Autor
Wiadomość
Tytuł:
Post Wysłano: 01 wrz 2007, 21:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 12495278

ale mam wbite na blankiecie kierowca kat. C :D mogę zeskanować :D

Tytuł:
Post Wysłano: 01 wrz 2007, 21:06

Użytkownik

Użytkownik

nie szkodzi

Tytuł: Re: Psychotesty
Post Wysłano: 29 sty 2008, 21:40

Użytkownik

Użytkownik

Czesc koledzy. To moj pierwszy post, wiec witam Was wszystkich!!.

Temat podupadl to go troche odswierze. Mam juz prawko i jestem w trakcie robienia kursu na przewozy. I teraz mysle o psychotestach. Problem jest tego typu ze mam jedno oko slabsze(za to drugie strasznie wyostrzone- jak sokol 8) ). Ile nie wiem, bo nie pamietam. Prawko mam bezterminowo, ale wiadomo czasy sa jakie sa wszystko do zrobienia jest. I teraz boje sie, ze nie przejde psychotestow. Pytanie takie mam czy tam jest jakies badanie, kotre wymaga patrzenia raz jednym okiem, a raz drugim? Czy patrzy sie zawsze obuocznie?

Post Wysłano: 29 sty 2008, 21:50

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Pytanie takie mam czy tam jest jakies badanie, kotre wymaga patrzenia raz jednym okiem, a raz drugim? Czy patrzy sie zawsze obuocznie?
Napewno jest "ustawianie precikow" - a to sie patrzy obuocznie - sprawdza sie tym testem jaki i w jakim stopniu masz ...hhmmmm... astygmatyzm oczu, ciemnia, guziki, testy paierkowe (typ osobowosciowy i nieco na inteligencje) :).
Ps. teraz mam reke w gipsie (auc) - wiec chyba nie pojde, no chyba, zeby sie zapytac i zrobic z "badaczy" glupkow :roll:

D <= 2010
A => brak

Post Wysłano: 29 sty 2008, 21:54

Użytkownik

Użytkownik

Obuocznie to ja problemu nie mam. Mam problem tylko z tym jednym okiem- prawym. I stad moje pytanie czy wszystkie zadania sa patrzone obuocznie. Jesli tak to problemu nie powinienem miec. A co to jest ten astygmatyzm oczu? :roll:

Post Wysłano: 30 sty 2008, 16:10

Użytkownik

Użytkownik

Astygmatyzm – wada wzroku (soczewki lub rogówki oka) cechująca się zaburzoną sferycznością (kulistością) oka. Elementy optyczne zdrowego narządu wzroku zawsze są wycinkiem sfery. Jeżeli oko ma większą szerokość niż wysokość, to soczewka i rogówka zamiast skupiać światło w okrągłym obszarze siatkówki, będzie tworzyć obraz rozmazany w jednym z kierunków. Pacjent z astygmatyzmem będzie np. widział obraz nieostro w pewnych obszarach pola widzenia. Nawet dobre szkła nie są w stanie w pełni skorygować asferyczności i dlatego osoba z astygmatyzmem ma problemy z wykorzystaniem przyrządów optycznych. Jeżeli ktoś ma problemy z ostrością, może sobie np. w mikroskopie wyregulować odpowiednio układ, aby korygował jego wadę. Osoba z astygmatyzmem nigdy nie osiągnie tego efektu, bo soczewki każdego przyrządu optycznego są sferyczne.

Wyróżnia się dwa rodzaje astygmatyzmu:

regularny – oku można przypisać dwie osie optyczne, wadę można skorygować okularami ze szkłami cylindrycznymi, które są wyraźnie droższe od soczewek wykorzystywanych w innych wadach wzroku,
nieregularny – rogówka jest uszkodzona na skutek np. wypadku, osi optycznych jest wiele, wadę można skorygować żelami nakładanymi na rogówkę lub szkłami kontaktowymi.

oprocz tego oczywiscie Kolorki (slepota barw, daltonizm, krotkowzrocznosc, dalekowzrocznosc, kurza slepota, oczoplas, zez - to badaja, bo męty ciala szklistego chyba raczej nie)

