Autor
Wiadomość
Tytuł: Re: Re:
Post Wysłano: 21 sty 2008, 10:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 3298244
Samochód: magnum

Cytuj:
po 2- "...gdzie w tacho cyfrowym pokazuje ci predkość z jaką jechałeś", ANO pokazuje, po zczytaniu karty wszystko Ci pokaże i na 100% predkość, kontrolujący może również (inspektor transportu drogowego) zczytać Ci tachograf, a tam jeszcze więcej informacji wyciągnie ( z każdego dnia, godziny, a nawet minuty), na wydruku pokazuje tylko przekroczenie prędkości > 90 km/h
Trochę kolego nie zrozumieliśmy się. Ja miałem na myśli kontrolę, którą przeprowadza Policja. To, że ITD może sczytać z karty prędkość i inne parametry to wiem 8)

Tytuł: Re: Re:
Post Wysłano: 21 sty 2008, 16:34

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10523426
Samochód: Mercedes Actros 2644 LS 6X4

Cytuj:
Cytuj:
po 2- "...gdzie w tacho cyfrowym pokazuje ci predkość z jaką jechałeś", ANO pokazuje, po zczytaniu karty wszystko Ci pokaże i na 100% predkość, kontrolujący może również (inspektor transportu drogowego) zczytać Ci tachograf, a tam jeszcze więcej informacji wyciągnie ( z każdego dnia, godziny, a nawet minuty), na wydruku pokazuje tylko przekroczenie prędkości > 90 km/h
Trochę kolego nie zrozumieliśmy się. Ja miałem na myśli kontrolę, którą przeprowadza Policja. To, że ITD może sczytać z karty prędkość i inne parametry to wiem 8)
No nie zrozumielismy się, policjant moze żadać od Ciebie wydruku, wiec jeśli ktos pisze ze nie ma papieru to jak dla mnie jest bzdurą, bo każdy kierowca musi mieć przy sobie conajmniej dwie zapasowe rolki, bez nich odrazu zostaniesz ukarany dość wysokim mandatem.
Ps. Chodziło mi o to że policja z wydruku też zobaczy dane dotyczące prędkości.

Post Wysłano: 02 lut 2008, 22:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: (avatar) /|\

Nie wiem o co chodzi z tym cyfrowym tachem. Ja miałem na razie 2 kontrole na takim tachu (jeśli chodzi o te szczegółowe) i na żadnej z nich nie miałem problemu za prędkości. Dodam (wiem, ze nie ma się czym chwalić) ze jak trzeba to nawet zegary pokazują grubo ponad 3 cyfry ;) . Na pewno wiem ze Inspekcja do prędkości sie nie doczepi, a co do policji to zbytnio nie zwracam uwagi na "krawężników" bo nie mają pojęciua co to jest cyfrowe tacho.

..::--{{ BajOoo }}--::..

Post Wysłano: 03 lut 2008, 19:24

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4604681

Brat mi opowiadał, że jak jeżdżą przez Austrię, to jest tam zjazd tak ze 20-30km, i na końcu tego zjazdu jest zatoczka i stoją sobie. I ile razy tam stoją, to zawszę ich trzymają. Nie obchodzi ich nic, tylko prędkość z jaką zjeżdżałeś z tej górki. Jest ograniczenie do 60km/h. Chłopak jechał pierwszy raz tamtędy, mówią mu że na końcu zjazdu mogą stać, i że niech jedzie 60 a nie 80, bo będzie płacił. Chciał być mądrzejszy - zapłacił... I wszystko na podstawie tarczki tacho. Wchodzi do autobusu, prosi o tarczkę. Jechałeś 60, podbija wkładasz i jedziesz, jechałeś więcej - mandacik. Proste.
Cytuj:
ITD może sczytać z karty prędkość i inne parametry
Nie koniecznie. Jechałem autobusem, Kraków, bramki na A4. Jakaś tam regionalna telewizja relacjonowała pracę ITD. Kierowca dał kartę z tachografu, a Inspekcja nie mogła jej sczytać, gdyż nie miała odpowiedniego sprzętu. Nie wiem, czy są różne rodzaje kart, czy po prostu czytnika nie mieli, ale przyszedł Inspektorek do autobusu i powiedział kierowcy, że musimy poczekać na kolegów, gdyż oni nie mogą sczytać karty... Myślałem że padnę ze śmiechu, kierowcy również. 3 godziny trzepania były...

