Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 kwie 2007, 18:15

Użytkownik

Użytkownik

Witam Was ponownie

Jaka jest roznica miedzy w/w?
Znalazlem takie cudo - http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=T274121 i zastanawiam sie czy ono sluzy na budowie do takich samych celow jak wywrotka?

Tytuł:
Post Wysłano: 26 kwie 2007, 19:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Wozidło to typowa maszyna do prac ziemnych tak jak wymiany gruntu i uzywana tylko na dużych budowach .Zewzgledu na rozmiary wozideł niedopuszczone do ruchu po drogach ,do załadunku potrzebne są duże koparki .To taki typowy koń z klapkami na oczach tylko tyle że na budowach Miałem przyjemnosc takim czymś jezdzić nazwijmy to przyjemnością ale zwolniłem się po pierwszym dniu pracy kierownik budowy prawie mnie zabił bo zrobiłem jedno kółko mniej niż reszta (poszłem zrobić susiu )

Tytuł:
Post Wysłano: 26 kwie 2007, 22:03

Użytkownik

Użytkownik

Wozidła są wykorzystywane w kamienołomach,kopalniach i innych ciężkich pracach ziemnych.Mają dużo większe rozmiary a co za tym idzie większą ładowność i masę własną.Jak szyfo napisał te pojazdy nie mogą się poruszać po drogach publicznych.Dodam,że nie nadają się w ciężki teren czyli po drogach nieutwardzonych gdzie lepiej spisują się wywrotki np.10x8,8x8 czy 8x6.Mam pytanie ile wynosi prędkość wozideł z jaką się poruszają :?:

Tytuł:
Post Wysłano: 27 kwie 2007, 5:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

pojazd typu wozidło nie jest dopuszczony do ruchu na drogach publicznych z tego względu nie musi mieć on wymaganych wymiarów oraz oświetlenia.
kiedyś w komunistycznej polsce było takie wozidło małe z paką z przodu uchylana tez do przodu o ładowności chyba 500kg na materiały sypkie lub zaprawę / beton z jednym miejscem odkrytym z tyłu na podwoziu jakiegoś traktora.
prędkość takich pojazdów jest ograniczona przez wewnątrzne przepisy obowiązujące na terenie tego zakładu po jakim porusza się to wozidło.

Tytuł: Re:
Post Wysłano: 25 gru 2008, 0:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Dodam,że nie nadają się w ciężki teren czyli po drogach nieutwardzonych gdzie lepiej spisują się wywrotki np.10x8,8x8 czy 8x6.
Uważasz, że czteroośka lepiej sobie poradzi w ciężkim terenie od wozidła? :roll:
Pracowałem trochę przy budowie autostrady. Teren był dość ciężki i np. czteroośki 8x6 nie miały tam w ogóle prawa bytu - tylko i wyłącznie 8x8.
A tam gdzie było naprawdę ciężko jeździły wyłącznie wozidła. Glina, błoto, ponad metrowe koleiny - powoli, ale jechały.
Cytuj:
Mam pytanie ile wynosi prędkość wozideł z jaką się poruszają :?:
Ok. 50 km/h maksymalnie.

Post Wysłano: 12 lip 2009, 21:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Obrazek

Obrazek

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]