Cytuj:
witam
szczerze mowiąc to te zdjecia z Rumunii mnie lekko przerazily
cała Rumunia to jeden wielki śmietnik, syf , bieda i ubóstwo aż wstyd mi ze taki kraj znajduje sie na terenie Europy.Z czym oni sie pchają do UNII EUROPEJSKIEJ, aby zgnoić kompletnie nasz piekny kontynent czy jak
ehhh.
pozdrawiam
Wiem, że temat odkopany ale chciałbym zabrać głos w tej sprawie.
Wygłaszać takie poglądy na podstawie zdjęć to w moim odczuciu spora niesprawiedliwość.
Byłeś kiedykolwiek w Rumunii?
Ja miałem ogromną przyjemność przebywać w Iasi na północy Rumunii (50km od granicy z Mołdawią).
Mimo pewnego zapóźnienia cywilizacyjnego byłem pod dużym wrażeniem miasta, ludzi których spotkałem i ogólnie Rumunii.
Rumunia w moim odczuciu to taka Polska kilka lat temu.
Dzięki członkostwu w UE Rumunia ma szansę dźwignąć się i dorównać pozostałym krajom. Twoja postawa podobna jest do tej które dość powszechne były wśród wielu obywateli starej Unii w stosunku do nas Polaków. Nie było to miłe dla nas a teraz Ty zachowujesz się tak samo w stosunku do Rumunów.
Pojedź, zobacz a dopiero potem oceniaj tym bardziej że w tej chwili zmienia się to wszystko z dnia na dzień.
Dodatkowo Rumuni są bardzo otwarci i szczerze życzliwi - przynajmniej ja samych takich spotkałem.
Kolega nie napisał o jeszcze jednej ciekawej rzeczy - być może jeszcze nie ma o tym poglądu.
Mówi się, że Polki są najpiękniejsze w Europie z czym się w pełni zgadzam ale w I lidze są z nimi także Rumunki. Spotkałem wiele dziewczyn o naprawdę niesamowitej urodzie. Miałem także wielką przyjemność być z dziewczyną właśnie z Iasi ale niestety odległość nas dzieląca była zabójcza i związek nie przetrwał.
Zapomnijcie o stereotypie Rumunii jak brudnej, syfiastej, zaściankowej krainy pełnej Cyganów. To już nie tak. Oczywiście rumuńska wieś jest daleko za resztą Europy ale miastom wcale nie tak daleko do Kijowa, Bratysławy, Poznania, czy Białegostoku.
Jedźcie do Rumunii bo przyrodniczo jest to niesamowity kraj.