Cytuj:
Cytuj:
w sobotę robiłem kurs za kolegę reno mascott, dmc 6.5t. w drodze powrotnej na pusto z ciekawości włączyłem OUT ponieważ masę własną ma poniżej 3.5t
znaczy co, jak jedziesz na pusto to ci sie auto kurczy ?
i na zakaz wjazdu pojazdów o DMC > 5 ton już może wjeżdzać ??
dżizas...
Tak jeśli ten zakaz nie ma namalowanej ciężąrowki liczy się masa pojazdu pustego wg. dow rej.ponieważ zakaz ten uwzględnia masę rzeczywistą pojazdu ,natomiast jeśli na znaku jest ciężarówka to jest brana pod uwagę masa całkowita.Natomiast moje pytanie dotyczyło zliczamia czasu jazdy.Jeśli po zakończonej jezdzie zrobiłem wydruk i nie uwzględnił on jazdy na pusto to znaczy że muszę ten czas itak doliczać do 2-tygodniowego czasu jazdy czy potraktować go jako AETR czyli bez ograniczenia 90h czsu jazdy w ciągu 2 tygodni.Postąpiłem w ten sposób z ciekawości ponieważ opcję taką uwzględniają przepisy jak pisałem powyżej ale nie miałem okazji tego sprawdzić w praktyce.Nie spodziewam się wielu fachowych odpowiedzi, przypuszczam że dla prawdziwych znawców tematu pytanie jest głupie i nie warte uwagi dlatego prosiłbym o powstrzymaqnie się od eksponowania własnego superEGO przez tychże a z wdzięcznością przeczytam w miarę jasną i dostępną do pojęcia dla mojego rozumku odpowiedz.