Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Winiety
Post Wysłano: 23 sty 2009, 22:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 11065186
Samochód: passat, ford transit

mam pytanie jestem mechanikiem samochodowym jeżdże czasem busem z lawetą według czego mam dobierac winete do auta
-rocznika
-pojemnosci ??????????????????????

Tytuł: Re: winety
Post Wysłano: 23 sty 2009, 22:37

Użytkownik

Użytkownik

juz nie musisz od tego roku sa tylko od 12t -juz trza mniejszymi płacic za A2

Tytuł: Re: winety
Post Wysłano: 24 sty 2009, 7:06

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Drodzy kierowcy macie tu wykaz wszystkich "winiet" czyli karty opłaty drogowej , oraz ich ceny które są zależne od wielu czynników, więc sami musicie dopasować je do swoich potrzeb http://www.stowarzyszenie.istore.pl/skl ... 165,0.html

Tytuł: Re: Winiety
Post Wysłano: 26 sty 2009, 19:02

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN TGM 12.224

We wrzesniu 2008r kupiłem winiete całoroczną na swoje auto o dmc do 12 ton. Własnie się dowiedzialem że obowiazek oplat za drobi autami do 12t zostal zlikwodowany. W związku z tym czuje sie troche pokrzywdzony bo kupilem winiete na 12 miesiecy a jak sie okazuje potrzebna mi była ytlko na 4 miesiace tzn do nowego roku. Czy moge odzyskac pieniadze za zakupione przeze mnie winiete, tzn choc jej czesc??

Post Wysłano: 26 sty 2009, 20:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13717229

Cytuj:
We wrzesniu 2008r kupiłem winiete całoroczną na swoje auto o dmc do 12 ton. Własnie się dowiedzialem że obowiazek oplat za drobi autami do 12t zostal zlikwodowany. W związku z tym czuje sie troche pokrzywdzony bo kupilem winiete na 12 miesiecy a jak sie okazuje potrzebna mi była ytlko na 4 miesiace tzn do nowego roku. Czy moge odzyskac pieniadze za zakupione przeze mnie winiete, tzn choc jej czesc??
Można oczywiście domagać się zwrotu pieniędzy, wyjaśnione jest to dokładnie w Rozporządzeniu Ministra Transportu Jednak nie musisz tego chyba robić, ponieważ w tym samym rozporządzeniu można także wyczytać następującą rzecz:
Cytuj:
z dnia 8 sierpnia 2006 r.
w sprawie opłat za przejazd po drogach krajowych
Na podstawie art. 42 ust. 7 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z
2004 r. Nr 204, poz. 2088, z pózn. zm.(2) ) zarządza się, co następuje:

§ 10. Karty opłat nabyte przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia mogą być
stosowane i zachowują swoja wa0nosc przez okres, na jaki zostały wydane, jednak nie dłu0ej ni0 do
dnia 21 października 2007

Post Wysłano: 26 sty 2009, 21:14

Użytkownik

Użytkownik

Chyba mnie nie zrozumiełeś...
Chce zwrot pieniedzy za winiete bo juz jej ani zadnej innej nie potrzebuję, bo jak dobrze zrozumialem samochody nie przekraczajace DMC12t są zwolnione z opłat drogowych. Gdybym wiedzial że wejdzie takie rozporządzenie to winiety całorocznej bym nie kupowal, a tak wydałem pieniądze w błoto...w tamtym linku co podałeś jest temat zwrotu pieniedzy ale nie ma nic napisane o takim przypadku, tak jak i karty opłat jakie podają nie są juz aktualne...

Post Wysłano: 26 sty 2009, 22:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13717229

No tak, sorry. Na szybkości to robiłem i nie dopatrzyłem się tej daty.