D <= 2010
A => brak

Post Wysłano: 30 sty 2008, 21:25

Użytkownik

Użytkownik

A to teraz wiem kolego co to znaczy ale mnie to nie dotyczy. Ja widze jak najbardziej ostro tylko slabiej po prostu. I jesli wszystkie badania sa tak ze patrzy sie 2 oczami naraz to ok. Ale jesli np jedno ci zakrywaja i patrzysz tym drugim i tak na zmiane to gorzej. O to mi dokladnie chodzi

Post Wysłano: 18 wrz 2008, 21:29

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7569808

Mam prawko kat. C i teraz chciałbym zrobić psychotesty i w związku z tym mam pytanie.

Okulary mam od niecałego roku.
Mam wadę wzroku na jedno oko widzę słabiej (pole widzenia i badania na zezowatość wyszły mi w porządku, po prostu słabiej widzę mam wadę -0,75, drugie oko jest w jak najlepszym porządku) i teraz moje pytanie w prawku nigdzie nie mam wpisane ze muszę mieć okulary, egzamin zdawałem bez (i swobodnie mogę bez nich egzytencjonować bo widzę wszystko świetnie) .
Dodam jeszcze, że podczas badań przed kursem prawa jazdy, Pani doktor medycyny pracy badała mi wzrok ale tylko na połowę tablicy wiec świetnie sobie poradziłem. Nie miałem wtedy okularów.

I teraz moje pytanie czy na te badania psychotesty zabrać ze sobą okulary czy też nie, czy jest jakieś zadanie podczas tych badań które wymaga zasłaniania jednego oka i patrzenia najpierw jednym a później drugim.

Post Wysłano: 18 wrz 2008, 22:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7426624
Samochód: VW

hej ,ja równiez robie prawko na CE i mam wade wzroku-Astygmatyzm,ciekaw jestem czy da rade przejsc ta cała droge lekarską.
P.S te patyczki juz kiedys miałem uj skaranie boskie jest z tym,
ale chyba da rade to jakos zaliczyc, :?:
przeciez jezdza tez pewnie osoby majace koło 50 i 60 lat co maja tez rózne dolegliwosci,wiec mysle,ze jest jakis % kierowców co posiada taka równiez wade.

Post Wysłano: 20 wrz 2008, 11:52

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Mam prawko kat. C i teraz chciałbym zrobić psychotesty i w związku z tym mam pytanie.

Okulary mam od niecałego roku.
Mam wadę wzroku na jedno oko widzę słabiej (pole widzenia i badania na zezowatość wyszły mi w porządku, po prostu słabiej widzę mam wadę -0,75, drugie oko jest w jak najlepszym porządku) i teraz moje pytanie w prawku nigdzie nie mam wpisane ze muszę mieć okulary, egzamin zdawałem bez (i swobodnie mogę bez nich egzytencjonować bo widzę wszystko świetnie) .
Dodam jeszcze, że podczas badań przed kursem prawa jazdy, Pani doktor medycyny pracy badała mi wzrok ale tylko na połowę tablicy wiec świetnie sobie poradziłem. Nie miałem wtedy okularów.

I teraz moje pytanie czy na te badania psychotesty zabrać ze sobą okulary czy też nie, czy jest jakieś zadanie podczas tych badań które wymaga zasłaniania jednego oka i patrzenia najpierw jednym a później drugim.

czy może mi ktoś poradzić, bardzo proszę.

Post Wysłano: 21 wrz 2008, 0:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:

Jeśli widzisz lepiej w okularach, to oczywiście je zabierz.Psychologa nie obchodzi, czy jesteś w okularach, czy nie - Ty masz dobrze widzieć po prostu.Od wpisywania ograniczeń do prawa jazdy jest lekarz, a nie psycholog.Zresztą, z tego co sobie przypominam, to nawet nie pokazywałem mu prawa jazdy, tylko dowód, a na orzeczeniu psychologicznym nie ma słowa o tym, jakie posiadasz prawo jazdy.

