Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Podatek drogowy
Post Wysłano: 04 cze 2008, 22:39

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

...więc mnie panowie chyba zagubiono...w tym systemie..

w czym rzecz //

autko ciężarowe zarejestrowałem w mieście x w 1999 roku 1 pażdziernika
przeprowadziłem się po 2 latach do miasta y..
więc juz lata mijają ..a tu nic powiadomień o konieczności opłaty drogowego ( u mnie to standard 24 tony i 3 osie - czyli 2,5 tyś około ) w nowym mieście gdzie mieszkam teraz też nic - ja się nie ujawniam ,bo po co? tam mnie zgubili więc? powinienem\? hhehe?

drogowy przyjaciel też się nie ujawniał i latał 8 lat do czasu aż sprzedał autko i wtedy przyszło 5 lat x 2500zł + oodsety...(25000 a kamaz za 15 tys poszedł eeheh)

co myślicie?

(bo moga tylko ustawowo do 5 lat w stecz)
od grudnia liczone i kwestia powiadomienia ( w tym czy innym roku wg. kalendarza)

mój problem polega na tym : czy sprzedać mogę to autko czy nie ?
ludzie kombinują z datą sprzedaży ..nie wiem czy można..

ustawowy Trucker pewnie by zarobił i na te opłaty w terminie ..ja mam inny układ rodzinno-[wycenzurowano] ..więc..zapytuje.. dzielnej wiary..co robić..by nie mieć rączek w nocniku..

jak kto mądry i przeżył ten temat to bardzo proszę o odpowiedź..

kombinowałem się przemeldować i w tedy sprzedać?

pozdrawiam i nie pracujcie tak dużo..hehehee

Post Wysłano: 05 cze 2008, 11:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
ja się nie ujawniam ,bo po co? tam mnie zgubili więc? powinienem\?

Żebyś się czasami nie zdziwił... :lol: Prędzej, czy później i tak sobie "przypomną".

Post Wysłano: 05 cze 2008, 17:17

Użytkownik

Użytkownik

Jest obowiązek składania zgłoszenia do urzędu miasta lub gminy.W 14 (chyba) dniach od zarejestrowania. A potem do piętnastego lutego każdego roku.No i przy wszelkich zmianach typu sprzedaż choćby,albo zmiana przeznaczenia. Jest to obowiązkowy podatek więc nie ma raczej wyjścia.Teoretycznie można liczyć na przedawnienie.Taki totolotek: uda się-nie uda się :) Trzeba by sprawdzić po jakim okresie przedawniają się teraz należności podatkowe.ZUS od niedawna 10 lat.Dowiem się o to może jutro.Teoretycznym wyjściem jest wystąpienie do wójta/burmistrza/prezydenta o zwolnienie okresowe z płacenia tego podatku.W tym przypadku ja bym chyba zgłosił się i jednocześnie złożył prośbę o zwolnienie z odsetek.

Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]