GG: 9459693
Samochód: Nubira
koledzy a jak to się ma do kierowców pracujących dla Poczty Polskiej?
Z tego co wyczytałem w Europejskiej umowie o transporcie oprócz m.in. pojazdów sił zbrojnych itp. wyłączone są "pojazdy świadczące usługi" m.in. przesyłek pocztowych.
Czy kierowcy PP nie są zobligowani do stosowania się do czasu pracy kierowców? a np. kurierzy jezdzący na autkach do powiedzmy 7,5t DMC? Usługi kurierskie są uwzględnione w ustawie o poczcie polskiej a więc jest to pewna forma przesyłek pocztowych. Jak to sie ma np. do kierowy prowadzącego zestaw np. w firmie DHL?
koledzy mam jeszcze jedno pytanie. O co w tym chodzi?
Cytuj:
w kazdym 24-godzinnymokresie, odpoczynek kierowcy moze byc podzielony na:
A - dwie czesci, przy czym pierwsza z nich powinna wynosic co najmniej 3h, a druga nie mniej niz 9h
B - trzy czesci, przy czym jedna z nich co najmniej 9h
C - trzy czesci w dowolnej ilosci h
Z tego co się orientuje chodzi o odpoczynek dobowy. Odpoczynek dobowy powinien trwac nieprzerwanie 11h ( z wyjatkiem skrócenia 3 razy w tygodniu do 9h). A w tym pytaniu zawsze jest 12h.
GG: 1695456
bo jak dzielisz to ma być więcej i wtedy bedzie 3+9
jak nie dzielisz to masz albo 9 - skrócony, albo 11- pełny
podziałka sie przydaje, bo skrócony 9 godzinny moze być tylko trzy razy w tygodniu
a czasami jest tak że stoisz w ciągu dnia kilka godzin, a potem sie okazuje ze wychodzi ci niecałe 9h odpoczynku w nocy i dzięki możliwosci podzielenia 'pełnego dobowego' to nadal jest zaliczone jako 'pełny odpoczynek dobowy' i możesz tak jak potrzeba to i 6 razy w tygodniu
_________________ Krzysiek
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2008, 21:49 przez krecik, łącznie zmieniany 1 raz.
koledzy a jak jest z odpoczynkiem tygodniowym?
Powiedzmy w sobotę po południu zaczynam odpoczynek 35-godzinny w tyg. I a w poniedziałek od godz. 0:00 do wtorku zaczynam odpoczynek w tyg. II i wtedy mogę jeżdzic powiedzmy od wtorku do niedzieli (5 dni po 9 godz.) i zacząc od poniedziałku nowy tydzień (III) jeżdząc powiedzmy do czwartku (Również około 45 godz.) i dopiero zacząc odpoczynek tygodniowy w 3 tygodniu. i w ten sposób mam zachowany ustawowo w każdym tygodniu odpoczynek.
GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy
Cytuj:
bo jak dzielisz to ma być więcej i wtedy bedzie 3+8
Raczej 3+9
_________________ Pozdrawiam - Łukasz
Był DAF XF 105.510 SSC 6x2 <- Kto śmiał to usunąć? Mam uczulenie na dzieci Neo, i pseudokierowców z prawego fotela!
he he widzę że ktoś usuwa posty w tym temacie.
A na pytanie sobie sam odpowiem.
Cytuj:
koledzy a jak jest z odpoczynkiem tygodniowym?
Powiedzmy w sobotę po południu zaczynam odpoczynek 35-godzinny w tyg. I a w poniedziałek od godz. 0:00 do wtorku zaczynam odpoczynek w tyg. II i wtedy mogę jeżdzic powiedzmy od wtorku do niedzieli (5 dni po 9 godz.) i zacząc od poniedziałku nowy tydzień (III) jeżdząc powiedzmy do czwartku (Również około 45 godz.) i dopiero zacząc odpoczynek tygodniowy w 3 tygodniu. i w ten sposób mam zachowany ustawowo w każdym tygodniu odpoczynek.
Czy dobrze to wszystko ogarniam?
Nie mogę tak zrobic bo mogę miec tylko 6 nieprzerwanych okresów prowadzenia ppojazdu
GG: 4084225
Samochód: MAN
wg mnie przy tym przykładzie zostanie przekroczony "czas Jazdy". Zakładając że w pierwszym tygodniu przepracował do soboty 6 dni a w następnym 5 dni. W dwutygodniowym rozliczeniu zostanie on przekroczony.
GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy
Cytuj:
Witam...
Jestem nowy na forum i mam pytanie co do odpczynku dwoch kierowcow...u góry pisze ze 8 godz a czy przypadkiem nie trwa on teraz 9 h??
pozdrawiam
MlodziutkI
Zgadza się. Aktualnie podwójna obsada musi zrobić minimum 9h pauzy.
_________________ Pozdrawiam - Łukasz
Był DAF XF 105.510 SSC 6x2 <- Kto śmiał to usunąć? Mam uczulenie na dzieci Neo, i pseudokierowców z prawego fotela!
Witam
Jak to jest na podwójnej obsadzie:
4,5 + 45 + 4,5 zmiana kierowcy 4,5 + 45 +4,5 - 9 godz. pauzy
czy
pierwszy4,5 + drugi 4,5 + pierwszy 4,5 + drugi 4,5 - 9 godzin pauzy
??
Witam
czy
??
GG: 4585677
Cytuj:
Witam
czy
??
Maksymalnie 2 razy w tygodniu można nawet po 20 godzin bez przerwy jechać, jedynie z zatrzymaniem na zmianę wykresówek
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 4 gości