Post Wysłano: 21 wrz 2008, 2:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
z tego co sobie przypominam, to nawet nie pokazywałem mu prawa jazdy, tylko dowód, a na orzeczeniu psychologicznym nie ma słowa o tym, jakie posiadasz prawo jazdy.

Ja jednak sobie przypominam, że pokazywałem prawo jazdy. Co więcej na zaświadczeniu miałem wypisane kategorie prawa jazdy - tj., że "brak przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdami wg kategorii prawa jazdy .... ", lub coś takiego. Teraz nie pamiętam bo "świstek" jest u pracodawcy i nie mam jak sprawdzić.

Post Wysłano: 21 wrz 2008, 6:42

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9459693
Samochód: Nubira

na bank pookazujesz PJ.

Post Wysłano: 21 wrz 2008, 9:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
na bank pookazujesz PJ.
Być może, nie pamietam już dobrze, ale oczywiście kategorie i zdaje się numer prawa jazdy wpisywałem w ankiecie.
Natomiast na 100% nie ma słowa o prawie jazdy w orzeczeniu psychologicznym - wiem, bo mam skan na dysku.

Post Wysłano: 21 wrz 2008, 11:08

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki Panowie wielkie.
Prawo jazdy raczej trzeba zabrać i mieć przy sobie, bo jak dzwoniłem pytać to powiedziano mi, że prawo jazdy i dowód osobisty obowiązkowo trzeba zabrać ze sobą.

Post Wysłano: 22 wrz 2008, 22:17

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: BMW E70 4.8i

prawo jazdy obowiazkowe przy sobie - niecaly miesiac temu bylem na psychotestach. Na papierku ktory wydaja jest napisane cos takiego:
zdolny/nie zdolny do kierowania pojazdem kat ..... i wpisana kategoria. Ogolnie to może brzmi strasznie ale nie jest żadną tragedia. Jest tam też taki test do rozwiazania - chyba okolo 100 pytań i odpowiedzi ABCD - zadarzają sie pytania powtarzać ale są inaczej sformuowane. :). Jeżeli mam być szczery, to dodam od siebie ze skierowanie mialem na poniedzialek, a w sobote bylo najlepszego przyjaciela wesele co za tym idzie w niedziele poprawiny ;) (rola osoby starszej :]). Wynik testu pozytywny bez żadnych zastrzeżeń :)

Post Wysłano: 22 wrz 2008, 22:34

Użytkownik

Użytkownik

u mnie jest " brak przeciwskazan do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy" nie ma nigdzie wpisanej kategorii prawa jazdy.

Post Wysłano: 22 wrz 2008, 22:39

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ogolnie to może brzmi strasznie ale nie jest żadną tragedia. Jest tam też taki test do rozwiazania - chyba okolo 100 pytań i odpowiedzi ABCD - zadarzają sie pytania powtarzać ale są inaczej sformuowane. :)
Możesz zdradzić co jeszcze jest oprócz tego testu, oraz podać jakieś przykładowe pytanie (albo napisz ogólnie czego dotyczą te pytania)

Post Wysłano: 02 paź 2008, 13:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2805106

A czy jak ktoś ma w świadectwie kwalifikacji (które już straciło termin ważności) badania psychologiczne do 2013 roku, to musi je robić na nowo? Według nowych przypisów musiałby zrobić od nowa, ale wtedy jeszcze ich nie było - więc czy nowe przepisy anulują tamte, nadane przez psychologów daty?
Kurcze bo ja już nie wiem. Szukałam na forum ale nie znalazłam :roll:

Post Wysłano: 29 paź 2008, 0:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1277763
Samochód: Opel Omega A

Byłem na tych psychotestach bo idę w wojsku na kierowce C i mnie skierowali na testy powiem chłopaki nie ma się co martwić przejdziecie je spokojnie niema się co bać tylko ,,no stres,, i przeleci . Tak jak pisali ciemnia , patyczki itp łatwizna 8)

Kiedyś GORTEX Łęka Opatowska ......

Teraz OWCZAREK Domaszowice....

Zawsze ,,SANDAŁ DO PRZODU,,