Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 gru 2008, 0:42

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: volvo

Witam, dużo szukałem odpowiedzi na moje pytanie ale nic nie zdołałem znaleźć. Mam 20 lat i prawko C+E. Wiem, że aby jeździć w firmie muszę mieć 21 lat. Moje pytanie jest następujące czy w tym wieku mogę iść już na jakieś przyuczenie? Dodam że za 5 miesięcy skończę 21 lat. 5 miesięcy to nie dużo, ale chciałbym już zacząć jeździć.:) Pozdrawiam

PS.
Jeżeli taki temat na forum już był to z góry przepraszam

Post Wysłano: 08 gru 2008, 6:29

Użytkownik

Użytkownik

jezeli chodzi o podjecie pracy to nie ma znaczenia czy brakuje 5 miesiecy czy miesiac 21lat to 21l.

Post Wysłano: 08 gru 2008, 18:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Co nie zmienia faktu, że możesz sobie już zagrzac miejsce w jakiejś firmie, a przyuczać się na przykład pracując przy załadunku, albo jezdżąc czymś do 7,5 tony ;-)

Post Wysłano: 08 gru 2008, 18:39

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Co nie zmienia faktu, że możesz sobie już zagrzac miejsce w jakiejś firmie, a przyuczać się na przykład pracując przy załadunku, albo jezdżąc czymś do 7,5 tony ;-)
takie rozwiazanie zasze jest dozwolone. ale rozumiem, ze autor mial na mysli jazde zestawem

Post Wysłano: 08 gru 2008, 18:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cięzko powiedzieć co autor miał na myśli pisząc, że aby pracować w firmie musi mieć 21 lat;-)

Niektórzy nie wiedzą, że do 7,5 tony spokojnie moga jeździć.

Post Wysłano: 08 gru 2008, 18:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

kiedyś jak brakowało kierowców zatrudnialiśmy takie osoby na warsztacie do czasu osiągnięcia wieku, lub uzyskania kat. E do C.

w tym czasie mogły one poznać firmę, a my ich.

Post Wysłano: 08 gru 2008, 21:01

Użytkownik

Użytkownik

Jak ma sie znajomości i zaprzyjaznioną firme to wszystko można. Ja bede miał 21 lat w lutym 2009, a już mam na koncie dwa tygodnie jazdy po polsce, oczywiscie w pojedyńczej obsadzie. Jak narazie tylko raz omijałem krokodyli, a tak poza tym pełen luz i spokój. Kurs na przewoz rzeczy mam, psycho mam. Tylko na tym zaswiadczeniu co firma wystawia to był pesel podejrzany bo zaczyna sie na 88......... . Oczywiscie wszystko jest do czasu, miałem oferte zeby zostac w tej firmie juz na stałe, ale moim zdaniem gra nie warta świeczki. Lepiej poczekac, raz na kiedys mozna sie przejechac, ale na stałe to narazie strach.

Post Wysłano: 08 gru 2008, 21:18

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jak ma sie znajomości i zaprzyjaznioną firme to wszystko można. Ja bede miał 21 lat w lutym 2009, a już mam na koncie dwa tygodnie jazdy po polsce, oczywiscie w pojedyńczej obsadzie. Jak narazie tylko raz omijałem krokodyli, a tak poza tym pełen luz i spokój. Kurs na przewoz rzeczy mam, psycho mam. Tylko na tym zaswiadczeniu co firma wystawia to był pesel podejrzany bo zaczyna sie na 88......... . Oczywiscie wszystko jest do czasu, miałem oferte zeby zostac w tej firmie juz na stałe, ale moim zdaniem gra nie warta świeczki. Lepiej poczekac, raz na kiedys mozna sie przejechac, ale na stałe to narazie strach.
majac znajomosci mozna wiele ale za duzo pisania o tym by bylo. chodzi o to co mozna zgodnie z przepisami.

Post Wysłano: 09 gru 2008, 0:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5539280
Samochód: Iveco Stralis 480

Jak sa takie znajomosci to ok ale wszystko bedzie dobrze jak sie nic nie stanie.
A jak np. polozysz zestaw albo kogos przejedziesz (odpukac)to wtedy sprawa w sadzie za jazde bez uprawnien,a takze wlasciciel auta bedzie placil za wszystko z wlasnej kieszeni bo ubezpieczyciel nie zaplaci za to.
Tak ze lepiej nie ryzykowac i tak jak koledzy radza pojezdzic 7,5T lub przeczekac albo zatrudnic sie (to polecam)jako pomocnik na warsztacie.

