy ale wiem ze pracodawcy chcą Akt o niekaralnosci i bym miał pozamiatane
Można postarać się w sądzie o tzw.zatarcie skazania, chodzi o to że każde przestępstwo po jakimś czasie może być w papierach zatarte, oczywiści po odbyciu kary, czyli tak jakby go nie było. Zaświadczenie o niekaralności mamy wtedy czyste, tak jakby ktoś nie był nigdy karany.
kiedyś myślałem nad jakims wybiciem szyby i poczekaniem na Policje oddac sie samowolnie i miec zawiasy w tym momencie WOJSKO mnie juz nie dotyczy
Obecnie nie ma bariery wiekowej dla idących do wojska. Po kilku latach Twoje wyroki zostają usunięte z konta i wtedy znów wojsko o Ciebie będzie się prosić. Co jakiś czas byś musiał tłuc szyby
jawman wyszczegolnil za co kierowca nie moze byc karany, a czy mozna dostac zaswiadczenie ze jest sie nie karanym konkretnie za wlasnie te przestepstwa? mam wyrok w zawiasach ale nie kwalifikuje sie do zadnej z tych kategori a chcialbym zostac kierowca.
[ Dodano: Wto, 19.06.2007, 19:22 ]
bylem w krajowym rejestrze skazanych powiedzieli ze dostane ze jestem nie karany w obrebie ustawy o transporcie drogowym
Ok rozumiem, ale mam jeszcze jedno takie pytanko, czy jeśli przed przyjęciem do pracy takiego zaświadczenia się nie wymagało, to czy trzeba je teraz wymagać od kierowców? Czy ITD w razie kontroli przedsiębiorstwa będzie wymagała takich zaświadczeń ?
GG: 175257427
kiedyś jak robiłem "kurs na rzeczy" osoba prowadząca mówiła że, kiedyś nie wymagała tego od kierowców ... a teraz wymaga, część osób się miga - więc ma coś w "papierach" ... wydaje mi się że, jak już ITD wpadnie do firmy, to będzie wymagać kompletu dokumentów. A świadectwo niekaralności kierowcy - do takich się zalicza ...
_________________ "... Life's simple, make choices, don't look back ..."
a czy może masz akt prawny mówiący o tym, jeśli możesz to mi podaj bo to bardzo ważne dla mnie, byłem na szkoleniu czasu pracy kierowców, które prowadził inspektor ITD mówił o tym ale chyba nie słuchałem w danej chwili, wiem że coś w tym musi być tak więc jak możesz to mi podaj z góry wielkie dzieki
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot], Amazon [Bot] i 15 gości