Cytuj:
pojazdy do 3,5T DMC nie musza posiadać tachografu i rejestrować czasu pracy kierowcy, ale kiedy zaczepimy do tego pojazdu przyczepę, a robimy to sporadycznie to nalezy ten czas rejestrować. bezsensem byłoby montowanie z tego powodu tachografu i ponoszenie kosztów z jego eksploatacją (legalizacja), więc możemy rejestrować czas pracy w specjalnej książcze w podobny sposób jak na drugiej stronie tarczki.
dodatkowo dodam, że kiedyś tachografy w polskich pojazdach nieodpowiadały normom unijnym, więc kierowca naszego pojazdu musiał pisać książkę i mi coś takiego się zdarzyło jeżdżąc prawie rok do Niemiec i Włoch Jelczem.
Witam
Pojazdy o których mówicz to również busy (zgodnie z p.r.d. autobusy) a w tych mimo, że nie przekraczają 3,5 t (w tej kategorii są zwolnienia) zazwyczaj tacho muszą być. Z tą książką o mnie zastrzeliłeś.
Polskie rejestratory drogi nie były dopuszczone w UE oraz 026 Mery (jedna z serii).
Cytuj:
A ja mam jeszcze pytanie: w jaki sposob opisuje sie tarczke. Chodzi mi o to ze przykładowo braknie mi do domu 2 godziny jazdy, a potem stoje ponad 48h w domu. Jak to sie opisuje, czy trzeba pisac przedział godzin (np: 14:00-16:00 - dojadz do domu)?
Ludziska te dragi was kiedyś zniszczą.
Pozdrawiam
DraKoN