Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 paź 2008, 0:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5539280
Samochód: Iveco Stralis 480

Bo cos nie rozumiem tego-czy jak mam wypisane nr rej na klapie to zwalnia mnie to z obowiazku utrzymania w czystosci tablic rej podstawowych ?
Domyslam sie ze musz miec to pojazdy samowyladowcze ale co wtedy gdy brak tylnej klapy jest np.w Kamazach
Wogole jest taki obowiazek ?
Jesli jest to jaka maja miec wielkosc te znaki na klapie i prosze podajcie podstawe prawna 8)

Post Wysłano: 26 paź 2008, 2:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Ja też mam pytanie związane z tą tematyką. Niedawno usłyszałem, że numery rejestracyjne obowiązują tylko i wyłącznie na klapach, klapo-drzwi i inne rozwiązania nie wymagają nanoszenia owych numerów na tylną ścianę naczepy - jak to jest?

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 26 paź 2008, 7:56

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Niedawno usłyszałem, że numery rejestracyjne obowiązują tylko i wyłącznie na klapach, klapo-drzwi i inne rozwiązania nie wymagają nanoszenia owych numerów na tylną ścianę naczepy - jak to jest?
Jest tak jak piszesz, numery trzeba było mieć tylko na płaskiej klapie jeśli nie ma żadnych szybrów itd. Był taki przepis ale nie wiem czy dalej obowiązuje. Na jednej naczepie wywrotce mam numer a na innej już nie i od kilku lat nikt nie zwraca na to uwagi. Pusty, bezsensowny przepis.

Post Wysłano: 26 paź 2008, 22:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002r w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

Post Wysłano: 26 paź 2008, 22:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Niedawno usłyszałem, że numery rejestracyjne...
w testach egzaminacyjnych na wykładowcę i instruktora nauki jazdy jest pytanie o najważniejszy zmysł dla kierowcy i prawidłowa odpowiedź to wzrok, więc zamiast słuchać lepiej przeczytać.

Post Wysłano: 26 paź 2008, 22:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Ależ owszem, przeczytam, z tym że nie szczerze mówiąc nie wiedziałem gdzie szukać podstaw tego przepisu. Teraz z chęcią się douczę ;) Dzięki.

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]