Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 kwie 2008, 19:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Co jest odpowiedzialne za zmianę z dolnej na górną skrzynie poza tym zaworem pneumatycznym z tyłu na górze skrzyni?? Blokuje mi się czasami skrzynia w momencie przejścia z dolnej na górną, efektem tego jest iż nie można wbić żadnego biegu. Zawór o którym wspomniałem wcześniej został wymieniony ponieważ puszczał powietrze ale problem się powtarza.

Post Wysłano: 13 kwie 2008, 0:23

Użytkownik

Użytkownik

Podobny przypadek mialem w Dafie 95 XF i obecnie w Manie TG, tylko, ze z gornej na dolna. Wystarczy wtedy przebic jeszcze raz na gore i na dol i jast OK. Pytalem kilku znajomych i mowia, ze to standard, przynajmniej w Dafie. Oczywiscie zdarza sie to rzadko

Post Wysłano: 27 kwie 2008, 12:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3958206

Kolego oprócz zaworu który jest za wybierakiem jest jeszcze siłownik z tyłu skrzyni który jest odpowiedzialny za wysoka-niska. Zdarzało sie tak ze uszczelnienie na tłoku jest juz zurzyte i wolno przebija i tłok moze zostawac w połozeniu neutralnym!! Lub wewnatrz skrzyni synchronizator od wysokiej-niskiej jest zuzyty i tez skrzynia zosatje na luzie!! To drugie jest mniej pocieszajace!! Sprawdz najpierw siłownik tylko 4 sruby i dwa weze!! Pozdrawiam :)

Post Wysłano: 27 kwie 2008, 12:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Cytuj:
Kolego oprócz zaworu który jest za wybierakiem jest jeszcze siłownik z tyłu skrzyni który jest odpowiedzialny za wysoka-niska. Zdarzało sie tak ze uszczelnienie na tłoku jest juz zurzyte i wolno przebija i tłok moze zostawac w połozeniu neutralnym!! Lub wewnatrz skrzyni synchronizator od wysokiej-niskiej jest zuzyty i tez skrzynia zosatje na luzie!! To drugie jest mniej pocieszajace!! Sprawdz najpierw siłownik tylko 4 sruby i dwa weze!! Pozdrawiam :)
Ten siłownik nie jest od dolnej/górnej skrzyni biegów tylko od przełanczania połówek jeśli on nie przełączy do końca to też właśnie skrzynia jest na luzie mimo włączonego biegu. Zwłaszcza przy mrozach lubi się zacinać ten tłok trzeba wtedy wymienić smar na nowy w obudowie tłoka

Filmy z tras

Post Wysłano: 27 kwie 2008, 12:57

Użytkownik

Użytkownik

Kolego jezeli masz skrzynie ZF to tłok od połówek jest wewnatrz skrzyni!!!!!! A od wysokiej-niskiej jest z tyłu skrzyni po prawej stronie!!!!!

Post Wysłano: 27 kwie 2008, 13:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Kolego jezeli masz skrzynie ZF to tłok od połówek jest wewnatrz skrzyni!!!!!! A od wysokiej-niskiej jest z tyłu skrzyni po prawej stronie!!!!!
To ciekawa teoria bo mi jak nie chciało przełanczać połówek to było spowodowane zacinaniem się tłoka z lewej strony skrzyni biegów, spowodownym przez zurzyty stwardniały smar przy minusowych temperaturach. Gdy ręcznie przesuwałem tłok to mi przełanczało połówki mowa oczywiście o skrzyni ZFa a z prawej jest zaślepka na cztery śruby do przystawki odbioru mocy
Jak mi nie wierzysz to odkręć oba przewody pneumatyczne i przełanczaj połówki to zobaczysz że na zmianę będzie lecieć powietrze raz z jednego przewodu raz z drugiego

Filmy z tras

Post Wysłano: 27 kwie 2008, 14:39

Użytkownik

Użytkownik

Dokładnie ten tłok co piszesz o nim to jest od dolna-górna skrzynia a od połówek tłok jest w srodku skrzyni a zawór jest przy prawym boku skrzyni !!! Wiec nie wiem co to masz za skrzynie???? Man , DAf ma taka sama skrzynie rózni sie tylko przebitka dolna-górna MAn przebija lewarkiem a DAf pstryczkiem przy lewarku!!!!! Chyba ktos tu myli pojecia połówki a dolna-górna??? pozdrawiam

Post Wysłano: 27 kwie 2008, 16:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Rysunek siłownika do połówek
Obrazek
od przełanczania z dolnej na górną skrzynię sterowany wodzikiem od zmiany biegów
Obrazek

Filmy z tras

Post Wysłano: 27 kwie 2008, 17:16

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Rysunek siłownika do połówek
Obrazek
od przełanczania z dolnej na górną skrzynię sterowany wodzikiem od zmiany biegów
Obrazek
Raczej odwrotnie 1 rysunek przedstawia sterowanie dużą-małą skrzynią
a 2 połówkami.

Post Wysłano: 27 kwie 2008, 18:12

Użytkownik

Użytkownik

Dokłądnie, żłe kolega ma podpisane rysunki. Coś ten program jest nie właściwy, koło od połówek jest na wałku sprzegłowym więc rysunki są niewłaściwie podpisane.

Pozdrowienia dla Filip85 do przekonania kolegi MANa, że się myli. Ja już nie umiałem mu wytłumaczyć. Pozdrawiam.

Post Wysłano: 30 kwie 2008, 21:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki chłopaki za porady. Przesmarowanie pomogło problem ustał przynajmniej chwilowo, jednak cylinder od przebijaka ma wyrobiony rant co tez zapewne było powodem blokowania, no nic trzeba będzie go wymienic. Śliczne dzięki za rady. Pozdrawiam

Post Wysłano: 29 paź 2008, 7:54

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2738622
Samochód: MAN

kolego pracuje z tymi manami od 2 lat. woziłem nowe sztuki z fabryki i nowe mają taki problem. poprostu jest to wada fabryczna

Post Wysłano: 05 gru 2011, 19:45

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: scania

Witam wszystkich użytkowników. Mam problem w manie 19-343 z niskimi biegami, w zasadzie to w ogóle ich nie ma. Problem polega na tym że wyświetla się tylko górna skrzynia i nie można przełączyć na dolną(skrzynia eaton 8 biegów). Jeśli miał ktoś podobny problem to proszę o radę z góry dziękuję.

Post Wysłano: 05 gru 2011, 22:47

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

A w FFR sa jakies bledy??

Jesli to ta skrzynia o ktorej mysle to prawdopodobnie problem z elektrozaworem Y312 na tyle skrzyni. Moga byc tez problemy z przelacznikiem na lewarku zmiany biegow. Wiazka przewodow do sprawdzenia.
Zdarza sie ze psuje sie wlasnie ten elektrozawor. Z tego co pamietam to oryginal i cena powyzej 3 tys zl ale rownie dobrze mogla sie grzies przetrzec wiazka lub sam tlok od przekladni zakresow przepuszcza i nie przebija.

Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]