Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Jestem obecnie po teorii kursu na kat.D i mam zrobiony kurs na przewóz osób (w momencie jego wykonywania miałem tylko kat.B). Czyli z tego co piszecie po 10.09.2008 (jasne jest, że nie zdążę zdać egzaminu przed tym terminem) będę musiał przejść kwalifikację uzupełniającą, tak? Wie ktoś na czym ona polega i ewentualnie ile trwa? Bo przejrzałem dokładnie ustawę, ale jedyne co przykuło moją uwagę to to, że kwalifikacja wstępna obowiązuje tego, kto nie uzyskał prawka kat.D przed 10.09.2008.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
To DLACZEGO w USTAWIE jest napisane, że musisz odbyć szkolenia uzupełniające i dla kogo są znajdujące się tam daty?

Dla krasnoludków?

Obrazek
Walp. a przeczytales te daty 2012 2013 ta sa daty juz po tym gdy wejdzie kwalifikacja wstepna i sie jej tycza. do tej pory bylo bezterminowo a daty wpisow zaczynaja sie od 2009r wiec nie rozumiem twego pytania. przeciesz wyraznie jest napisane ze odnawiane beda co 5 lat a kto nie mial ma do tej pory przejcc "douczanie" wg twojej tabelki ja tak to rozumiem

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Wiesiu chyba źle czytasz tam pisze ze kurs doszkalający musi przejść osoba w terminie nie późniejszym niż 10 wrzesień 2009 jezeli prawo jazdy kat D otrzymała do dnia 31 grudnia 1980

A do 10 września 2010 jeżeli kat C przed 31 Grudnia 1980

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

No właśnie!
Czyli
- WSZYSCY, którzy nie uzyskali prawa jazdy kat. D do 10.09.2008 lub kat. C do 10.09.2009 muszą przejść kwalifikację wstępną (280 godzin),
- POZOSTALI, którzy prawa jazdy tych kategorii zdobyli przed tymi datami, muszą przejść kwalifikację uzupełniającą (bodaj 30 godzin) w podanych terminach.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

.....kolejny artykuł na ten temat w Gazecie Prawnej....

>>> Specjalistyczne szkolenia dla zawodowych kierowców powinny być możliwe już od 10 września.
Nie będzie to możliwe bo zabrakło przepisów. <<<

I cały artykuł -
:arrow:
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... nione.html

,

oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!

Użytkownik

Użytkownik

Po prostu ręce opadają. :(
Czyli niemal na 100% osoby dopiero robące prawko D będą miały zupełnie nieważny dokument. To znaczy ważny, tylko bezużyteczny.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Po prostu ręce opadają. :(
Czyli niemal na 100% osoby dopiero robące prawko D będą miały zupełnie nieważny dokument. To znaczy ważny, tylko bezużyteczny.
Ja myśle że to tylko przejściowe i wszystko wyjdzie na prostą. Tylko ciekawo kiedy :?:
Licze że jak będe miał odpowiedni wiek do kat. D to wszystko będzie dopięte i nie będzie takich parodii. Szkoda mi tych osób które teraz robią prawko na autobusy. Ale to tak nie może zostać i z czasem to wszystko uporządkują.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4604681

Lepiej by zrobili coś z kursem na prawo jazdy, zwiększyli liczbę godzin i wytyczyli dokładnie ile godzin trzeba przejechać w nocy, po autostradach ( :) ), ekspresówkach, miasto, a nie dopieprzają kwalifikacje wstępną. Nie wiem dokładnie co tam jest, ale pewnie nic ciekawego i można byłoby to zrobić na teorii na kursie.
Brat ostatnio zapisał się na kurs na przewóz rzeczy, ale już na przewóz osób miał. Nie umówił dokładnie terminu, bo pracuje i danego dnia jest w domu, a następnego go nie będzie. Pewnego pięknego przedpołudnia dzwoni telefon i Pan mówi że kurs ma już odbyty, musi tylko zapłacić i odebrać świstek...