A upewniłeś się, może Twoja winieta jest ważna, mimo zmiany przepisów ?
Znalazłem jeszcze takie coś Ustawa z dnia 7 listopada 2008, niestety nie mam czasu tego dogłębnie przeglądać, ale jeżeli Ci zależy możesz zajrzeć. Na samym dole w Art.7 -> 2 ->;
Cytuj:
Zwrot środków finansowych, o których mowa w ust. 1 nie przysługuje pojazdów samochodowych o DMC poniżej 12t., chyba że przejazd ten następuje za okazaniem ważnej karty opłaty drogowej nabytej przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy dla kategorii pojazdu o DMC poniżej 12ton
Ustawa weszła w listopadzie, a Ty pisałeś że winietę kupiłeś we wrześniu, więc z tego mogło by wynikać, że nadal jest aktualna. Ale sam już nie wiem, zamotałem się.
Ciężko cokolwiek na ten temat znaleźć, jedynie na http://www.botm.gov.pl - (Biuro Obsługi Transportu Międzynarodowego) znalazłem informacje, na http://www.gddkia.gov.pl - (Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad) niestety nic na ten temat nie słyszeli :shock: .

Post Wysłano: 27 sty 2009, 11:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Co z tego, że jest aktualna, ale już nie potrzebna. Uprawnia cię ona do "darmowych" przejazdów po autostradach płatnych. Lecz jeśli nimi nie jeździsz to ona od nowego roku jest ci nie potrzebna i na kiego grzyba jest potrzebna jej ważność, jak nie muszę jej mieć. Drąż sprawę z odzyskaniem pieniędzy.

Post Wysłano: 29 sty 2009, 16:53

Użytkownik

Użytkownik

Pozwolę sobie przypomnieć całą sytuacje.
6 pazdziernika 2008r kupiłem roczną winiete dla samochodu o masie całkowitej nie przekraczającej 12 ton.
Kilka dni temu dowiedziałem się od znajomego że obowiązek opłat drogowych dla samochodow o dmc nie przekraczajacej 12t został zlikwodowany. Teraz dokładnie wiem że ustawe weszła w życie 24.12.2008r.
Za winiete zapłaciłem 450zl aby przez nastepne 365 dni jezdzic zgodnie z naszym fantastycznym prawem jak przykładny obywatel.
Jednak czuję się oszukany skoro zapłaciłem za winiete na cały rok, a przejechalem na niej 78 dni (6X-24XII) chcialbym ubiagać sie zwrócenie mi pieniędzy za niewykorzystanie winiety.
Prosty rachunek:
365dni - 450zl
78dni - x
x = 96
450 - 96 = 354zł
Dokładnie 354 zl chcę by zostało mi zwrócone.
Zgodnie z ustawą 06.01.2009r upłynął termin składania wniosków o zwrot niewykorzystanej opłaty.
Jedyne co mi pozostało to odwołanie do art. 58 Kpa. o przywrocenie terminu gdyz nie mogłem wczesniej złozyc wniosku z nie swojej winy. Jednak mam wątpliwości czy zdołam uprawdopodobnić brak mojej winy. Moim zdaniem powinienem byl zostac poinformowany o zbliżającej się ustawie. Przy zakupie winiety moje dane zostały dokładnie zapisane i wystarczyło gdym dostał list z informacją, a pieniądze na wysłanie do mnie listu mogli zabrac z reszty nie wykorzystanej przeze mnie kwoty za winiete, a tak cała ta procedura przebiegła cicho przez okres swiat i nowego roku.
Byłem dzis na poczcie gdzie kupiłem winiete, a w odpowiedzi otrzymałem słowa:
-"Trzeba było nie kupować"...
Jakbym wiedzial że wejdzie taka ustawa to bym winiety całorocznej nie kupował, mało tego, przy zakupie pytalem czy nic sie nie zmieni w najblizszym czasie, panie powiedziały że nic na ten temat nie wiedzą... i wieniete kupiłem.
Sprawe uwazają za zamknieta, jednak ja wcale tak nie uwazam.
Zapewne setki bądz tysiace ludzi w Polsce ma podobną sytuacje jak ja ale wiekszość odpuszcza. Ja jednak z natury jestem uparty;) Dlatego zamierzam walczyc o swoje, problem w tym że kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać...
Jesli jest ktoś w stanie mi pomoc, wskazac jakis kierunek gdzie sie z tym udać byłbym niezmiernie wdzieczny.