So Others May Live

Post Wysłano: 03 lut 2008, 23:50

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3253512

Cytuj:
. Na pewno wiem ze Inspekcja do prędkości sie nie doczepi, a co do policji to zbytnio nie zwracam uwagi na "krawężników" bo nie mają pojęciua co to jest cyfrowe tacho.
Zdziwił by się kolega misiaki mają już czytniki do kart cyfrowego tacho...wie bo mnie kontrolowali,ale jeszcze nie umieli zczytywać,ale to kwestia czasu...

Post Wysłano: 04 lut 2008, 0:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Zdziwił by się kolega misiaki mają już czytniki do kart cyfrowego tacho...wie bo mnie kontrolowali,ale jeszcze nie umieli zczytywać,ale to kwestia czasu...
A zapytam tylko o których misiach gadka ?? No chyba nie powiesz mi ze tych polskich ??
Bo jak mowisz o krajach zachodnich to na pewno, ale PL ?? Nie uwierze póki mnie nie skontrolują ... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Alkomatów nie ma we wszystkich radiowozach a co dopiero sprzęt do tacha cyfrowego ... LOL

Post Wysłano: 04 lut 2008, 18:30

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
A zapytam tylko o których misiach gadka ?? No chyba nie powiesz mi ze tych polskich ??
Bo jak mowisz o krajach zachodnich to na pewno, ale PL ?? Nie uwierze póki mnie nie skontrolują ... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Alkomatów nie ma we wszystkich radiowozach a co dopiero sprzęt do tacha cyfrowego ... LOL
No to pokręć się w okolicach raciborza to się zdziwisz.Ford Tranzit wyposarzony nie gorzej niż ten krokodyli.Jak mi sprawdził auto wręcz się kładł i słuchał czy z siłowników powietrze nie ucieka,luz na kierownicy,tak mi auto przetrzepali,że aż się zdziwiłem.Co prawda zabierałem dzieciaki nad morze,a to towar szczególnej troski...

Post Wysłano: 05 lut 2008, 12:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 3298244
Samochód: magnum

Cytuj:
Cytuj:
Nie koniecznie. Jechałem autobusem, Kraków, bramki na A4. Jakaś tam regionalna telewizja relacjonowała pracę ITD. Kierowca dał kartę z tachografu, a Inspekcja nie mogła jej sczytać, gdyż nie miała odpowiedniego sprzętu. Nie wiem, czy są różne rodzaje kart, czy po prostu czytnika nie mieli, ale przyszedł Inspektorek do autobusu i powiedział kierowcy, że musimy poczekać na kolegów, gdyż oni nie mogą sczytać karty... Myślałem że padnę ze śmiechu, kierowcy również. 3 godziny trzepania były...
No, to nieźle. Myślałem, że to wszystko jest jakoś unormowane i te karty są identyczne ale jak widać nie do końca :)

Post Wysłano: 05 lut 2008, 14:57

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
No, to nieźle. Myślałem, że to wszystko jest jakoś unormowane i te karty są identyczne ale jak widać nie do końca :)
Jakie indentyczne karty o czym ty piszesz, jak czytam te wasze posty, to mi się śmiać normalnie chce, karta kierowy jest jedyna i nie ma różynych po pierwsze, po drugie jak ktoś pisze że ITD nie doczepi się prędkości, to jeszcze bardziej chce mi się smiać.
Ja was ludzie proszę nie wystawiajcie bezsensownych postów, waszych przemyśleń tylko szczegóły i jasne fakty, jak chcecie sobie pogadać to nie wiem może gg :evil:

Post Wysłano: 05 lut 2008, 20:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jakie identyczne karty o czym ty piszesz, jak czytam te wasze posty, to mi się śmiać normalnie chce, karta kierowy jest jedyna i nie ma różnych po pierwsze, po drugie jak ktoś pisze że ITD nie doczepi się prędkości, to jeszcze bardziej chce mi się smiać.
Ja was ludzie proszę nie wystawiajcie bezsensownych postów, waszych przemyśleń tylko szczegóły i jasne fakty, jak chcecie sobie pogadać to nie wiem może gg :evil:
Ajjjjjjjjjjjjjj bredzisz ze az w domu u siebie slysze .... Jak nie wiesz to nie pisz ... I nie wmawiaj ludziom jakichś bredni ze itd kara za prędkość, bo za to to by Ci dali 50zł i po co taka kontrola ??? Czas pracy ich interesuje , jazdy, a nie ile jechałeś 8 godzin temu na drugim koncu europy !!! Za prędkość to Cie może krawężnik "dobrze uzbrojony" ukarać maluchem !! :)
Wiesz w ogóle co to ITD ???