So Others May Live

Użytkownik

Użytkownik

tak se mysle ;
1. kto zalozy taki osrodek jezeli jeszcze nikt nic nie wie moze okazac sie ze wsadzi kupe kasy a bedzie jak z mundurkami w szkolach.
2. jezeli teraz brakuje kierowcow to co bedzie jesli wprowadza ten kurs??? osobiscie nie wiem czy bym robil PJ jakbym wiedzial ze mam wydac w sumie ok 8-10 tys. ( chodzi mi o kurs kat c i c+e i kwalifikacje wstepna)

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1147226
Samochód: C360

W związku z tematem mam takie pytanko obecnie mam 17 lat i osiemnastkę kończę w przyszłym roku dokładnie
pięć miesięcy przed wprowadzeniem nowych przepisów dotyczących kursu na przewóz rzeczy, i niestety wiem że
nie dam rady zrobić B i C w tak krótkim czasie czy więc jest możliwe zrobienie kursu mając tylko kat B lub B,T
ponieważ posiadam też od niedawana prawko na ciągnik.
Z góry dzięki za odpowiedz.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
.... zrobienie kursu mając tylko kat B lub B,T
ponieważ posiadam też od niedawana prawko na ciągnik.
.
Temat Kursu na przewóz Rzeczy jest już rozpatrywany w innym wątku.....
:arrow: viewtopic.php?f=47&t=15418

Poczytaj uważnie Rozporządzenie na temat Szkolenia
:arrow: http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search? ... 041269.pdf

Nie ma tam NIC na temat jakie Prawo Jazdy trzeba posiadać (jaką kategorię).......
Czyli wychodziłoby, że nawet kat.T wystarczy :!:

Dla pewności wykonaj telefon do (bylejakiego) WORD i zapytaj tam.

Użytkownik

Użytkownik

Szofer-WaW! Obudż się! Ile razy mamy to jeszcze wałkować?

Każdy, kto kategorię C zdobędzie po 10 września 2009 lub D po 10 września 2008, musi przejść kwalifikację wstępną - ten kurs złożony z 280 godzin!
Nie będzie już żadnych kursów na przewóz osób i rzeczy! Ta "kwalifikacja wstępna" właśnie JEST związana z posiadaną kategorią prawa jazdy i przed tym niestety nie ma ucieczki!

Mateusz91 - jakbyś stanął na głowie, to zdążyłbyś. Ale to naprawdę hardcor. Kurs B możesz zacząć chyba 3 miesiące przed skończeniem 18 lat. Gdybyś tak zaczął, to musiałbyś tuż po urodzinach zdać egzamin. Za pierwszym razem! I natychmiast po odebraniu plastiku musiałbyś pójść na kurs C (jak się sprężysz, w miesiąc go zrobisz). Kwestia czekania na egzaminy - nie wiem jak u ciebie, ewentualnie musiałbyś poszukać WORD-ów w których czeka się bardzo krótko na temin egzaminu - są takie, że czeka się nawet do tygodnia (podobno np. w Chełmie)! C też musiałbyś zdać za 1 razem, szybko odebrać plastik i na kurs. Wtedy jeszcze załapałbyś się na obecny "kurs na przewóz rzeczy" i na 5 lat miałbyś spokój. Potem tylko kurs uzupełniający.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Szofer-WaW! Obudż się! Ile razy mamy to jeszcze wałkować?

.
Obudzony jestem już od świtu :mrgreen:

Co do wałkowania....To o czym mówisz(piszesz) :?:
O "Kwalifikacji" , czy o Kursie na Przewóz Rzeczy :?:

"Kwalifikacje" wejdą za rok.....(o ile nie będzie jakiejś poprawki do poprawek).
"Przewóz Rzeczy" stawiał warunek posiadania kat. C , ale na podstawie Przepisów z 2001 roku :!:
W 2004 weszło w życie inne "pisemko" w którym jest napisane, że:
:arrow: ....poprzedni Dziennik Ustaw/Rozporządzenie(z 2001)
traci ważność (paragraf 9.) :!:
..... Rozporządzenie z 2004 nie przewiduje ŻADNYCH warunków co do kat. Prawa Jazdy......

ps.
Ja dobrze wiem, że w Polsce jest jeden wielki burdel prawny, ale odpowiedz Mi dlaczego w takim razie wciąż są prowadzone Szkolenia na Przewóz Osób/Rzeczy na starych/obecnych zasadach jeżeli Nasz szanowny Prezydent podpisał "pisemko" o Kwalifikacjach Wstępnych w dniu 2 lipca tegoż roku :?: :?: :?:

