Cytuj:
Na kat. B możesz ciągnąć przyczepę, której DMC nie przekracza dmc samochodu, ale ich łączna dmc nie może przekaraczać 3,5 t.
Ehh .. była już gdzieś ostra kłótnia o to na forum. I wydaje mi sie, że któryś z kolegów udowodnił, że przy kat. B możesz jechać autem o DMC =3,5T + przyczepa lekka czyli do 750kg DM.
Co do kolegi Chabina:
Cytuj:
czy muszę przestrzegac znaków ograniczających max. dmc? bo wydaje mi sie ze jak znak jest do 5 t to juz nie moge tam wjechac bo mój zestaw ma 5,5 t dmc.
Sa dwa rodzaje zanków ograniczających tonaż, kierowcy często je mylą -
Pierwszy z nich, gzie jest podana tylko sama liczba odnośi sie do rzeczywistej masy pojazdu lub zespołu pojazdów - czyli ile w danej chwili ważysz
Drugi gdzie jest liczba + rysunek ciężarówki - odnosi się do DMC pojazdu lub zespołu pojazdów.
Te znaki obowiązują każdego uczestnika ruchu, nie tylko auta ciężarowe, czy dostawcze. W krotoszynie na osiedlu jest znak zakaz wjazdu pojazdów o masie rzeczywistej przekraczjącej 1,5T - niektóre osobówki ważą wiecej.
Cytuj:
A druga sprawa to czy ITD może mnie kontrolować jeśli jade takim zestawem przekraczającym w sumie 3,5t dmc?
ITD może cię kontrolować
Cytuj:
czy powienienem mieć w takim pojezdzie tacho
W sumie powinieneś, ale możesz mieć ksiązeczke o której wspomniałeś,