Strona 35 z 49 [ Posty: 963 ] Przejdź na stronę Poprzednia 133 34 35 36 3749 Następna
Autor
Wiadomość
Tytuł:
Post Wysłano: 06 maja 2007, 20:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1019688
Samochód: BMW M3 E90; Volvo VN780

Cytuj:
Jeszcze raz bardzo dziękuje ci za zdjecia, niespodziewałem się że tak szybko spełniasz prośby :D .

Z moją sklerozą to prośby spełniam albo szybko, albo wcale :D. Po prostu za chwilę o nich zapominam.

Cytuj:
Ostatnio zastanawiałem się jaka ciężarówka jest najpopularniejsza w USA. Czy jesteś w stanie na podstawie swoich obserwacji wskazać jakiś konkretny model albo marke.

Na innym forum nawet zacząłem temat o tym:

http://www.samochodyswiata.pl/viewtopic.php?p=333430

Najpopularniejszy jest zdecydowanie Freightliner.

Cytuj:
Druga kwestia która mnie intryguje to serwis pojazdów ciężarowych i gwarancja w USA. Czy u was także gwarancja na cały samochód trwa 3 lata, jakie są okresy przeglądowe, czy u was też istnieje możliwość zadzwonienia po samochód serwisowy, no i oczywiście jeżeli kiedyś będziesz miał możliwość zamieść tu jakieś fotki takiej "firmowej" stacji obsługi bo często pokazujesz zdjęcia z wymiany oleju ale na stacjach.

Standardowa gwarancja "na wszystko" zazwyczaj trwa rok, albo 100 000 mil. Często są promocje przedłużające ten okres. Ale ponieważ auta tutaj to "składaki", to i tak gwarancja na poszczególne elementy samochodu pochodzi od ich producentów: Silnika, skrzyni, opon, akumulatorów, mostów itd. I do tego gwarancje różnią się w czasie, np. gwarancja silnika do 100 000 mil obejmuje wszystko, a później, do 500 000 mil tylko główne komponenty. Po samochód serwisowy zawsze można zadzwonić, ale gdy gwarancja się skończy, trzeba za to zapłacić. A zdjęcia z warsztatów zrobię przy najbliższej okazji. Jak nie zapomnę. ;)

Cytuj:
… ja woże tablice z USA, powiedz czy one jeszcze obowiązują …

Nie jestem pewien, może ktoś z Illinois się odezwie. Myślę, że ciągle są one obowiązujące w tamtym stanie, tutaj nie wymienia się wszystkich na raz, gdy wprowadzają nowe wzory, ale nie mogę Ci dać jednoznacznej odpowiedzi.

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

KAMERA NA MOIM TRUCKU i INTERAKTYWNA MAPA z GPS-em: truck27.com

Tytuł:
Post Wysłano: 06 maja 2007, 22:05

Użytkownik

Użytkownik

Dzisiaj to poczułem sie jak w Ameryce!! Minął mnie bowiem freightliner century class,który pędził na granice z Ukrainą w Medyce :shock: :shock: Tylko troszke śmiesznie wyglądał z europejską naczepą :D Jeśli dobrze zauważyłem to miał tablice przejściowe,takie jak auta sprowadzane z Niemiec.

Tytuł:
Post Wysłano: 06 maja 2007, 22:13

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Dzisiaj to poczułem sie jak w Ameryce!! Minął mnie bowiem freightliner century class,który pędził na granice z Ukrainą w Medyce :shock: :shock: Tylko troszke śmiesznie wyglądał z europejską naczepą :D Jeśli dobrze zauważyłem to miał tablice przejściowe,takie jak auta sprowadzane z Niemiec.
Jeśli widziałeś dziś taką ciężarówke mógł ją prowadzić Ukrainiec lub Rosjanin

Tytuł:
Post Wysłano: 06 maja 2007, 22:40

Użytkownik

Użytkownik

TRUCKER PRZEMYŚL,możliwe ale na pewno nie była ona zarejestrowana na wschodzie.