Post Wysłano: 06 lut 2008, 10:19

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jakie indentyczne karty o czym ty piszesz, jak czytam te wasze posty, to mi się śmiać normalnie chce, karta kierowy jest jedyna i nie ma różynych po pierwsze, po drugie jak ktoś pisze że ITD nie doczepi się prędkości, to jeszcze bardziej chce mi się smiać.
Cytuj:
Ajjjjjjjjjjjjjj bredzisz ze az w domu u siebie slysze .... Jak nie wiesz to nie pisz ... I nie wmawiaj ludziom jakichś bredni ze itd kara za prędkość, bo za to to by Ci dali 50zł i po co taka kontrola ??? Czas pracy ich interesuje , jazdy, a nie ile jechałeś 8 godzin temu na drugim koncu europy !!! Za prędkość to Cie może krawężnik "dobrze uzbrojony" ukarać maluchem !! :)
Wiesz wogole co to ITD ???

Kolego teraz to Ty bredzisz, pisząc że ITD nie ukaże Cię za prędkość, jak będą chcieli to ukażą Cię za każde przekroczenie, wiem doskonale że obchodzi ich najbardziej czas pracy. Wiec nie wmawiaj mi że bredze bo to Ty się mylisz i wprowadzasz ludzi w błąd, pisząc że ITD nic nie zrobi za przekroczoną predkość. Po Twoim poście ludzie zaczną nagminnie przekraczać predkość. A jak ITD sczyta Ci tacho, lub Twoją kartę, zobaczy odrazu wszystkie Twoje przekroczenia, więc nie widzę powodu dlaczego nie mieliby ukarać Cię za przekroczenie prędkości.
A Twoje kretyńskie zagrywki typu "wiesz wogóle co to ITD", niestety nie działają na mnie. WIEM DOSKONALE !!!

Ps. Używaj Polskich znaków, no chyba że nie potrafisz :evil:

Post Wysłano: 06 lut 2008, 13:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

widzę, że wypowiadające się osoby w większości mają dość mętne pojęcie o tematcie, więc służę wyjaśnieniem:
karty kierowcy do tachografów cyfrowych produkuje PWPW - Państwowa Wytwórnia Papierów Wartościowych, czyli ci co pieniądze i nie ma mowy o innych rodzajach kart.
inspektorzy ITD byli jako pierwsi przeszkoleni w tym temacie, więc liczenie na ich niewiedzę jest bezpodstawne. również wyposażenie ich w sprzęt do odczytywania kart i tachografów niczym nie odbiega od wymaganych norm.
aby zdać sobie sprawę z wiedzy inspektorów ITD proszę sobie uzmysłowić, że w przypadku analogowego tacho kierowca dziennie ogląda swoje dwie tarczki, a inspektor 28 każdego kontrolowanego, czyli kilkaset dziennie.
jeżeli ktoś chce zobaczyć materiały na jakie stanowią jedno ze źródeł wiedzy przeciętnego inspektora moge wysłać na maila, radzę najpierw przeczytać, potem się wypowiadać.

ostatnia uwaga: jeden z naszych kolegów nadzoruje pracę 28 pojazdów z tchografami cyfrowymi i jakby robił to źle to by poprostu nie miał pracy, więc mam prośbę do tych, którzy nie zajmują się tym zawodowo o raczej zadawanie pytań.

Ostatnio zmieniony 06 lut 2008, 16:35 przez Cyryl, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 06 lut 2008, 13:57

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:

ostatnia uwaga: jeden z naszych kolegów nadzoruje pracę 28 pojazdów z tchografami cyfrowymi i jakby robił to źle to by poprostu nie miał pracy, więc mam prośbę do tych, którzy nie zajmują się tym zawodowo o raczej zadawanie pytań.
Dzieki za wypowiedź Cyryl i za wyjaśninie tego tematu jescze bardziej szczegółowo. Pozdrawiam.