Post Wysłano: 09 gru 2008, 22:33

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: volvo

Dzięki wszystkim za odpowiedzi poczekam jeszcze może jakoś wytrzymam :). Z jazdą 7.5t to trochę problem bo w mojej okolicy nie ma żadnych takich ofert a jak są to z doświadczeniem:(. Mam na oku pewną firmę nie jest to żadna rewelacja ale na początek pojeżdżę w niej, bo przyjmują bez dośw.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Post Wysłano: 10 gru 2008, 11:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Uderzaj do firm, które mają busy, zauwazyłem ostatnio, że wśród busów ze skrzynią z łądownością np do 1,5 tony (3,5 DMC) są jeszcze busy z ładownością do 3,5 tony (podejrzewam ze DMC około 6 ton).

Przykład tutaj:
http://www.tsstransport.pl/taborpl.html

Post Wysłano: 10 gru 2008, 18:13

Użytkownik

Użytkownik

Zatrudnianie "pseudodrajwera"(osoba z C+E nia mająca 21lat) to jeden z lepszych sposobów na upier******* firmy. Wspomniany wyżej wypadek lub itp zdarzenie i jego konsekwencje dla pseudodrajwera i właściciela. Lub gdy ktoś ma za długi jezyk i się wygada że nia ma 21 a robi tu i tu. To wystarczy nasłać odpowiednie służby i oni już się zajmą. W obecnych czasach gdy jest "ciasno" ze zleceniami to jest wręcz wymarzona sutuacja dla konkurencji.

Kanio najlebszo!

Post Wysłano: 10 gru 2008, 20:24

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam, dużo szukałem odpowiedzi na moje pytanie ale nic nie zdołałem znaleźć. Mam 20 lat i prawko C+E. Wiem, że aby jeździć w firmie muszę mieć 21 lat. Moje pytanie jest następujące czy w tym wieku mogę iść już na jakieś przyuczenie? Dodam że za 5 miesięcy skończę 21 lat. 5 miesięcy to nie dużo, ale chciałbym już zacząć jeździć.:) Pozdrawiam

PS.
Kolego możesz już jeździć legalnie zestawem ale w firmie, która ma transport na potrzeby własne. Także znajdź firmę która wozi tylko swoje wyroby i tam próbuj się dostać. Np. hurtownia stali rozwożąca to co sprzedaje. W takich firmach mozesz jeździć mając skończne 18 lat oraz prawo jazdy odpowiedniej kategorii.

Post Wysłano: 10 gru 2008, 23:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Zdania na ten temat są podzielone, jednak przyjmuje się, ze... nie masz racji ;-)

Nie można jeździć w takiej firmie, wyjątek mówi o potrzebach własnych, prywatnych (np jazda po mandarynki dla dzieci do Hiszpani ;-) ) albo po samochód dla siebie.

W pobliskim u mnie browarze Żywiec nie mogę jeszcze pracowac..
Tak wychodzi

Post Wysłano: 11 gru 2008, 7:23

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:

PS.
Kolego możesz już jeździć legalnie zestawem ale w firmie, która ma transport na potrzeby własne. Także znajdź firmę która wozi tylko swoje wyroby i tam próbuj się dostać. Np. hurtownia stali rozwożąca to co sprzedaje. W takich firmach mozesz jeździć mając skończne 18 lat oraz prawo jazdy odpowiedniej kategorii.
i znow wkleje cos co to wyjasnia. Volvo83 jesli znasz jakis przepis na poparcie swego zdania to wrzuc tu lub daj jakis link

Art. 39 ustawy z dnia 6 września 2001r. o transporcie drogowym:

Art. 39a. 1. Przewoźnik drogowy może zatrudnic kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) ukonczyła 21 lat, z zastrzeżeniem ust. 2;
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym okreslone w ustawie z
dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym;
3) ukonczyła odpowiedni kurs dokształcajacy kierowców, o którym mowa w art. 39b ust. 1;
4) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do pracy na stanowisku kierowcy;
5) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do pracy na stanowisku kierowcy.

przewozu na potrzeby wlasne nie mylic z urzytkiem wlasnym. ponizej 21l mozesz jezdzic autem do 7,5t.

Post Wysłano: 11 gru 2008, 13:44

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: cordoba 1.9TDI

dokładnie wiesiek255 :D

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]