Jak to jest?
Kurs jest wydawany na jakis okres czy na cale zycie.
Robie teraz kurs na przewoz osob (na rzeczy juz mam)i instruktor mi powiedzial ze ten na rzeczy jeszcze mam wazy okolo roku (podobno 5 lat)
na rzeczy masz jeszcze rok ważny, a za rok się zmieniają przepisy, czyli w przyszłym sierpniu zapisz się na kurs doszkalający na przewóz osób. Przecież nie musisz czekać do końca terminu ważności uprawnienia.
Panowie mam pytanie...
Na swoim zaswiadczeniu o ukonczeniu kursu na przewoz rzeczy mam wpisana kat. B -tak wyszlo, blad osrodka....
I mam pytanie czy nie bedzie problemu w razie konroli, jak jezdze zestawami?
Nie wiem czy ich napastowac, czy dac sobie spokoj...
GG: 0
Kolego a gdzie wyczytałeś że należy ze sobą wozić zaświadczenie o ukończeniu kursu ?????????????? Bo przepisy mówią aby było to zaświadczenie ( dla pracownika ) i oświadczenie (dla pracodawcy ) poświadczające spełnienie przez kierowce wymagań określonych w art.39a ust.1 ustawy z 6 września 2001 o transporcie drogowym ,w którym to ( zaświadczeniu lub oświadczeniu) wpisuje się tylko ! numer ukończonego kursu . A sam druk o ukończeniu kursu leży sobie i odpoczywa grzecznie w domu . Zresztą masz tu moje oświadczenie , taki druk pokazujesz osobie która Cie kontroluje plus oczywiście prawo jazdy i inne wymagane dokumenty.
SZWARC a kto powiedzial, ze chce go wozic????????????????????????????
jak inspekcja przyjdzie do firmy to na pewno nie omieszka go ujrzec, a po za tym slyszalem ze ITD w komputerze ma informacje nt. tego kursu, tak samo jak prawka -ale nie wiem czy to prawda...
ale ja dobrze napisalem, przyjdzie kotrola do firmy, a ja nie jezdze jak na zaswiadczeniu na kat.B tylko na C+E, mam nadzieje, ze w koncu zrozumiales?????????????????
Nie chcesz pomoc, to badz tak dobry i nie przeszkadzaj.
GG: 0
Kolego ja od początku dobrze zrozumiałem, tylko Ty niepotrzebnie się nakręcasz! Zacznę od początku abyś zrozumiał że ja Cie nie atakuje a próbuje wytłumaczyć i nakreślić sytuacje ( chyba stażowo jesteś młody za kółkiem że ambicjonalnie wyskakujesz ). Jeżeli ktoś wydał Ci dokument to za niego odpowiada jeżeli pracodawca zatrudnił Cie na podstawie tego dokumentu to tez odpowiada ( np. posiadasz tylko C a jeździsz na zestawach C+E -- luźny przykład ), co jednak nie zwalnia Cię z tego że powinieneś o błędnych wpisach w dokumentach powiadomić organ wydający. Jeżeli osobiście nie nabroisz aż tak bardzo na drodze to krokodyle na siłę do firmy pchać się nie będą . A co do zaświadczenia o kursie , to jest ono potwierdzeniem odbycia przeszkolenia z zakresu przewozu rzeczy a nie weryfikacją kategorii B lub C+E, więc na zaświadczeniu lub oświadczeniu widnieje tylko numer ukończonego kursu i tak zostaje w dokumentach ITD przy kontroli drogowej (miałeś już kiedyś?). Jak nabroisz konkretnie na drodze to podejrzewam że Twojego szefa i ITD będzie raczej interesowało aby w tarczkach wszystko grało i urlopy były właściwie rozpisane. Pozdrawiam
na rzeczy masz jeszcze rok ważny, a za rok się zmieniają przepisy, czyli w przyszłym sierpniu zapisz się na kurs doszkalający na przewóz osób. Przecież nie musisz czekać do końca terminu ważności uprawnienia.
viewtopic.php?f=47&t=15695&st=0&sk=t&sd=a&start=20
w ostatnim poscie na tej stronie jest napisane do kiedy uprawnienia sa wazne. bo wg ciebie za rok zmieniaja sie przepisy to wszyscy musza robic kurs od nowa???
do tej pory kurs na przewoz rzeczy byl bezterminowy, a ze za rok zmiana przepisow to inna sprawa
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 25 gości