Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 22 maja 2008, 16:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Witam

Jakie będą konsekwencje jeżeli złapie mnie policja na drodze publicznej prowadząc ciągnik rolniczy bez prawa jazdy gdy mam 15 lat?

Interesuje mnie jaką kwotę bym musiał zapłacić, oraz czy właścicielowi pojazdu zabiorą prawo jazdy.

Post Wysłano: 22 maja 2008, 16:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Płacisz 500 zł. Jak by właścicielom zabierali prawka to połowa ludzi by bez chodziła:))

Post Wysłano: 22 maja 2008, 17:07

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4604681

Cytuj:
Jakie będą konsekwencje jeżeli złapie mnie policja na drodze publicznej prowadząc ciągnik rolniczy bez prawa jazdy gdy mam 15 lat?
Jak upierdliwy policjant to będziesz płacić dwa mandaty. Jeden za brak prawa jazdy, drugi, za brak wymaganego wieku do danej kategorii.
Cytuj:
Płacisz 500 zł.
Jakieś 3, może 4 miesiące temu pytałem się policjanta z drogówki to mi powiedział 300-1000zł mandatu. A taryfikator mówi 500zł.
Cytuj:
czy właścicielowi pojazdu zabiorą prawo jazdy.
Właściciel może zapłacić mandat za to że wiedział, że Ty tym jeździsz po drodze publicznej. Jak mnie pamięć nie myli to 300zł.

So Others May Live

Post Wysłano: 22 maja 2008, 17:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Jak upierdliwy policjant to będziesz płacić dwa mandaty. Jeden za brak prawa jazdy, drugi, za brak wymaganego wieku do danej kategorii.
Jaki jest w tej sytuacji koszt mandatu za brak wymaganego wieku do wybranej kategorii?

Post Wysłano: 22 maja 2008, 22:12

Użytkownik

Użytkownik

Mała poprawka. Przeglądając kiedyś taryfikator zdawało mi się, że widziałem tam coś o braku wymaganego wieku do danej kategorii. Teraz przejrzałem na szybkiego i nie znalazłem. Znalazłem tylko za brak wymaganej kategorii: Mandat karny od 20-500zł lub kara grzywny do 5000zł

So Others May Live

Post Wysłano: 22 maja 2008, 22:28

Użytkownik

Użytkownik

Witam
Swojego czasu sam dowiadywałem sie ile za taką przyjemność (prowadzenie pojazdu bez stosownych uprawnień) można dostać kary. Okazuje sie ze z miejsca dostajesz mandat w wysokości 500 PLN za samo ze nie masz prawa jazdy a do tego osoba do której należy pojazd otrzymuje mandacik kredytowany w wysokości 300 PLN za to ze pozwolił Ci wyjechać autem/ciągnikiem na drogę publiczną - jest tu jednak pewne rozwiązanie, mówisz ze nikt nie wie o tym ze wziąłeś auto i że brykasz bez pozwolenia.
Kiedyś było tak - przynajmniej tak czytałem w sieci - ze policjant kieruje sprawę do sądu nawet gdy nic złego nie zrobiłeś i zostałeś złapany podczas rutynowej kontroli. Teraz jest tak, ze gdy jedziesz na "podwójnym gazie" to sprawa od razu kierowana jest do sądu a sąd odracza Ci prawko na kilka lat i przyznaje kare do 5000 PLN.
Teraz dla niektórych jest lepiej gdyż dostaje sie 500 zł. i w wielu przypadkach nic więcej - oczywiście nie wolno Ci odjechać z miejsca zatrzymania - więc jeśli jesteś na jakimś zadu**piu to wzywana jest laweta która odholowuje auto bodajże na policyjny parking płatny gdzie po uiszczeniu odpowiedniej kwoty może ktoś z prawkiem odebrać auto...
Nie są to pocieszające perspektywy więc lepiej w ogóle nie jeździć lub baaardzo uważać na Misiaczków...

Szerokości i przyczepności ;P

Post Wysłano: 23 maja 2008, 10:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Nic nie płacisz, mandaty płaci się od wieku 17 lat. Czeka cię Sąd dla Nieletnich, ale nie wiem jakie tam walą kary.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 23 maja 2008, 14:51

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Nic nie płacisz, mandaty płaci się od wieku 17 lat.
Nie zupełnie :) Jeśli nie masz 17 lat to mandat wtedy dostają rodzice, jak rodzic nie przyjmie mandatu wtedy sprawę kierują do Sądu dla Nieletnich :)

Post Wysłano: 24 maja 2008, 13:20

Użytkownik

Użytkownik

A nie rodzinnego? Za picie jest sąd rodzinny, więc za to chyba też będzie rodzinny. Dla nieletnich byłby jakbyś spowodował jakiś wypadek. Przynajmniej mi się tak wydaje.

So Others May Live

Post Wysłano: 24 maja 2008, 13:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

To jest to samo, Sąd Rodzinny i Nieletnich się to prawidłowo nazywa.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 25 maja 2008, 18:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13717229

Cytuj:
bez prawa jazdy gdy mam 15 lat?
Odpowiedzialności za naruszenie przepisów zawartych w kodeksie wykroczeń podlegają osoby, które ukończyły 17 lat. Warto to zapamiętać, (szczególnie do kolegi MartinKot bo za każdym razem przy tego typu tematach wprowadzasz w błąd mówiąc, że osoba która nie skończyła 17 lat dostanie mandat.) :wink:

Jeżeli ukończyła (17 lat)to sprawa jest oczywista art. 87 ust. 1 - 500zł mandatu.

