Cytuj:
Witam serdecznie.
Mam problem i chciałbym abyscie mi pomogli.
Chcę kupic busa dostawczeko( Sprintera). Typowy blaszak. Chcę nim wozic kumpla swiatła estradowe (ruchome głowy itp...). Masa towaru nie przekracza 2 ton wiec z tego co zrozumiałem jesli masa całkowita auta i towaru nie przekroczy 3,5 tony to nie bede musiał robic innych prawojazd niz te które mam czyli B oraz nie bedzie mnie obowiązywał tachograf , czas pracy, itp... Czy dobrze zrozumiałem???
Dobrze
Cytuj:
A co sie dzieje kiedy założę firme transportową. Ten sam samochód kupie na firmę i bedę chcaił kumplowi wystawiac faktury. Czy jako firma musz miec jakies uprawnienia??? Nawet a tego busa do 3,5 tony????
Samochodu nie musisz kupowac na firme
Jezeli jezdzisz jako kierowca zawodowy nawet do DMC 3.5t teoretycznie powinienes miec zrobione badania lekarskie i psychotesty. Reszta zostaje.
Cytuj:
A czy moze bez firmy jest jaks moliwość aby bez uprawnien i tacho.. jezdzic ciezszym autem???
Jest jezeli jestes rolnikem do to 7,5 tony mozesz jezdzic bez tacha w promieniu 100km od Twojego gospodarstwa, reszta to musisz miec wszystkie uprawnienia
Cytuj:
Jestem w tym zielony dlatego prosze was o pomoc.
POZDRAWIAM
Nie dziekuj
[ Dodano: Wto, 04.12.2007, 18:00 ]
Cytuj:
A trzecie pytanie to tak: jeśli założysz firmę która nie będzie prowadziła transportu usługowego, tylko na potrzeby własne, to tacho nie będzie Cię obowiązywać. Tyle że auto to może mieć dmc 7,5 t i by nim jeździć potrzebował będziesz prawa jazdy kategorii C i zaświadczenia (chyba) z gminy o tym iż jest to pojazd wykorzystywany do transportu na potrzeby własne, trzeba je mieć by okazaćje w razie kontroli na drodze. Chyba tyle
Bzdura kolego!!! Nie trzeba używać tachografu jezeli jest to przewoz wlasny w celach
NIE HANDLOWYCH!!
po drugie nie na gminie tylko w wydziale komunikacji...