Strona 1 z 1 [ Posty: 20 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 605045

Witam zdarzyło mi się przekroczyć dopuszczalną liczbę punktów karnych i mam pytanie co dalej robić czy zabiorą mi prawo jazdy mimo że jestem zawodowym kierowcą czy tylko stracę kategorię np. B bo to jadą osobówką załapałem za jednym razem 19pkt a miałem już na koncie 6pkt więc razem daje to 25pkt a dozwolone jest 24pkt. Prosze o jakieś rady co dalej robić w tej sytuacji

Użytkownik

Użytkownik

Strata prawka to strata prawka. Zabierają całe, a nie tylko pół.
Dla kontrastu dodam, że za jazdę po pijaku rowerem zabierają prawo jazdy, ale rowerem dalej możesz jeździć.
A co zrobić? Pewnie będzie od nowa kurs na poszczególne kategorie i egzaminy (a jeśli egzaminator wie/domyśla się, że prawko masz zabrane, to tak łatwo nie puszcza na egzaminie).

Jedynm słowem: współczuję. Ale sam sobie zasłużyłeś.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: volvo fm

Wydaje mi sie że już po ptokach... i wszystkie kategorie polecą, nie tylko B... swoją drogą to chyba jak człowiek nie jechałeś, jak można za jednym razem zarobić tyle punktów,szalałeś i sie przejechałeś, przecież byłeś świadomy że pracujesz na prawku... a może nie byłeś tego świadom? :shock: Niestety za głupote trzeba płacić

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4604681

Żeby 19 pkt za jednym razem złapać to nie jest problem... Wyprzedzanie kogoś kto skręca w prawą na skrzyżowaniu i już mamy 14 pkt do tego brak pasów i mamy już 16. Nie trzeba bardzo przeskrobać żeby uzbierać komplecik... Mój wujek przyjeżdżając do mojej mieściny (14tyś mieszkańców, żadnych świateł itp) dostał 18, bo się na znakach porypał...

So Others May Live

Użytkownik

Użytkownik

Jeśli jest sprawa w sądzie to bywało,że zstawalo potrzebne do zarabiania na chleb. Tudzież kary :) Ale reguły nie ma.Tym niemniej gdyby do tego doszło to warto sprobować prosić-wnioskowac o to...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5539280
Samochód: Iveco Stralis 480

Dlatego w takich wypadkach kiedy wie sie ze przekrocza sie punkty nie przyjmuje sie mandatu.
Sprawa idzie do sadu ,moze troszke drozej bedzie do zaplaty za kare ale wtedy raczej punktow nie naliczaja :?

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3602137

Ze mną był na kursie koleś co stracił za punkty i zdawał wszystkie kategorie od nowa.
Z tego co pamietam to robil pełny kurs na B,na C i E brał godziny tyle ile chciał i płacił za pojedyńcze,ale nie jestem tego do końca pewien bo to było kilka lat temu i w szczegóły wtedy nie wnikałem.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Proponuje przeczytać art.114 PoRD.

przykład :
Kierowca w styczniu uzyskuje "nagrodę" w postaci 15 punktów Karnych........ = Jeździ dalej.

W czerwcu uzyskuje kolejne 17 punktów.

Czyli razem ma 32 punktów Karnych.

Efekt - Zatrzymanie Prawa Jazdy za przekroczenie "Limitu".....
(art.130 PoRD)

Po 12 miesiącach od uzyskania pierwszej "nagrody" (15 punktów) punkty te ulegają "przedawnieniu" (pozostaje 17 pkt.)....
Czyli de facto Prawko było zatrzymane na 6 miesięcy :!:

:arrow: Kierowca otrzymuje Swoje Prawo Jazdy
bez konieczności zdawania Egzaminu Kontrolnego :!:

oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!

Użytkownik

Użytkownik

GG: 605045

ja dostałem te 19pkt za nadmierną prędkośc 182km/h na autostradzie A4 - 10pkt za przedkość, 6pkt za powodowanie zagrożenia innego niż kolizja drogowa i 3pkt za brak fotelika dla dziecka

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Proponuje przeczytać art.114 PoRD.

przykład :
Kierowca w styczniu uzyskuje "nagrodę" w postaci 15 punktów Karnych........ = Jeździ dalej.

W czerwcu uzyskuje kolejne 17 punktów.

Czyli razem ma 32 punktów Karnych.

Efekt - Zatrzymanie Prawa Jazdy za przekroczenie "Limitu".....
(art.130 PoRD)

Po 12 miesiącach od uzyskania pierwszej "nagrody" (15 punktów) punkty te ulegają "przedawnieniu" (pozostaje 17 pkt.)....
Czyli de facto Prawko było zatrzymane na 6 miesięcy :!:

:arrow: Kierowca otrzymuje Swoje Prawo Jazdy
bez konieczności zdawania Egzaminu Kontrolnego :!:

Oczywiście to jest bzdura!Kolega nie wie co mówi,lub wie ,lecz celowo wprowadza innych w błąd!
Czytać trzeba wszystko,a nie tylko to, co komu pasuje.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Oczywiście to jest bzdura!.
Czy jest :?:

Nie wiem.