Użytkownik

Użytkownik

Czyli rozumiem że jeżeli zdałbym kat C przed 10 września 2009 roku to nawet jeżeli kurs na przewóz rzeczy zaczął bym krótko po 10 września 2009 to byłby on na starych zasadach czy gdy bym go zaczął przed
10 września 2009 i skończył po DLA PRZYKŁADU po paru dniach np.20 września 2009 to będzie ważny jeszcze na starych zasadach. Zadaje to pytanie dlatego że jeżeli udało by mi się wyrobić w przeciągu tych pięciu miesięcy to na plastik z kat BC też muszę poczekać z miesiąc a bez tego chyba nie zacznę kursu.
Z góry dzięki za odpowiedz.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Zapytaj w WORD :!: :!: :!:

Jak chiiiba sam widzisz na niniejszym Forum zdania są podzielone.
Niektórzy znają stare przepisy....niektórzy (tylko) najnowsze, a inni nie chcą przyjąć do wiadomości tego co JESZCZE AKTUALNIE obowiązuje.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Cytuj:
Zapytaj w WORD :!: :!: :!:

Jak chiiiba sam widzisz na niniejszym Forum zdania są podzielone.
Niektórzy znają stare przepisy....niektórzy (tylko) najnowsze, a inni nie chcą przyjąć do wiadomości tego co JESZCZE AKTUALNIE obowiązuje.

Tylko ze w niektorych WORD'ach tez nie wiedza nic konkretnego

Użytkownik

Użytkownik

Szofer_WAW
Kursy są prowadzone, bo na razie obowiązują! Ale po raz setny powtarzam! Robienie kursu na przewóz osób ma sens TYLKO dla osób, które prawko D zrobiły lub zrobią do 10.09.2008 a kursu na przewóz rzeczy ma sens TYLKO dla osób, które zrobiły lub zrobią kat. C do 10.09.2009.

Po tych datach NIE BĘDZIE JUŻ kursów na przewóz rzeczy/osób ale tylko KWALIFIKACJA WSTĘPNA (280 godzin). Nie tylko w Polsce ale w całej Unii.

Ale nawet ci, którzy kurs na przewóz osób/rzeczy się jeszcze załapali lub załapią, będą musieli przejść KWALIFIKACJĘ OKRESOWĄ - co 5 lat (daty są w ustawie).

mateusz91 - jeśli prawko C zdobędziesz przed 10.09.2009, a kursy będą jeszcze organizowane, to będzie on ważny. Bo decyduje data uzyskania prawa jazdy (czyli moment, kiedy urzędnicy w Wydziale Komuniakcji dostaną z WORD-u dokumenty i wydadzą decyzję o wydaniu Prawa Jazdy kat. C).

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ale nawet ci, którzy kurs na przewóz osób/rzeczy się jeszcze załapali lub załapią, będą musieli przejść KWALIFIKACJĘ OKRESOWĄ - co 5 lat (daty są w ustawie).
Oj chiiiba się trochę zagalopowałeś z tym wydawaniem wyroków......

A może Ty jesteś jakiś Super Extra Naddyrektor ds. Szkolenia :wink:
Zwykli Dyrektorzy WORD'ów powstrzymują się od komentarzy co do tego co będzie, ponieważ cały czas jeszcze nie ma odpowiednich Rozporządzeń WYKONAWCZYCH.

Najlepszym przykładem może być U.K.
Oni też są w Unni i to nawet dłużej niż Polska.
Tam np. cały czas samochodami ciężarowymi mogą jeździć osoby ze "zwykłym" Prawem Jazdy jeżeli zostało ono wydane przed (1997 rokiem).
Karta Kwalifikacji Zawodowych także u Nich BĘDZIE obowiązywać, ale w przeciwieństwie do Polski to Oni nie podpisują się pod czymś co wciąż nie jest do końca Uregulowane....

Zresztą....Co mnie to obchodzi ......
Za "chwilę" podpiszą jakąś Poprawkę do Poprawki.....
Zagłosują na cztery ręce..... w przerwie pomiędzy śniadaniem, siedzeniem w kiblu, wizytą u Lekarza czy odprowadzaniem dziecka do przedszkola..... (jak to ostatnio podawało Radio)

Ja dzisiaj rozmawiałem z instruktorem i powiedział, że jeżeli teraz zrobię kurs na przewóz osób, a prawo jazdy uzyskam dopiero po 10.09.2008 to będę musiał przejść szkolenie dodatkowe. To jest oczywiste, ale teraz jestem już zupełnie pewien.

Użytkownik

Użytkownik

Kolego wolfzan czy to samo tyczy się kategorii C w moim przypadku gdy zrobię kurs na przewóz rzeczy mając tylko B a gdy zrobię C po 10 września 2009 roku to przejdę szkolenie dodatkowe :?: