Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 11 cze 2008, 19:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Skomentowałem sprawę w innym temacie, ale tamten komentarz zniknie po czasie, a tutaj może ktoś jeszcze zajrzeć.

Krecik - przeczytaj jeszcze raz uważnie przepis który zacytowałeś. Zastanów się jakich pojazdów on dotyczy i do czego się od nosi.

Interpretacja jest bardzo prosta i jednoznaczna: dopuszcza się stosowanie w przyczepie hamulca najazdowego, pod warunkiem, że pojazd ciągnący będzie ważył conajmniej 1,33DMC przyczepy, a owe DMC nie może przekraczać 3,5t (5t. dla starych przyczep których pewnie już nie ma w użytku).

Najprawdopodobniej przepis dotyczy pojazdów ciężarowych, ale to trzeba sprawdzić, bo regułka jest wyrwana z kontekstu.

Post Wysłano: 11 cze 2008, 20:06

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4604681

Nie wiem czy mogę tego linka wkleić, ale znalazłem tu tabelkę, o którą mi chodziło. http://www.forumsamochodowe.com/temat-937.html
Myślę iż wszystkie niejasności są już wyjaśnione. Taka samą dał krecik, ale było to chyba w OT i sie wykasowało, a szkoda.

So Others May Live

Post Wysłano: 20 cze 2008, 20:51

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3253512

No tak kolego MartinKot ale w/g Ustawy o Prawie i Ruchu DrogowymDMC zestawu nie może przekraczać 3,5t!kręcimy się w miejscu.

Post Wysłano: 20 cze 2008, 22:22

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1695456

michal - DMC jakiego zestawu nie może przekroczyć 3.5 tony ???

bo próbuje znaleźć sens wypowiedzi ale z żadną MartinoKotową mi sie to nie zgrywa

Post Wysłano: 21 cze 2008, 10:29

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
michal - DMC jakiego zestawu nie może przekroczyć 3.5 tony ???
samochód z przyczepą-zobacz na górne wiersze tabelki-kierowca z Bmoże prowadzić takie zestawy???

Post Wysłano: 21 cze 2008, 13:47

Użytkownik

Użytkownik

czy ty wogóle czytasz to co piszesz ???

i rozumiesz to co piszesz ???

i przeczytałeś tą tabelkę ???

i nadal jej nie rozumiesz ?

to ja nie poradze :( żyj w swoim swiecie dalej, ale nie mieszaj innym w głowach swoją błędną wizją

Post Wysłano: 21 cze 2008, 15:37

Użytkownik

Użytkownik

DMC zestawu może wynosić 4250kg wtedy gdy pojazd ciągnący ma DMC 3500kg a przyczepka 750kg. Oczywiście jak pojazd ciągnący będzie miał 3490kg DMC to przyczepkę może ciągnąć 750kg DMC, nie większą, pomimo że zostało nam "urwane" 10kg z pojazdu ciągnącego. Każdym pojazdem który spełnia warunki na kat. B PJ możemy ciągnąć przyczepkę 750kg lub lżejszą. O wymiarach nie piszę, bo to inna historia.
DMC zestawu może wynosić 3500kg lub mniej w przypadku opisanym w postach wyżej.
Bardziej łopatologicznie już nie potrafię. A wydawało mi się że bardziej nic czytelnego jak wykres i tabelka nie istnieje...

krecik my się tu głowimy, wysilamy, tłumaczymy zwykłym śmiertelnikom, jak policjanci nawet o tym nie wiedzą. Ja ostatnio uniknąłem właśnie dzięki temu przepisowi 50zł mandatu, za chodzenie po jezdni na drodze jedno kierunkowej bez chodnika. Razem 100zł, bo szedłem z koleżanką :)

edit:
Cytuj:
No tak kolego MartinKot ale w/g Ustawy o Prawie i Ruchu DrogowymDMC zestawu nie może przekraczać 3,5t!kręcimy się w miejscu.
Powiedz o który artykuł Ci chodzi.
Domniemam iż chodzi o art.62 ust.1 pkt.1 Który brzmi: " samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego,"
W owym artykule chodzi o to że realna masa całkowita samochodu nie może być większa jak dopuszczalna masa całkowita przyczepki, o czym jest mowa i nie widzę w czym tu jest problem.
Myślę że wytłumaczyliśmy Ci z Krzyśkiem co i jak. Popraw instruktora i jak Ci nie wierzy to niech zajrzy w przepisy. Człowiek uczy się przez całe życie.

So Others May Live

Post Wysłano: 21 cze 2008, 20:31

Użytkownik

Użytkownik

MartinKot poprawię niejednego instruktora;zapewniam Cię,że się uczę (mimo,że jestem tu jednym ze starszych i trochę objeżdżonych forumowiczów);zapewniam Cię,że zawsze otwarty jestem na merytoryczną dyskusję ale jak czytam coś takiego:
art 88 par 3 punkt 3 to widzę wyraźnie że przyczepa lekka!
art 88 par 2 punkt 3 lit b to widzę wyraźnie,że DMC zestawu 3,5t
czy można to łopatologicznie interpretować-nie wiem

Post Wysłano: 21 cze 2008, 23:26

Użytkownik

Użytkownik

na szczescie inni nie mają takich problemów ze zrozumieniem jak ty :)

Post Wysłano: 22 cze 2008, 7:45

Użytkownik

Użytkownik

Michał, spoko. Nikt tu na Ciebie nie najeżdża (no może trochę) ale tak to jest, jak się tłumaczy coś na forum 10 razy i dalej ktoś nie rozumie to logiczne że nerwy trochę już dają znać.
A instruktorom zadaj pytanie który art. zabrania ciągnięcia większej przyczepki jak 750kg i już będzie miał zabawę...

So Others May Live

Post Wysłano: 05 lip 2008, 17:12

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Podepne sie pod temat.Kategoria prawa jazdy "B" wyraznie mowi ze jest to prawko do 3,5DMC.
Jesli ktoś posiada busa ktory ma MW 1800kg to moze pociągnąc przyczepke nie większą jak MW auta.A raczej zostaje mu tylko 1700kg.
Bo ostanio ktos z przekonywal mnie ze jesli mam 3,5 DMC to nie moge nic podpiać na kat "B".
Jesli mam auto 2 DMC to moge podpiac przyczpeke do 1500kg.Tak zeby nie przekroczyło 3,5 DMC.

Post Wysłano: 07 sie 2008, 10:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

może ja podsumuję to:
odnosnie ciągnięcia przyczep pojazdem prowadzanym przez kierowcę pojazdaćym uprawnienia kat. B obowiązują go dwa przepisy

1. zestaw nie może przekraczać 3,5t DMC z zastrzeżeniem że DMC przyczepy nie może być większe od masy własne pojazdu ciągnącego.
w tym przepisie nie jest określone jaka to jest przyczepa, więc może być lekka, ciężka, jedno lub wieloosiowa, z osią kierowana lub nie, każda dopuszczona do ruchu.
2. kierowca posiadający uprawnienia kat. między innymi B może prowadzić pojazd ciągnący przyczepę lekką. i tutaj nie jest określona DMC zestawu. więc jeżeli ciągniemy przyczepkę pojazdem osobowym (definicja DMC do3,5T), a DMC przekracza 3,5T to przyczepka ta musi być lekka, czyli do 750kg.

przepisy te nie stosują się do pojazdów dostawczych do 3,5 jeżeli mają one w dowodzie przeznaczenie inne niż "osobowy".
czyli jeżeli jakaś terenówką o DM 3,2T możemy ciągnąć przyczepkę o DMC 750 kg, ale powiedzmy Fiatem Ducato o DMC identycznym 3,2T DMC tylko przyczepkę do 300kg DMC, aby zmiaścić się w 3,5T, jezeli DUcato ma w dowód wpisane przeznaczenie inny niż "osobowy".

Post Wysłano: 07 sie 2008, 10:44

Użytkownik

Użytkownik

Cyryl - nie żartuj sobie nawet z tym co napisałeś na końcu bo to nieprawda

do póki pojazdy < 3.5 tony możesz prowadzić na kat B /z wyjątkiem busika > 9 osobowego/ dopóty możesz nim przyczepy holować.

jeszcze powiedz że jak mam dukato ciężarowe < 3.5 tony to nie moge wjechać na zakaz wjazdu dla ciężarówek ;)

Post Wysłano: 07 sie 2008, 12:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ponieważ moje papiery wykładowcy i instruktora nauki jazdy zostały przedawnione w 1989 roku dzisiaj muszę je odnawiać.
właśnie chodzę na kurs dla wykładowców i instruktorów.
prowadzi go Stanisław Łoboda prawnik, egzaminator, który zajmuje się szkoleniem wykładowców i instruktorów.
wczoraj właśnie omawialiśmy to zagadnienie.
taka jest jego interpretacja. gość oprócz ustawy w swych interpretacjach posiłkuje się opiniami i wytycznymi wydawanymi przez różne instytucje np. sądy, Trybunał konstytucyjny itp.
jednym słowem nie mam powodu uważać, że jego interpretacje są błędne.

Dziennik Ustaw 108 Art 88 ust.2 punkt 3 mówi:
"Prawo jazdy uprawnia do kierowania kategori B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5t z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem o której mowa w lit a z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego o ile łączna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5t,
c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym."

z tego wynika, że możmy z przyczepą bez określenia jej DMC oraz czy jest lekka, czy ciężka, prowadzić pojazd samochodowy do 3,5t DMC nie będący abutobusem lub motocyklem, natomiast ciągnik rolniczy i pojazd wolnobieżny nie.

ale jeszcze jest ust. 3 punkt 3 który mówi:
"Prawo jazdy kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką."

ten przepis został zinterpretowany tak: możemy prowadzić z ust. 2 punkt 1 i 2. o DMC np. 3,4t możemy ciągnąć jeszcze przyczepkę lekką mimo, że DMC zestawu przekroczy 3,5t. natomiast ciągnik rolniczy i pojazd wolnobieżny tylko bez przyczepy.
jeżeli ciągnik rolniczy ma na sobie zamontowane brony, lub ciągnie maszynę rolniczą w rodzaju takiej do przerzucania siana długości 5 - 6m, ale nie jest ona zarejestrowana jako przyczepa, czyli nie ma wymogu rejestracji, świateł, ubezpieczenia bo jest maszyną rolniczą to możemy z kat. B. natomiast jeżeli będzie to przyczepa lekka o DMC nawet najmniejszej to już nie.

z tym Ducato to faktycznie przesadziłem.

Post Wysłano: 07 sie 2008, 15:30

Użytkownik

Użytkownik

heh, jak pól roku temu to pisałem to mi z michałem1142 nie wierzyliście :P

ale wiem, wiem, nie mam stopnia prawnika egzaminatora i nie zajmuje sie szkoleniem wykładowców i instruktorów :P

Post Wysłano: 07 sie 2008, 23:20

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
heh, jak pól roku temu to pisałem to mi z michałem1142 nie wierzyliście :P

ale wiem, wiem, nie mam stopnia prawnika egzaminatora i nie zajmuje sie szkoleniem wykładowców i instruktorów :P
To sie ucz! Bo to ma przyszłość! :)