Taką informację znalazłem na stronie "Prawników" :!:

W Polsce WSZYSTKO jest możliwe :mrgreen:

oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
ja dostałem te 19pkt za nadmierną prędkośc 182km/h na autostradzie A4 - 10pkt za przedkość, 6pkt za powodowanie zagrożenia innego niż kolizja drogowa i 3pkt za brak fotelika dla dziecka
jechales z dzieckiem bez fotelika 182km/h???.to spoko ze ci zabrali.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Dlatego w takich wypadkach kiedy wie sie ze przekrocza sie punkty nie przyjmuje sie mandatu.
Sprawa idzie do sadu ,moze troszke drozej bedzie do zaplaty za kare ale wtedy raczej punktow nie naliczaja :?
Punkty przyznaje policjant, a nie sąd... Sąd może złagodzić mandat, albo go podwyższyć, a punkty i tak będą...

So Others May Live

Użytkownik

Użytkownik

Nie tyle policjant, co cennik ,który policjanta obliguje do konkretnej "wyceny".

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: volvo fm

Cytuj:
3pkt za brak fotelika dla dziecka
no to stary teraz do*ebałeś :/ kochasz swoje dziecko w ogóle?

Użytkownik

Użytkownik

A może zapytalibyście ile dziecko ma lat? Dziecko pojęcie względne i może mieć 3 miesiące, a może mieć i 11lat... Jak wchodził ten przepis dotyczący fotelików to było 12lat albo 150 czy ileś tam centymetrów wzrostu. Teraz jest chyba sam wiek. Z własnego doświadczenia wiem jak czuje się dziecko które musi jeździć w foteliku czy na podwyższeniu. A czy to takie bezpieczne? Dziecko ma 140cm wzrostu, jedzie na podwyższeniu, jest wypadek. Nie ma stabilności, bo nogami nie dotyka podłogi, nogi latają jak chcą, a jeszcze jak niski samochód przykrochmali głową w dach i wtedy w najlepszym przypadku skończy się na wstrząśnieniu mózgu.

So Others May Live

Użytkownik

Użytkownik

dziecko to dziecko. to np 3 miesieczne jesli zginie w wypadku to zal a jezeli ma 12lat to juz nie????? jakos twoje wywody garazowego naukowca nie sa niczym poparte wiec moze zamiast pisac cos glupiego pomysl.
wiec tak:
utrzymasz sie na samych nogach w trakcie wypadku???? watpie za duza sila
niski samochod???? w kazdym dziecko ma wystarczajaca ilosc miejsca

a siedzac bez fotelika gdzie przebiega pas???? na wysokosci szyji

aha i piszesz "Z własnego doświadczenia wiem jak czuje się dziecko które musi jeździć w foteliku czy na podwyższeniu."- wiec dorosnij

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Liebherr LTM1100

w skrocie mowiac to kazdy z Was nie napisal prawdy.
-Centalny rejestr punktow jest obslugiwany przez policje.
- punkty nakladane sa przez policje i w przypadku kierowania sprawy do sadu o wykroczenie punkty sa juz przyznane ale z racji nierozstrzygnietej winy sa zawieszonew rejestrze i wystepuja z data ich uzyskania
punkty zawieszone powoduje niemozliwosc zejscia z kartoteki punktow ktore w normalnym trybie sie przedawnily czyli do momentu rozstrygniecia sprawy punty moga tylko narastac ale nie maleja
- prawojazdy moze byc zatrzymane przez policje podczas kontroli drogowej ale to jeszcze nie jest zabranie uprawnien
- cofniecie uprawnien nastepuje na skutek postepowania administracyjnego na wniosek policji a zabiera je organ wydajacy czyli urzad miasta/gminy

teraz do rzeczy
w momencie przekroczenia okreslonej liczby punktow policja przesyla wniosek do UM o wyslanie kierowcy na egzamin sprawdzajacy. Kierowca dostaje z UM skierowanie na egzamin kontrolny i na badania psychologiczne. do momentu kiedy trwa proces sprawdzania kompetencji kierowcy uprawnienia nie sa cofniete.
w momencie kiedy kierowca nie poddaje sie egzaminom kontrolnym , UM cofa uprawnienia do kierowania wszystkimi pojazdami jakie sie posiada. Istnieje mozliwosc aby wstrzymane zostaly tylko te prawo jazdy ktore nie sa wykorzystywane przez kierowce do wykonywania zawodu.

z wlasnego doswiadczenia wiem ze od momentu otrzymania punktow do ich zarejestrowania trwa okolo miesiac i jezeli w tym czasie sa jakies punkty ktore ulegaja przedawnieniu to nic sie nie dzieje pomimo ze na kursie na odejmowanie punktow policjant tlumaczyl ze liczy sie data wykroczenia i to sie nawet wstecz liczy jezeli mandat z opoznieniem przyjdzie i w momencie kiedy przekroczy to sie blokuje kartoteka i wsczete jest postepowanie ale gdyby tak faktycznie bylo to ja nie mialbym juz ze 2 razy prawo jazdy :roll:

Użytkownik

Użytkownik

Ja proponuje siedzieć w domu rok :> bo nie będziesz jeździć=to Ci nie zabiorą, a jak będziesz jeździć i złapią to egz. na wszystkie kategorie od nowa.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Liebherr LTM1100

jak juz wyzej pisalem. jak juz dostaniesz kwit ze masz sie zglosic na egzamin to chocbys siedzial 100 lat to samo CI prawko nie wroci. nie pojdziesz na egzamin to dopiero CI zabiora uprawnienia

Strona 1 z 1 [ Posty: 20 ]