Cytuj:
Cytuj:
Witam, dużo szukałem odpowiedzi na moje pytanie ale nic nie zdołałem znaleźć. Mam 20 lat i prawko C+E. Wiem, że aby jeździć w firmie muszę mieć 21 lat. Moje pytanie jest następujące czy w tym wieku mogę iść już na jakieś przyuczenie? Dodam że za 5 miesięcy skończę 21 lat. 5 miesięcy to nie dużo, ale chciałbym już zacząć jeździć.
Pozdrawiam
PS.
Jeżeli taki temat na forum już był to z góry przepraszam
Kolego możesz już jeździć legalnie zestawem ale w firmie, która ma transport na potrzeby własne. Także znajdź firmę która wozi tylko swoje wyroby i tam próbuj się dostać. Np. hurtownia stali rozwożąca to co sprzedaje. W takich firmach mozesz jeździć mając skończne 18 lat oraz prawo jazdy odpowiedniej kategorii.
i znow wkleje cos co to wyjasnia. Volvo83 jesli znasz jakis przepis na poparcie swego zdania to wrzuc tu lub daj jakis link
Art. 39 ustawy z dnia 6 września 2001r. o transporcie drogowym:
Art. 39a. 1. Przewoźnik drogowy może zatrudnic kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) ukonczyła 21 lat, z zastrzeżeniem ust. 2;
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym okreslone w ustawie z
dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym;
3) ukonczyła odpowiedni kurs dokształcajacy kierowców, o którym mowa w art. 39b ust. 1;
4) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do pracy na stanowisku kierowcy;
5) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do pracy na stanowisku kierowcy.
przewozu na potrzeby wlasne nie mylic z urzytkiem wlasnym. ponizej 21l mozesz jezdzic autem do 7,5t.