Witam. Potrzebuje pewnych danych.Znajomy prowadzi firme zajmujaca sie kruszywami ma kilka tirów z patelniami i prosił mnie zebym mu sporządził zestawienie papierów jakie potrzebne sa w firme i kierowcy podczas ewentualnych kontroli. chodzi mi tu o wszelkie badania i pozwolenia. Jesli moze mi kots w tym pomóc to z góry dziekuje
Ma transport i nie wie co powinien mieć ze sobą kierowca? Musi mieć:
-zaświadczenie o spełnieniu wymagań przez kierowcę (z nr prawa jazdy, nr. i data ważności kursu na przewóz rzeczy, data ważności badań psychologicznych i oczywiście kierowca ma wymagane 21 lat),
- wypis z licencji na transport krajowy/międzynarodowy a przy transporcie na potrzeby własne zaświadczenie o prowadzeniu działalności,
- tarczki z ostatnich 2 tygodni (albo 3 tygodni) lub zaświadczenie o nie prowadzeniu pojazdów, jeżeli miał np. wolne
- prawo jazdy, dowody rejestracyjne, ubezpieczenie OC
Tu jest dla mnie zagadka. Jak taka firma, której kolega podał przykład, wygląda w kwestii prawa jeżeli chodzi o transport? Bo transport na potrzeby własne to raczej nie jest, tak? W innym temacie Cyryl podał treść ustawy, z której jednoznacznie wynika, że transport na potrzeby własne to jest działalność pomocnicza, a tu de facto (przyjmując, że wozi się kruszywo do klientów swoimi samochodami) to jest działalność zarobkowa....?
jak już dokładnie to dokładnie:
z ostatnich 28 dni (nie ma obowiązku czy to robocze, czy nie - np. 11 litopad nie jest roboczy w Polsce, więc BAG będzie to inaczej traktować?)
+ jedna w tacho z dnia dzisiejszego.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 36 gości