Post Wysłano: 29 sty 2009, 20:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: VOLVO

Kolego niestety twoją sytuacje, ja osobiście oceniam za beznadziejną. Nikogo nie interesuje, że nie słyszałeś o nowej ustawie. powiedzą ci, że trzeba było zaprenumerować sobie Dziennik Ustaw, to byłbyś na bieżąco. Mówią, że nieznajomość prawa nie zwalnia z jego stosowania.
Moja firma jest w identycznej sytuacji, też winieta na zestaw 12 t była kupiona w listopadzie.

Post Wysłano: 31 sty 2009, 11:22

Użytkownik

Użytkownik

GG: 11065186
Samochód: passat, ford transit

to dobrze rozumiem nie potrzebuje juz winiety na busa z laweta wogóle a jezeli bym chciał jechac autostrada to musze płacic?????????????

Post Wysłano: 31 sty 2009, 12:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7640146
Samochód: SCANIA 164C 480V8@580;-), VOLVO FL6

Cytuj:
to dobrze rozumiem nie potrzebuje juz winiety na busa z laweta wogóle a jezeli bym chciał jechac autostrada to musze płacic?????????????
tak.

Post Wysłano: 31 sty 2009, 17:45

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
To temat z niedawnej dyskusji na temat płatnych autostrad a zniesienia winiet, lub odwrotnie
Jedni optowali za płatnymi autostradami bo rzadko nimi jeżdżą, drudzy byli za zachowaniem winiet,ewentualnie z podniesieniem ich cen, byle upoważniały do przejazdu autostradami.
Wygrała na tą chwilę druga opcja.
I widzimy na przykładzie zniesienia winiet do 12 ton,że wszyscy zadowoleni nie będą nigdy.Zawsze część będzie narzekać.

Post Wysłano: 07 lut 2009, 13:35

Użytkownik

Użytkownik

Można ubiegać się o zwrot pieniędzy.
Dzwoniłem do ITD oraz do GDDKiA i tam powiedzieli mi ,że zwrotu można się domagac w placówce gdzie się kupił winetę (w moim przypadku Poczta).
wygląda to tak:
-musisz mieć ze sobą druki zakupu
-winietę
a to odpowiedz poczty :
Wykonujący przewóz drogowy może wystąpić z wnioskiem o zwrot niewykorzystanej opłaty, w przypadku niewykorzystania w całości lub w części dokumentu potwierdzającego wniesienie opłaty rocznej z przyczyn od niego niezależnych, a w szczególności:
· utraty pojazdu, na który wystawiona była karta opłaty,
· zmiany numerów rejestracyjnych pojazdu, na który wystawiona była karta opłaty,
· zaprzestania lub zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej, w zakresie której wykonywane były przewozy,
· wymiany szyby w pojeździe, na której umieszczona była winieta,
· utraty odcinka kontrolnego.
We wniosku klient podaje przyczyny niewykorzystania opłaty oraz dołącza do niego:
· odcinek kontrolny karty opłaty albo dowód jej zakupu w przypadku utraty odcinka kontrolnego,
· dokumenty potwierdzające przyczynę niewykorzystania opłaty.
Wniosek składa się w terminie 14 dni od dnia powstania przyczyny niewykorzystania opłaty, złożony po upływie terminu pozostaje nierozpatrzony. Wniosek o zwrot opłaty powinien zostać rozpatrzony w terminie 21 dni od daty jego złożenia.
W przypadku pozytywnego rozpatrzenia wniosku jednostka dokonuje zwrotu za niewykorzystaną opłatę roczną. Sumę zwrotu stanowi kwota obliczona w oparciu o liczbę pełnych miesięcy pozostałych do końca okresu, za który opłata została uiszczona, począwszy od dnia złożenia wniosku, pomniejszona o koszty manipulacyjne w wysokości 20% tej kwoty.
Kwota podlegająca zwrotowi z tytułu niewykorzystanej opłaty rocznej podlega zaokrągleniu do pełnych złotych. Zwrot należnej sumy nastąpi w terminie do 10-go dnia miesiąca następującego po dacie rozpatrzenia wniosku – przekazem pocztowym, na konto klienta lub też klient może odebrać kwotę zwrotu osobiście.