Jeżeli zaś osoba nie ukończyła (17 lat) tak jak w temacie, (art. 94 przewiduje sankcję prawną za prowadzenie pojazdu na drodze publicznej bez uprawnień. Sprawca wykroczenia podlega karze grzywny, wymierzanej w kwocie od 20-5000zł.)

Post Wysłano: 25 maja 2008, 20:05

Użytkownik

Użytkownik

Myślę ,że pytanie warto by uzupełnić o : "... i przy tym spowoduję , lub będę uczestnikiem wypadku z ofiarami w ludziach? "

Post Wysłano: 27 maja 2008, 11:13

Użytkownik

Użytkownik

DO mnie do szkoły chodzi chłopak, który po spożyciu alkoholu wraz z kolegami zabrał ojcu samochód. Dał prowadzić koledze, który wjechał w ogrodzenie, przesunął silnik i o ogrodzenie. Naprawa ogrodzenia 3000zł. Naprawa samochodu 9000zł. Kara: Dozór rodziców przez rok.

Post Wysłano: 27 maja 2008, 13:55

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
DO mnie do szkoły chodzi chłopak, który po spożyciu alkoholu wraz z kolegami zabrał ojcu samochód. Dał prowadzić koledze, który wjechał w ogrodzenie, przesunął silnik i o ogrodzenie. Naprawa ogrodzenia 3000zł. Naprawa samochodu 9000zł. Kara: Dozór rodziców przez rok.
A te 12000 zł to oczywiście zapłaciły krasnoludki. Bo przecież nie ten co się tym bohaterskim czynem może pochwalić.

Post Wysłano: 27 maja 2008, 22:31

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Odpowiedzialności za naruszenie przepisów zawartych w kodeksie wykroczeń podlegają osoby, które ukończyły 17 lat. Warto to zapamiętać, (szczególnie do kolegi MartinKot bo za każdym razem przy tego typu tematach wprowadzasz w błąd mówiąc, że osoba która nie skończyła 17 lat dostanie mandat.) :wink:
Nie no tak, mój błąd. Rodzice dostaną grzywnę. Ale z tymi mandatami, sądami itp., jest bardzo dziwnie, wiem, bo sam mam właśnie z tym do czynienia, ale nie za jadzę, tylko za co innego.

So Others May Live

Post Wysłano: 08 sie 2008, 10:53

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: jest

wiem że temat trochę jak odgrzewany kotlet,ale zauważyłem drobne nieścisłości.Więc tak za kierowanie po drodze publicznej pojazdem nieletni w wieku do 17 lat nie otrzymują żadnych mandatów ani jego rodzice. Sprawa jest kierowana do rozpatrzenia przez Sąd Rodzinny i Nieletnich,który orzeka o winie. Przeważnie sypią kuratora na dozór dla nieletniego ale nie zawsze. A Ty autor postu jak zaczynasz od drobnych wykroczeń to na czym skończysz :(

Post Wysłano: 08 sie 2008, 10:55

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
wiem że temat trochę jak odgrzewany kotlet,ale zauważyłem drobne nieścisłości.Więc tak za kierowanie po drodze publicznej pojazdem nieletni w wieku do 17 lat nie otrzymują żadnych mandatów ani jego rodzice. Sprawa jest kierowana do rozpatrzenia przez Sąd Rodzinny i Nieletnich,który orzeka o winie. Przeważnie sypią kuratora na dozór dla nieletniego ale nie zawsze. A Ty autor postu jak zaczynasz od drobnych wykroczeń to na czym skończysz :(
Z podkreśleniem do 17 lat. Bo w dniu ukończenie 17 lat sytuacja się zmienia.

Post Wysłano: 08 sie 2008, 11:02

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: jest

ma się rozumieć, po ukończeniu 17 lat jeżeli nie ma żadnych uprawnień to 500 a jeżeli posiada jakiekolwiek to 300,czyli ma tylko np "B" a kieruje ciągnikiem rolniczym.

Post Wysłano: 08 sie 2008, 11:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
.....czyli ma tylko np "B" a kieruje ciągnikiem rolniczym.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Chiiiba zły przykład :mrgreen:

oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!

Post Wysłano: 08 sie 2008, 12:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Panowie a jak jest z odroczeniem prawa jazdy np o 3 lata ??

Mam 17 lat i jadę ciągnikiem z przyczepą po publicznej drodze , łapie mnie policja (teoretycznie ) , dostaje mandat 500zł , traktor z drogi zabiera osoba z prawkiem , płace mandat na poczcie i po sprawie ?? Oprócz mandatu nie spotkają mnie inne konsekwencje ??

Czy ma znaczenie ze droga publiczna jest drogą nie utwardzoną ??

Bardzo często zdarza mi sie jeździć "klamotami" po drogach i jestem ciekaw jakie konsekwencje mi grożą