Tytuł:
Post Wysłano: 06 maja 2007, 22:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No ale to chyba zestaw troche zadługi jak na nasze przepisy. Szkoda ze nie pstryknołeś foty.

Tytuł:
Post Wysłano: 06 maja 2007, 23:09

Użytkownik

Użytkownik

WIELKA SZKODA :/ Od dziś woże ze sobą aparat bo jak to się mówi: nie znasz dnia ani godziny :D

Tytuł:
Post Wysłano: 06 maja 2007, 23:23

Użytkownik

Użytkownik

Moje pytanie może zdawać się być banalne, ale nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Czytałem podajże w Polskim Trakerze, że ciężarówki zza oceanu nie posiadają tachografów. Kierowcy na wyczucie planują sobie czas jazdy i odpoczynek. To prawda?

Tytuł:
Post Wysłano: 06 maja 2007, 23:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Moje pytanie może zdawać się być banalne, ale nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Czytałem podajże w Polskim Trakerze, że ciężarówki zza oceanu nie posiadają tachografów. Kierowcy na wyczucie planują sobie czas jazdy i odpoczynek. To prawda?
Na wyczucie? Już pisałem o tym, że mamy papierowe karty drogowe. Ale co tu ma wyczucie do rzeczy? A te, które sprowadzono do Europy chyba muszą mieć zainstalowane tachografy. Fakt, że są sprowadzone z USA nie zwalnia ich przecież do stosowania się do europejskich przepisów.

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Tytuł:
Post Wysłano: 07 maja 2007, 0:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Bylo to juz poruszane w tym temacie. :wink:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Jak wygląda cała procedura papierkowa?chodzi mi o wypełnienie tych kart (u nas Tachograf) musisz je przesyłać żonie czy jak tam teraz z tym robisz??

Wiem że dziwne pytanie ale strasznie mnie ciekawi transport w USA "d kuchni"
Moja firma nie różni się niczym od żadnej innej firmy. Karty drogowe muszę wysyłać do firmy (czy też raczej w moim przypadku przynieść je do pokoju, ktory jest biurem :D :P ) i trzeba je przechowywać przez okres czasu określony przepisami. Każda firma może mieć kontrolę, tzw. "audit DOT" i karty drogowe są jednym z elementów, ktory jest wtedy sprawdzany.
Cytuj:
Jest takie cos, jak Log Book, przez kierowcow potocznie zwany "Comic Book". Jest to notes, w ktorym kierowca zapisuje, kiedy spal, kiedy tankowal itd.

Ja myślę, że czytelnicy tego wątku wiedzą jak wyglądają karty drogowe w USA. Pisałem już o tym na innym forum, nawet z załączeniem kopii tych kart. Wyglądają one tak:

[img][img]http://images20.fotosik.pl/15/06645a03f7c2c03e.jpg[/img][/img]
[img][img]http://images20.fotosik.pl/15/48b577e9099050ec.jpg[/img][/img]
[img][img]http://images20.fotosik.pl/15/060b00b73f0f96c1.jpg[/img][/img]

Wpisuje się tam informacje o firmie, o tym, co się wiezie, skąd dokąd itd, a na grafiku wypisuje się co robi kierowca: Pierwsza linijka od góry- nie pracuje. Druga- jest w sypialni ciągnika. Trzecia- jedzie, czwarta- pracuje, ale nie prowadzi auta, na przykład robi inspekcję samochodu, tankuje, czy ładuje naczepę. Pisze się to w dwóch egzemplarzach, oryginał wysyła się do firmy, kopię trzeba mieć w ciężarówce przez siedem dni.

