Cytuj:
Witam
Czy moglibyscie mi wyjaśnić czemu tiry stoja w urzedzie celnym ?. Widziałem nie raz jak soja w Olsztynie. Proszę o szczegolowe informacje.
Stoja glownie towary spoza Unii lub czekajace na odprawe przed wyjazdenm poza granice UE. Poza tym dotyczy to czesci towarow akcyzowych. Tyle mojej wiedzy o tym . Moze ktos jest bardziej wgryziony w temat.
szczegółowe informacje?
1. urząd celny najczęściej nie jest właścicielem placu, a ten często wynajmuje część jego jako parking (zawsze lepiej szukać prostszych rozwiązań).
2. mogą czekać na odprawę celną towarów załadowanych importową lub eksportową. dotyczy to przywozu lub wywozu towarów na inny obszar celny.
kiedyś można by powiedzieć za granicę, ale od wejścia do UE troszeczkę się zmieniło i lepiej użyć określenia "inny obszar celny".
3. w obrębie urzędu celnego może być magazyn celny lub skład celny i pojazd zabierający towar z takiego miejsca w transporcie lokalnym też musi dokonać odprawy celnej.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 19 gości