GG: 0
Witam!
Gnębią mnie dwa takie pytania:
1. Czy zamiast zatrudniać osobę z CPC mogę wynająć firmę zewnętrzną która będzie posiadała taki dokument i obsługiwała moją firmę transportową?
2. i czy na podstawie jej CPC mogę uzyskać Licencję dla swojej firmy na transport międzynarodowy?
1 Jest mozliwosc, jedynie jak ta firma wezmie od Ciebie samochody w uzyczeniu badz wynajmu, wtedy moze wykupic licencje na te samochody(ale wtedy tylko oni moga korzystac z transportu zarobkowego)
2 Nie, tylko mozna uzyskac licencje, jezeli wlasciciel ma, badz osoba zarzadzacja firma.
GG: 1695456
tak dokladnie to nie tyle osoba zarządzajaca firmą, co 'zarządzająca pionem transportu' w firmie, czyli np. kierownik d/s środków transportu. Jak działalnosc jednoosobowa, to wiadomo, wszystko w jednym, ale jak działalnosc ogromna, to wcale prezes nie musi mieć CPC ale osoba odpowiedzialna za transport tak.
Czyli prowadząc działalność gospodarczą tzw. jednoosobową choć zatrudniam w niej poza sobą 1 osobę to muszę osobiście posiadać CPC?
Nie mogę zatrudnić sobie na stanowisku kierownika transportu osobę z ww uprawnieniami?
A jeszcze jedno:
narazie nie mam licencji na transport ani na potrzeby własne i nie mam CPC. A chcę kupić ciągnik z naczepą i przyjechać pod firmę czy potrzebuję jakiś dokument (potrzeby własne?),
Czy tacho mnie trzyma? bo przecież transportu nie wykonuje!?
Bo winietke muszę chyba mieć.
Winetka być musi, tacho obowiązuje, a samochód kupujesz normalnie dopóki nie prowadzisz transportu nie potrzebne są żadne dokumenty później działalność gospodarcza, wpis do ewidencji i te wszystkie bzdury potrzebne do wykonywania transportu zarobkowego.
_________________ Trzymajta śe ramy to śe nie posramy!
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 12 gości