Ps. A Ty kolego "ksz" poczytaj sobie lepiej przepisy, strukturę ITD, ich zadania i kompetencje a dopiero potem się wypowidaj.

Post Wysłano: 08 lut 2008, 18:31

Użytkownik

Użytkownik

Ja chetnie poczytam i jesli mozna prosze o jakies źrodla.

Co do predkosci to wiekszosc driverow przekracza dozwoloną. Z wypowiedzi wnioskuje ze moga za to ukarac, ale nie karza... a przynajmniej nie wszystkich :wink:
Tylko jak sie to ma do praktyki? Pytanie do kierowcow ktorzy mieli już bezposredni kontakt z ITD :lol:

Post Wysłano: 08 lut 2008, 18:40

Użytkownik

Użytkownik

Widzę że musze was oświeci. ITD ma prawo ukarać użytkownika za przekroczenie prędkości tylko w jednym przypadku, gdy dajmy na to przed patrolem jest ograniczenie do 50 czy też 70 po zczytaniu karty lub analizie tarczki tacho wyjdzie że przekroczyliście prędkość mandat zostanie wystawiony zgodnie z Polskim taryfikatorem. Oczywiście należy nadmienić że od prędkości zczytanej odejmuje się ogólnie przyjety błąd pomiaru tachografu który wynosi 6 km/h.

Post Wysłano: 08 lut 2008, 21:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:

Ps. A Ty kolego "ksz" poczytaj sobie lepiej przepisy, strukturę ITD, ich zadania i kompetencje a dopiero potem się wypowidaj.
Powiem krótko , masz racje - Ty jesteś tym co czyta i zna to wszystko z książek a ja po prostu tylko ze swej "skromnej" praktyki !
Pozdrawiam
PS. Wypowiadał się bede ile chciał i kiedy bedę chciał bo od tego jest FORUM

Post Wysłano: 09 lut 2008, 8:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Widzę że musze was oświeci. ITD ma prawo ...
nie trzeba nikogo oświecać.
akurat na tym forum jednym z użytkowników jest były inspektor ITD, więc ci którzy mają wątpliwości mogą się do niego zwrócić.

Post Wysłano: 09 lut 2008, 9:40

Użytkownik

Użytkownik

Witam. Przyglądam się tej dyskusji i widzę, że największym zmartwieniem jest czy mogą ukarać, czy też nie. Czy wy koledzy jesteście normalni? Najprościej jechać zgodnie z przepisami. I karygodne jest mówienie, że nie zdążę. Szef znajdzie sobie innego kierowcę jak coś się stanie, a co będzie z wami? W imię czego kombinujecie? Może to wynik bardzo ojcowskiego podejścia naszych władz, wszak czym jest mandat 500 pln? Myślę, że gdyby jeden z drugim dostał koło 2000 pln za przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym to takich dyskusji by nie było.
Pozdrawiam wszystkich normalnych :)

Post Wysłano: 10 lut 2008, 11:32

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam. Przyglądam się tej dyskusji i widzę, że największym zmartwieniem jest czy mogą ukarać, czy też nie. Czy wy koledzy jesteście normalni? Najprościej jechać zgodnie z przepisami. I karygodne jest mówienie, że nie zdążę. Szef znajdzie sobie innego kierowcę jak coś się stanie, a co będzie z wami? W imię czego kombinujecie? Może to wynik bardzo ojcowskiego podejścia naszych władz, wszak czym jest mandat 500 pln? Myślę, że gdyby jeden z drugim dostał koło 2000 pln za przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym to takich dyskusji by nie było.
Pozdrawiam wszystkich normalnych :)
A kolega to dużo przejeździł za kółkiem?A zawodowo?

Post Wysłano: 10 lut 2008, 13:43

Użytkownik

Użytkownik

Owszem, od 15 lat jeżdżę zawodowo. Najpierw po Polsce, teraz na międzynarodówce. I za każdym raqzem jak wjeżdżam zestawem do kraju, włos mi się jeży na głowie. W imię czego ten pośpiech? Od szybkiej jazdy są autostrady a nie drogi powiatowe. Pozdrawiam.