DMC zestawu może wynosić 4250kg wtedy gdy pojazd ciągnący ma DMC 3500kg a przyczepka 750kg. Oczywiście jak pojazd ciągnący będzie miał 3490kg DMC to przyczepkę może ciągnąć 750kg DMC, nie większą, pomimo że zostało nam "urwane" 10kg z pojazdu ciągnącego. Każdym pojazdem który spełnia warunki na kat. B PJ możemy ciągnąć przyczepkę 750kg lub lżejszą. O wymiarach nie piszę, bo to inna historia.
DMC zestawu może wynosić 3500kg lub mniej w przypadku opisanym w postach wyżej.
Bardziej łopatologicznie już nie potrafię. A wydawało mi się że bardziej nic czytelnego jak wykres i tabelka nie istnieje...
krecik my się tu głowimy, wysilamy, tłumaczymy zwykłym śmiertelnikom, jak policjanci nawet o tym nie wiedzą. Ja ostatnio uniknąłem właśnie dzięki temu przepisowi 50zł mandatu, za chodzenie po jezdni na drodze jedno kierunkowej bez chodnika. Razem 100zł, bo szedłem z koleżanką
edit:
Cytuj:
No tak kolego MartinKot ale w/g Ustawy o Prawie i Ruchu DrogowymDMC zestawu nie może przekraczać 3,5t!kręcimy się w miejscu.
Powiedz o który artykuł Ci chodzi.
Domniemam iż chodzi o art.62 ust.1 pkt.1 Który brzmi: " samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego,"
W owym artykule chodzi o to że realna masa całkowita samochodu nie może być większa jak dopuszczalna masa całkowita przyczepki, o czym jest mowa i nie widzę w czym tu jest problem.
Myślę że wytłumaczyliśmy Ci z Krzyśkiem co i jak. Popraw instruktora i jak Ci nie wierzy to niech zajrzy w przepisy. Człowiek uczy się przez całe życie.