Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 10 lut 2008, 14:22

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3253512

Cytuj:
Owszem, od 15 lat jeżdżę zawodowo. Najpierw po Polsce, teraz na międzynarodówce. I za każdym raqzem jak wjeżdżam zestawem do kraju, włos mi się jeży na głowie. W imię czego ten pośpiech? Od szybkiej jazdy są autostrady a nie drogi powiatowe. Pozdrawiam.
No to spróbuj pojechać autobusem np "pospiesznym Kołobrzeg-Zakopane" i zdążyć na czas nie przekraczając 70km/h!
Albo inny przykład: jedziesz i masz magazyniera do 22-giej jesteś 50 km przed i 21:30 na zegarku.Co robisz?Czekasz do rana?Czy gonisz?

Post Wysłano: 10 lut 2008, 17:46

Użytkownik

Użytkownik

Zgodze sie z michalem. Zresztą nie sa to odosobnione przypadki. Wszyscy gonią...

Post Wysłano: 10 lut 2008, 18:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Owszem, od 15 lat jeżdżę zawodowo. Najpierw po Polsce, teraz na międzynarodówce. I za każdym raqzem jak wjeżdżam zestawem do kraju, włos mi się jeży na głowie. W imię czego ten pośpiech? Od szybkiej jazdy są autostrady a nie drogi powiatowe. Pozdrawiam.
to musiałeś ostatni raz być w Polsce jakieś 30 lat temu, bo jak ja się orientuję to autostrad nie buduje się z dwa tygodnie.
mieszkam we Wrocławiu, mamy oprócz mojego miasta jest 16 wojewódzkich, do ilu z nich dojedziesz autostradą?

widzisz wyjeżdżasz z Berlina do Monachium 530km i robisz to w jedną zmianę bez specjanego wysiłku zostanie Ci jeszcze z 2h jazdy.
spróbuj z Wrocławia dojechać do Gdyni (ta sama odległość) w podobnym czasie?

powoli dostosowujemy się do zachodnich standardów, niestety w szybkości dostaw też, tylko nie w drogach.

Post Wysłano: 11 lut 2008, 9:57

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10523426
Samochód: Mercedes Actros 2644 LS 6X4

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Ps. A Ty kolego "ksz" poczytaj sobie lepiej przepisy, strukturę ITD, ich zadania i kompetencje a dopiero potem się wypowidaj.
Powiem krótko , masz racje - Ty jesteś tym co czyta i zna to wszystko z książek a ja po prostu tylko ze swej "skromnej" praktyki !
Pozdrawiam
PS. Wypowiadał się bede ile chciał i kiedy bedę chciał bo od tego jest FORUM
Jeśli Cie uraziłem to przepraszam, nie chodziło mi o to żebyś się nie wypowiadał, tylko mnie nie obrażał. Widzisz Ty to znasz z praktyki, jak od strony prawnej. Dlatego może taka niejasność nastąpiła. Jeśli w praktyce jest tak jak mówisz to na pewno są to częste lub rzadkie przypadki, tego nie wiem, napisałem tylko jak to wygląda prawnie.

Ps. Ja życze Ci szerokości i obyś nigdy nie dostał mandatu za prędkość. Pozdrawiam

Post Wysłano: 21 wrz 2008, 15:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Mam pytanie odnośnie przekroczenia prędkości na tachografie cyfrowym, jakiś czas temu jadąc z górki była już ok 24 szukałem miejsca na parking i zapatrzyłem się na mapę a wiadomo góra to szybko się wóz rozpędza i jechałem 91-92 km/h ponad 1 min co wiadomo tachograf zapamiętuje i wyskakuje przekroczenie prędkości, potem znalazłem miejsce na autohofie zatrzymałem się zrobiłem wydruk i opisałem przyczynę, mam pytanie jakie mogą być konsekwencje podczas kontroli, właśnie tego przekroczenia. :?:

Post Wysłano: 21 wrz 2008, 19:42

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Mam pytanie odnośnie przekroczenia prędkości na tachografie cyfrowym, jakiś czas temu jadąc z górki była już ok 24 szukałem miejsca na parking i zapatrzyłem się na mapę a wiadomo góra to szybko się wóz rozpędza i jechałem 91-92 km/h ponad 1 min co wiadomo tachograf zapamiętuje i wyskakuje przekroczenie prędkości, potem znalazłem miejsce na autohofie zatrzymałem się zrobiłem wydruk i opisałem przyczynę, mam pytanie jakie mogą być konsekwencje podczas kontroli, właśnie tego przekroczenia. :?:
Bardzo jestem ciekaw jak wyglądało to wyjaśnienie :) Czy tak n.p. "Dnia .. o godz.. jadąc z prędkością ok. 90km/h zamiast patrzeć na drogę/autostradę po której jadę przeglądałem mapę w celu znalezienia dogodnego parkingu" ? To by się ktoś kontrolujący któremu to wpadnie w rękę ucieszył! :)

Post Wysłano: 21 wrz 2008, 20:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

:!:EGO:!:Kolejny niepotrzebny post takie komentarze zachowaj dla siebie.

