Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 17 lip 2008, 9:26

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Czy ktos wie na jakiej podstawie prawnej wloska policja odbiera prawko? I czy te prawko wysylaja do domu czy do urzedu komunikacji? I gdzie moge znalezc na ten temat inforamcje prawne? Czesto jezdze do Włoch i moj kolega wyprzedzał na zakazie wyprzedzania dla pojazdow powyzej 7.5 ton i zatrzymala go policja i zatrzymali prawko na okres 3 miesiecy otrzymał dokument ktory pozwolil mu sie rozladowac i wyjechac z Włoch.

DAF XF 95
zachowaj odstep bo nie zdazyc wychamowac!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :?:

Post Wysłano: 17 lip 2008, 11:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6032020

Jeżeli zostanie zatrzymane prawo jazdy na terenie Włoch na czas określony, możesz zgłosić do odpowiedniego urzędu (nie pamiętam czy jest to włoski odpowiednik urzędu komunikacji czy coś w rodzaju konsula), że po upływie okresu na jaki zostało zatrzymane prawko, odbierzesz je osobiście w Italii. Dzięki temu UK w Polsce nie zostaje powiadomiony o popełnionym wykroczeniu (tutaj mogą posypać się posty sprzeczne). Możesz oczywiście wybrać opcję, która pozawala na odebranie prawka w Polsce.

Post Wysłano: 17 lip 2008, 14:41

Użytkownik

Użytkownik

ok ale chcialbym sie dowiedziec na jakiej podstawie prawnej policja we Włoszech ma prawo odebrac prawko.

DAF XF 95

Zachowj odstep bo nie zdazysz wychamowac!!!!!!!! :?:

Post Wysłano: 17 lip 2008, 16:59

Użytkownik

Użytkownik

Prawo Włoskie przewiduje takie kary za wykroczenia,a jak chcesz czegoś więcej się dowiedzieć,wpisz w google "patente" lub zadzwoń do ambasady polskiej we Włoszech.Ciesz się że auto nie zostało na parkingu na 3 miesiące :)

Post Wysłano: 03 sie 2008, 17:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 112549

mogą jesteśmy w unii

PrusaX

Post Wysłano: 03 sie 2008, 19:06

Kolega wyżej dobrze mówi... Ale jeżeli dali ci pokwitowanie na rozładowanie auta to chyba mandat przyjąłeś. Gdy mi prawko zatrzymali mogłem od razu uiścić opłatę ale nie miałem kasy... więc zatrzymali prawko, pokwitowania nie dali, zabezpieczyli pojazd z przyczepką i ładunkiem a ja pociągiem do Polski. Jak twierdził tłumacz z Polski z którym rozmawiałem przez telefon mimo zapłacenia kary i tak zamiast prawka dostał bym tylko pokwitowanioe aby móc wrócić do Polski. Prawo jazdy musi trafić do urzędu Włoskiego gdzie rozpatrywane jest wykroczenie. Tam prokuratura podejmuje decyzję o nałożeniu i rodzaju kary. W ciągu 15 dni możesz odebrać prawko osobiście lub za pośrednictwem Ambasady tylko nie powiedziano mi czy od chwili zatrzymania prawka czy od chwili zapłacenia mandatu. Jeżeli nie możesz odebrać osobiście to możesz kogoś upoważnić do odbioru Twojego prawa jazdy lecz musi to być potwierdzone notarialnie i przetłumaczone... Ale to chyba już sami Włosi sobie tłumaczą. Możesz zwrócić się o pomoc do Ambasady Polskiej i upoważnić ich do podjęcia działań w Twoim imieniu lub o przesłanie prawka do Polski. Prawko trafi do Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych a z tamtąd do miejscowego Wydziału Komunikacji. Wersja z przesłaniem ma mankament tego rodzaju że procedura trwa dość długo. Pierwsza wersja jest niestety kosztowna i pracochłonna gdyż Włosi nie ułatwią Tobie działania i może być że kilka razy będziesz musiał tam jechać lub spędzić jakiś czas we Włoszech. Cudem będzie jak telefonicznie cokolwiek załatwisz i to od razu. Nie łatwo dodzwonić się do urzędów jak też że same urzędy nie umieją udzielić wyczerpującej sensownej odpowiedzi w wyniku czego moje prawko leży już miesiąc na posterunku w Periggi o czym upoważniona osoba nie wie choć dzwoniła często w celu dowiedzenia się czy prawo jazdy zostało przesłane do miejscowości w której mieszka. Co byś nie robił Kolego to dwa miechy masz z głowy i nie Ty ostatni i nie Ty pierwszy... Pamiętaj że powinni Ciebie powiadomić w języku Polskim o powodzie zatrzymania prawa jazdy i o wykroczeniu którego się dopuściłeś jak też że masz 60 dni na odwołanie się do instytucji wskazanej na dokumentach jakie otrzymałeś w związku z zatrzymaniem prawa jazdy. Jednak nigdy się do tego nie stosują i pozostaje tylko odwołanie się. Jeżeli zapłacisz mandat w tym okresie to tak jak byś przyznał się do winy i odwołanie masz z głowy. Jednak jeżeli rzeczywiście zawiniłeś to nawet nie próbuj się odwoływać... tylko sobie zaszkodzisz bo procedura potrwa dłużej a i jeszcze jaką karę dorzucą. To są Włochy i lubią zarówno Policja jak i urzędnicy być bardzo doceniani.
Mnie straszyli że na 15 lat zabieraja co mnie nieźle wkur...ło. Pewnie Ciebie tylko postraszyli 3 miesiącami... i dalej będzie tak jak ze mną. I ciesz się że tylko tak ;) Pozdrawiam i cierpliwości życzę a reszcie a by prawo przestrzegali bez względu co mówi i karze pracodawca. .. Tą postawą uprościcie życie sobie i innym kierowcom... A tak, nie pojadę ja to wsiada inny ;)
Pracodawca jak coś zbroicie znajdzie drugiego kierowcę a Wy w żadnym sądzie nie wygracie. Bo odpowiada kierowca i nikt nikogo w rozumieniu sądu niezawisłego nie może do niczego zmusić... choć realia są inne ;)

Post Wysłano: 03 sie 2008, 21:19

Użytkownik

Użytkownik

idz do WK i powiedz ze zgubiłes prawko albo ze ci ukradli i ci wyrobia nowe.

Post Wysłano: 03 sie 2008, 23:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: wrotki

Cytuj:

sprawdzą, czy owe prawo jazdy nie zostało zatrzymane w którymś z krajów wspólnoty. Ponoć teraz jest to bardzo proste

Post Wysłano: 04 sie 2008, 4:54

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Prawdopodobnie ,nie będą sprawdzali,jednak w chwili gdy PJ z Włoch trafi do WK,po okresie kary,a ty już masz wyrobiony duplikat,sprawa trafi do prokuratury,za "poświadczenie nieprawdy".Trzeba się z tym liczyć.

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]