Tytuł:
Post Wysłano: 07 maja 2007, 0:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Przy okazji informacja. Doszło trochę nowych filmów. Klikając na link w podpisie, albo tutaj: http://jaskiernia.org otworzy się wyszukiwarka googli z moimi filmami. Wybierając "Sortuj według daty" pokażą się najpierw te najnowsze. Żadnych rewelacji tam nie ma, zwykłe widoki zza okna, ale wiem, że niektórzy lubią pooglądać, gdzie się włóczyłem ostatnio. A gdy się wybierze film, to na dole, po prawej, klikając na trójkącik, można wybrać oryginalny rozmiar (mały, ale jakość lepsza), albo podwójny (większy ekran, lecz trochę rozmazany obraz).

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Tytuł:
Post Wysłano: 07 maja 2007, 7:28

Użytkownik

Użytkownik

hehe hiob widzę że wysłuchałeś moich próśb!! :mrgreen: wczoraj filmów było mało a dzisaj jest DUŻO!! :wink: :P

Tytuł:
Post Wysłano: 07 maja 2007, 9:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Premium / Range T

Cytuj:
wojtas92 napisał:
...
HIOB- opowiedz coś więcej o tym PETERBILCIE. No chyba że przegapiłem jakiś temat w którym o nim wspomniałeś to poprosze o link- również czekam na więcej fotek z szrokich dróg USA- pozdraiwam Wink

O którym? Tym z Mayflower?
Nie nie- o tym który z Tobą parkuje- ten który jest widoczny przy twoim trucku.

Tiry na tory, pociągi na drogi, tory na traktory, traktory do obory.

Tytuł:
Post Wysłano: 07 maja 2007, 13:26

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
W sumie sam miałbym problem, co wybrać, choć BMW, jak na mój gust, przesadziło ze stosowaniem gadżetów i bajerów w swoich samochodach. M 5 ma 500 KM jak się naciśnie guzik, a tak to ma "tylko" 400 koni, I-drive wszystkich testujących doprowadza do rozpaczy, itd, itp. Ja chyba wybrałbym skromnie E 63 AMG. Wink Ale to, czy lepszy jest Mercedes, czy BMW to rzecz gustu, obiektywnie spór nie do
dokładnie,BMW zastosowało tyle gadżetów że ja nigdy w życiu nie kupił bym tego akurat modelu M5(on praktycznie rządzi kierowcą),nie ma żadnej radochy z posiadania takiego wozu tyle tylko ze jest dość ładne (ale to sprawa gustu).co do elektroniki to jak ktoś oglądał program Top Gear w którym testowali BMW M5 to chyba podziela moje zdanie ,w tym samochodzie można oszaleć i trafić do psychiatryka,serio. :!: :!: :!:
Cytuj:
Ta fota przypomina mi film BLACK DOG
w tą sobotę na TVN ie lecial film "Czarny pies"z tego co zauważyłem to przejeżdżał koło Charlotte,więc w twoich okolicach,a tak poza to bardzo fajny jest ten film.
Cytuj:
Wstaje rano i w każdym programie informacyjnym bombardują nas informacjami o trąbach powietrznych szalejących w USA. Czy Tobie kiedyś też zdarzyło o taką otrzeć przejazdem? Rozumiem, że wszyscy kierowcy takie zagrożenie omijają szerokim łukiem, może masz jakieś fotki anomalii pogodowych, proszę o umieszczenie
mnie też to zawsze interesowało :!:

Tytuł:
Post Wysłano: 07 maja 2007, 15:56

Użytkownik

Użytkownik

Też lubie Black Dog'a ten film rządzi i zawsze jak jest w tv to go oglądam w tą sobotę też oglądałem.

Hiob a co cię zainspirowało żeby nagle "uczęszczać" na forum truckerskim i uploadować filmiki??Z pewnością lud chciał abyś je zamieszczał....

Hiob gdybyś miał wybór to co byś wybrał Escalade czy Hummer'a??

Tytuł:
Post Wysłano: 07 maja 2007, 16:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
hehe hiob widzę że wysłuchałeś moich próśb!! :mrgreen: wczoraj filmów było mało a dzisaj jest DUŻO!! :wink: :P

Dziś doszło jeszcze więcej. W sumie jest ich dokładnie 300, choć google nigdy wszystkich nie znajdą. Tym bardziej, że potrzebują parę dni na doszukanie się ich. Ale sprawdź wkrótce, dziś dodałem kilka, więc powinny się jeszcze jakieś pojawić.

Cytuj:
HIOB- opowiedz coś więcej o tym PETERBILCIE ... o tym który z Tobą parkuje- ten który jest widoczny przy twoim trucku.

Jak spotkam tamtego kierowcę, zapytam. Częściej widujemy swoje auta, niż siebie samych. :mrgreen:

Cytuj:
Hiob a co cię zainspirowało żeby nagle "uczęszczać" na forum truckerskim i uploadować filmiki??Z pewnością lud chciał abyś je zamieszczał....

Hiob gdybyś miał wybór to co byś wybrał Escalade czy Hummer'a??

Samochodami interesowałem się od dziecka. "Nagle" to zaczęły się moje zainteresowania teologiczne, motoryzacyjne są dużo starsze. A między Escalade a Hummerem nie będę wybierał. Nie interesuje mnie żaden z tych pojazdów. Gdybym miał wybrać między M5 a E 63 AMG, albo między Corvette a Viperem, to miałbym ból głowy. Ale wybierać między behemotami, które są tylko przerobionymi pickupami z rozdmuchaną do nieprzyzwoitości ceną? Ciężarówką jeżdżę na co dzień w pracy, po pracy pojeździłbym czymś, co daje radość z jazdy, a nie czymś takim. BMW M 3 czy Audi RS 4. To jest wybór wart zastanowienia się. Evo czy WRX. Chrysler 300 SRT 8, czy Cadillac CTS-V. Takie dylematy rozumiem. A Escalade i Hummer mnie w ogóle nie ruszają.

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Tytuł:
Post Wysłano: 07 maja 2007, 17:24

Użytkownik

Użytkownik

Wiesz jeśli chodzi o radość z jazdy to ja wybrałbym tutaj markę Alfa Romeo Spider ten wóz czuje klimat i z chęcią by się nim przejechał :D niestety prafka jeszcze niemam :x a Fiat Punto Active (model 2004r.) i Alfa Romeo T.Spark (model 2006r.) muszą starczyć moim rodzicom.
Dobra sorry za off-topica...

Czy w stanach spotykasz "wsiowy tuning"?? tzn.2 tysiące spojlerów przesadnie duże koła itd.?Pytam bo w Polsce pełno tego chociaż mozna też "wylukać" ciekawe samochody.

Jakim zcydowanie najlepszym jechałeś autem w swoim życiu??

Tytuł:
Post Wysłano: 07 maja 2007, 17:32

Użytkownik

Użytkownik

Witaj Hiob,
na wielu Twoich filmach słychać muzykę country. Stąd moje pytanie:masz swój ulubiony zespół? A może odwiedziłeś kiedyś festiwal country w Nashville?
pozdrawiam

Tytuł:
Post Wysłano: 07 maja 2007, 18:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Premium / Range T

Cytuj:
Jak spotkam tamtego kierowcę, zapytam. Częściej widujemy swoje auta, niż siebie samych. Mr. Green

Hehe- tak to już jest...
Ale dzięki :U

Tiry na tory, pociągi na drogi, tory na traktory, traktory do obory.

Tytuł:
Post Wysłano: 07 maja 2007, 18:30

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9269563

Cytuj:
prafka
prawka się pisze

Tytuł:
Post Wysłano: 07 maja 2007, 18:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:

Czy w stanach spotykasz "wsiowy tuning"?? tzn.2 tysiące spojlerów przesadnie duże koła itd.?Pytam bo w Polsce pełno tego chociaż mozna też "wylukać" ciekawe samochody.

Jakim zcydowanie najlepszym jechałeś autem w swoim życiu??