Nieważne co napisałem po prostu zrobiłem wydruk, data godz i wykroczenie żebym wiedział, a pytanie nadal pozostaje takie same.

Post Wysłano: 21 wrz 2008, 20:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Bez przesady. Chcesz opisać przyczynę przekroczenia prędkości? :lol: Zazwyczaj opisuje się przekroczenie czasu pracy/jazdy. Osobiście jako kontrolujących "zabiłbym" chyba śmiechem jakbym takie coś zobaczył. Nie ma racjonalnego wytłumaczenia na przekroczenie prędkości. Poza tym mnie parę razy tacho zaczęło pikać, ale jakoś nie było żadnych konsekwencji podczas kontroli. Być może szczęście i pobłażliwość kontrolującego. Nie wykluczam.

Post Wysłano: 21 wrz 2008, 20:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 136618882
Samochód: Audi A6 2.5 TDI

Np.

"Przekroczenie prędkośći spowodowane poszukiwaniem miejsca parkingowego, przy użyciu mapy"

I z czego tu się śmiać?

Post Wysłano: 21 wrz 2008, 20:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ehh... źle to ująłem nie opisałem przyczyny przekroczenia na wydruku napisałem w poście co było przyczyna przekroczenia prędkości a potem zrobiłem wydruk żebym wiedział iż mam przekroczenie prędkości.
Przecież kaganiec jest na 90 i na prostej lub pod górkę nie pójdzie ponad 90, dlatego napisałem iż był to zjazd i przez chwile nie skontrolowałem prędkości.

Post Wysłano: 21 wrz 2008, 21:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Takim przekroczeniem się nie przejmuj o 1 czy 2 kilometry nikt zato nic ci nie zrobi
Generalnie zrobili zapis przekroczenia prędości powyżej 90 dla cwaniaczków którzy nonstop jeżdzą z prędkościami żędu 95-100 km/h których można spotkać na autostradach. Nikt za chwilowe przekroczenie prędkości cię nie ukarze. Jeśli by mieli karać to nie jednokrotnie by musieli mnie ukarać gdy czasami na zjadach prędkość na liczniku dochodzi do 100 km/h, jeszcze nikt mi nie robił problemu z tego. Ponoć w niemczech przymykają oko do 95km/h

Filmy z tras

Post Wysłano: 21 wrz 2008, 22:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Kiedyś tata otrzymał mandat za przekroczenie predkosci i krokodylek mowil ze jezeli nie bylo ono dluzsze niz kilka minut to przymykaja oko tylko nie pamietam ile to dokladnie bylo minut

Post Wysłano: 21 wrz 2008, 22:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Podziękował koledzy, ogólnie wszystko mam ok tylko nurtowało mnie właśnie to przekroczenie nie pracuje w tym fachu długo dlatego wole zapytać kogoś zaznajomionego w takich tematach. :wink:

Post Wysłano: 21 wrz 2008, 23:44

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Nikt za chwilowe przekroczenie prędkości cię nie ukarze. Jeśli by mieli karać to nie jednokrotnie by musieli mnie ukarać gdy czasami na zjadach prędkość na liczniku dochodzi do 100 km/h, jeszcze nikt mi nie robił problemu z tego. Ponoć w niemczech przymykają oko do 95km/h
A jednak karzą. Do 95km/h chwilowej predkosci przymykają oko, ale powyżej 95km/h, już był mandat, było to bodajże jeszcze 80marek.

SPRZEDAŻ SAMOCHODÓW, NACZEP : http://www.nego.otomoto.pl

Post Wysłano: 22 wrz 2008, 0:10

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
:!:EGO:!:Kolejny niepotrzebny post takie komentarze zachowaj dla siebie.

Nieważne co napisałem po prostu zrobiłem wydruk, data godz i wykroczenie żebym wiedział, a pytanie nadal pozostaje takie same.
Z wypowiedzi wynikało wyraźnie co napisałeś.Ale nie mogłem w to uwierzyć,że dorosły,odpowiedzialny człowiek może oświadczyć na piśmie,że auto mu się rozpędziło do zbyt dużej prędkości, bo on zamiast patrzeć na drogę i kątem oka na prędkościomierz patrzył w tym czasie (da się odczytać jak długim) na mapę, szukając na niej parkingu.Czy czegokolwiek innego-bez znaczenia.

Post Wysłano: 22 wrz 2008, 7:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Cytuj:
Cytuj:
Nikt za chwilowe przekroczenie prędkości cię nie ukarze. Jeśli by mieli karać to nie jednokrotnie by musieli mnie ukarać gdy czasami na zjadach prędkość na liczniku dochodzi do 100 km/h, jeszcze nikt mi nie robił problemu z tego. Ponoć w niemczech przymykają oko do 95km/h
A jednak karzą. Do 95km/h chwilowej predkosci przymykają oko, ale powyżej 95km/h, już był mandat, było to bodajże jeszcze 80marek.
Mnie jeszcze nie ukarali do tej pory a z regóły na tych górkach miedzy Kołbaskowem a Szczecinem czy na A11 mam przekroczoną 90 chwilowo podczas zjazdu z góry gdyż ustawiam retarder na 95 km/h

Filmy z tras