Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 mar 2008, 21:36

Użytkownik

Użytkownik

No to jak to sie ma w końcu?
Bo już tyle wersji o urlopowkach krąży ze szok.
Jeżeli auto ( w moim przypadku autobusy) jeżdżą tylko po kraju to żółte tarczki obowiązują?
Czy trzeba wypisywać na kompie to zaświadczenie.
Do tej pory robiłem ze 5 dni jeżdżonych, na weekendy wolne na żółtej tarczy i tak cały czas.

napiszcie jak to teraz trzeba rozpisywać i na czym odpoczynki jak w moim przypadku

Pozdrawiam

Post Wysłano: 03 kwie 2008, 17:56

Użytkownik

Użytkownik

nie dalej jak 2-3 tyg temu zadzwonilem w tej sprawie do dyzurujacego inspektora ITD, w/g niego jedynym dowodem "odbebnienia" pauzy weekendowej jest stosowne zaswiadczenie (w formie wydruku) wystawione przez pracowdawce , na moje watpliwosci w kwestii faktu, ze w w/w wzorze wydruku nie ma opcji "kierowca nie prowdzil pojazdu o DMC > 3,5 t, inspektor oswiadczyl, ze nalezy zaznaczyc pole "przebywal na urlopie" badz pole " prowadzil pojazd wylaczony z AETR itd..."
na moje pytanie o waznosc dotychczas stosowanych tarcz weekedowych, odpowiedzial, ze obecnie nie sa one honorowane

Post Wysłano: 03 kwie 2008, 18:06

Użytkownik

Użytkownik

Czyli z tego wynika ze zolte tarczki mozna sobie wyrzucic na smietnik.

dzieki za info.

Post Wysłano: 03 kwie 2008, 18:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8426213
Samochód: Scania R420

Ojciec był osobiście w "Wojewódzkim Inspektoracie Transportu Drogowego w Krakowie" gdzie rozmawiał z panem (inspektor kontrolujący firmy), który wytłumaczył mu że żółte tarcze są jak najbardziej akceptowane ale tylko na terenie polski. Jeżeli ktoś wykonuje transport poza granice kraju, musi już mieć wydruki. :wink:

Post Wysłano: 07 maja 2008, 12:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: duży z naczepą

Koledzy a jak to się ma w przypadku gdy rozpoczynam pracę? Mam umowę od dnia dzisiejszego i w tym dniu wyruszam. Nie mam wcześniejszych tarczek, bo wcześniej nigdzie nie pracowałem i nic nie prowadziłem. Powinienem mieć jakiś papier odnośnie tych tarczek ? Dodam, że będzie to transport międzynarodowy. Więc czy wystarczy sama umowa o pracę z dnia tego którego ruszam i tarczki od tego momentu? Proszę o w miarę szybką odpowiedź, ponieważ zostało mi już nie wiele czasu do wyjazdu.

Post Wysłano: 07 maja 2008, 13:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6468697

najlepeij popros o "urlopówke" 28 dni wstecz.. żaden inspektor tego niepodważy :P

Post Wysłano: 07 maja 2008, 13:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: duży z naczepą

Ale jak to będzie wyglądało, jak umowę mam od dzisiaj
http://www.lechu.net/urlopowka.zip i tutaj co zaznaczyć urlop :roll: ?
tak ogólnie to uważam, że w kraju bym się jakoś wytłumaczył, że zacząłem dzisiaj pracę, ale za granicą uważam, że nie ma szans ...

Dzwoniłem do ITD, poinformowano mnie, że sama umowa o pracę przy sobie winna wystarczyć.

Post Wysłano: 09 maja 2008, 11:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Zaświadczenie o nieprowadzeniu powinieneś mieć. Po to je wymyślili w jednolitym wzorze dla wszystkich państw członkowskich, żeby organy kontrolne w innym państwie wspólnotowym, wiedziały o co chodzi. Najlepiej zaznaczyć urlop wypoczynkowy. Nie ma innej rubryki żeby zaznaczyć będąc na wolnym, np. podczas długiego weekendu. To jest tylko podkładka dla służb, dlatego w takich przypadkach "urlop" wpisany na zaświadczeniu nie zabiera nam dni z przysługującego nam urlopu wypoczynkowego. Bynajmniej tak było w firmach z którymi miałem styczność.

Post Wysłano: 09 lip 2008, 21:03

Użytkownik

Użytkownik

ja jezdze na krajowce i powiem tak ze na koniec stycznia mialem ostatnia kontrole ITD ,mialem ze soba te zaswiadczenia wypisane na komputerze i nie doczepili sie do niczego