Paszport dla psa kiedyś (2 lata temu) kosztował 30-40 zł. Potrzebne są aktualne szczepienia, książeczka zdrowia i wpis o tym że psiak posiada mikrochip, który za darmo wszczepiają w schroniskach. Idzie się do Wojewódzkiego inspektoratu weterynarii i tyle. Piesek nie musi być z nami. Mój pies sporo ze mną przejeździł tyle że nie ciężarówką a busem. Po europie możesz psa wozić byleby miał smycz, obrożę i kaganiec. No i dobrze jak będziesz miał worki na jego kupy bo można zapłacić. Mój pies nie sprawiał problemów bo lubił jeździć, do tego był stary więc w większości spał. Pamiętaj że psa nie przewieziesz do Anglii tam zwierzak musi przejść kwarantanne. A tak to fajnie by było mieć psa zawsze przy sobie, bo to i bezpieczniej i jakoś tak przyjemnie mieć kumpla który nie wypije Ci piwa. Kiedyś mój kolega jeździł Premiumką z owczarkiem niemieckim. Był mały problem z "wkładaniem" i wyciąganiem go z auta bo bydlak waży z 45kg.
ps. Niewiem tylko czy pies powinien mieć swoją wypisaną tarczkę/kartę tacho ? Możesz zapytać przy okazji BAGowca