Cytuj:
było to już roztrząsane i któryś z użytkowników napisał maila do GITD w odpowiedzi dostał interpretację potrzeb własnych: "przewozy w celach nie handlowych"
To ja napisałem
Ale tu chodzi o coś innego kolego
Cyryl, z twojej wypowiedzi:
Cytuj:
oraz dla pojazdów ponad 7,5T DMC zaświadczenie o ukończeniu kursu na przewóz rzeczy.
tak więc czy zostaniesz skierowany na badania wstepne jako magazynier, czy kierowca nie ma znaczenia.
Wynika, że każdy kierowca niezależnie od tego czy zatrudniony jest w firmie typowo transportowej czy we firmie mającej transport na potrzeby własne musi posiadać kurs na przewóz rzeczy. Otóż nie - kurs na przewóz rzeczy musi posiadać jedynie kierowca zatrudniony w firmie transportowej. Natomias we firmie, która posiada auta na potrzeby własne - auto powyżej DMC 3,5 tony musi posiadać zaświadczenie ze starostwa, ze używane jest do celów niezarobkowych.
A co sie tyczy jeszcze tego maila
Niehandlowy przewóz rzeczy, niezwiązany z działalnościa gospodarczą - to właśnie taki jaki wymieniłes - czyli jazdy testowe, prowadzenie campusa
Niezarobkowy przewóz rzeczy - łopatologicznie tłumacząc odbywa się wtedy kiedy, przedsiębiorca zarabia na tym że sprzeda towar który wiezie, a nie zarabia na tym, że go przewiózł. Transport jest pomocniczą działalnością w stosunku do wykonywanej podstawowej. Np. jak we firmie, której pracuje. Firma podstawowo zajmuje sie ubojem królików i przetworstwem dziczyzny. Posiada auto o DMC powyżej 3,5 T, które służy do przewozu tej dziczyzny. Dokumenty które obowiazują w tym wypadku mojego szefa to zaświadczenie ze starostwa, natomiast mnie jako kierowcy to Prawo jazdy kat. C oraz badania psychotechniczne