Oczywiście, że ludzi bez gustu spotyka się na całym świecie. Te chore pomysły jak "ulepszyć" wygląd samochodu chyba głównie rodzą się właśnie w Stanach.

Najlepszym autem jakim miałem mośliwość się przejechać było niewątpliwie Ferrari F 40. Co prawda jechałem nim tylko parę metrów, na pierwszym biegu, ale zawsze! Zobaczyłem je na lotnisku Kennedy'ego w Nowym Jorku, jak inny kierowca ładował je do swego auta. Zapytałem, czy mogę mu go "podstawić" pod tył naczepy i się zgodził, więc się parę metrów przejechałem. To auto kosztowało oficjalnie $400 000.-, ale ponieważ było nie do dostania, ci szczęśliwcy, co je zdobyli, odsprzedawali po milion dolarów. Zdecydowanie najlepszy i najdroższy samochód, z jakim miałem tak bliskie spotkanie.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tak, żeby sobie pojeździć, to palmę pierwszeństwa musi dostać Acura (Honda) NSX. Mój były sąsiad miał dość dużo zmodyfikowany egzemplarz. Pokazywał go na wystawach i zdobywał nagrody. Głownie modyfikacje polegały na elektonice, sprzęcie stereo, ale silnik także był zmodyfikowany. Niesamowite jest wrażenie z jazdy takim samochodem, zupełnie, jakby się jechało po szynach.

Jest jeszcze mój Mustang, który na pewno nie zachowywał się, jakby jeździł po szynach, ale jeżeli chodzi o samą moc, to przyspieszał szybciej nić NSX. Ile miałem pieniędzy, tyle wkładałem w modyfikację silnika i na zawieszenie nie było już kasy. :evil: Do tego miałem opony Mickey Thompson, nawet nie radialki, ale zwykłe, stare opasane, do wyścigów dragsterów. Na zakrętach były do niczego, ale do przyspieszeń były doskonałe. Przylepiały się do asfaltu tak, że podnosiło przód auta do góry. Mój Mustang musiał mieć w granicach 450-500 KM, porównując osiągi z toru do innych samochodów podobnej wagi. Osiągałem czasy porównywalne z współczesną Corvette, czy BMW M3, a przecież było to niemal 20 lat temu. Wtedy nie było takiej seryjnej Corvette, czy BMW, które by były równie szybkie, jak mój Mustang.

Cytuj:
Witaj Hiob,
na wielu Twoich filmach słychać muzykę country. Stąd moje pytanie:masz swój ulubiony zespół? A może odwiedziłeś kiedyś festiwal country w Nashville?
pozdrawiam

Ja, prawdę mówiąc, nie lubię muzyki country. Byłem raz specjalnie w Nashville na artystycznym wydarzeniu, ale nie miało to nic wspólnego z muzyką country. Pojechałem tam z córką zobaczyć „Fausta” Charlesa Gounoda przepiękną operę z librettem Goethego. Podoba mi się dosłownie kilka piosenek country, czy z pogranicza country i rocka, jak K T Oslin „Do Ya”:

http://www.geocities.com/american_eagle ... n-DoYa.wav
http://www.geocities.com/moonshinesissy ... TOslin.wav

czy „Devil Went Down to Georgia” Charlie Danielsa :

http://www.geocities.com/wolfsong7722/w ... eorgia.wav
http://www.geocities.com/spitooey9/Devi ... eorgia.wav

Na filmach czasem jest muzyka country, częsciej bluegrass, ale to tylko dla potrzeb filmu. Ja najczęściej słucham po prostu albo katolickiego radia EWTN (na paru filmach go słychać, gdy zapomniałem o włączeniu innej stacji), albo kabaretów, których mam setki w laptopie, albo polskiej muzyki, czy polskiego radia przez Internet.

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Strona 35 z 49 [ Posty: 963 ] Przejdź na stronę Poprzednia 133 34 35 36 3749 Następna