:D czyli im szybciej tym lepiej :mrgreen:

Powodem w naszym przypadku jest ustawa która weszła w dniu 24.12.2008
ja zamierzam w przyszłym tyg.ubiegać się o zwrot

Dodam jeszcze ,że dzwoniłem na poczte i tam mi powiedzieli ,że Panie w okienku powinny mieć specjalne druki lub należy to napisać odręcznie.
Wymagane są druki zakupu :!: i idzie sie na tą poczte w której się to kupiło
a winieta dotyczy samochodów do 12 ton, czyli 11999 kg, jeżeli macie 12 ton ,to już nie dotyczy.

polecam dzwonić do ITD ,na ich stronie są numery informacyjne :D

Post Wysłano: 07 lut 2009, 17:29

Użytkownik

Użytkownik

Nie wiem daf55 czy dobrze przeczytałeś mojego posta. A jak sam napisales na złożenie wniosku było 2 tygodnie, czyli termin skladania wniosków minal 6 stycznia!! Cytuje:
"Wniosek składa się w terminie 14 dni od dnia powstania przyczyny niewykorzystania opłaty, złożony po upływie terminu pozostaje nierozpatrzony"
Przyczyna powstania niewykorzystania opłaty to dzien w ktorym weszła ustawa czyli 24.12.2008, było 2 tygodnie na skladanie wniosków, wiec jest juz miesiąc po terminie!!
Jesli wiesz lepiej proszę oswiec mnie, bo ja tez chce odzyskac odzyskac pienadze za nie wykorzystana winiete;)

Post Wysłano: 08 lut 2009, 20:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: midlum

[quote="przemokrus"]Nie wiem daf55 czy dobrze przeczytałeś mojego posta. A jak sam napisales na złożenie wniosku było 2 tygodnie, czyli termin skladania wniosków minal 6 stycznia!! Cytuje:
"Wniosek składa się w terminie 14 dni od dnia powstania przyczyny niewykorzystania opłaty, [b]złożony po upływie terminu pozostaje nierozpatrzony[/b]"
Przyczyna powstania niewykorzystania opłaty to dzien w ktorym weszła ustawa czyli 24.12.2008, było 2 tygodnie na skladanie wniosków, wiec jest juz miesiąc po terminie!!
Jesli wiesz lepiej proszę oswiec mnie, bo ja tez chce odzyskac odzyskac pienadze za nie wykorzystana winiete;)[/quote]
Jeśli przejazd autostradą za darmo można uznac za wykorzystanie winiety to należy złożyc wniosek o zwrot pieniędzy z oświadczeniem że np. z darmowego przejazdu autostradą korzystałeś 2 dni temu co daje ci 12 dni luzu ponieważ tyle ubiegnie od powstania przyczyny niewykorzystania dopłaty.Podejrzewam że ambitny prawnik może by się za to wziął ale jak ty na tym wyjdziesz finansowo.[Tak sobie tylko piszę]

Post Wysłano: 14 lut 2009, 16:56

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7053436

A czy w przypadku gdy winieta jest zakupiona, a nie jest naklejona na szybę grozi mandat czy kontrolujący nas mundurowy będzie kazał nakleić i skończy się na pouczeniu ??
Pozdrawiam

C+E- 20.10.2011
Kwalifikacja wstępna- 14.10.2011

Post Wysłano: 25 lut 2009, 11:26

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Nie wiem daf55 czy dobrze przeczytałeś mojego posta. A jak sam napisales na złożenie wniosku było 2 tygodnie, czyli termin skladania wniosków minal 6 stycznia!! Cytuje:
"Wniosek składa się w terminie 14 dni od dnia powstania przyczyny niewykorzystania opłaty, złożony po upływie terminu pozostaje nierozpatrzony"
Jesli wiesz lepiej proszę oswiec mnie, bo ja tez chce odzyskac odzyskac pienadze za nie wykorzystana winiete;)
Jeśli przejazd autostradą za darmo można uznac za wykorzystanie winiety to należy złożyc wniosek o zwrot pieniędzy z oświadczeniem że np. z darmowego przejazdu autostradą korzystałeś 2 dni temu co daje ci 12 dni luzu ponieważ tyle ubiegnie od powstania przyczyny niewykorzystania dopłaty.Podejrzewam że ambitny prawnik może by się za to wziął ale jak ty na tym wyjdziesz finansowo.[Tak sobie tylko piszę]

Drodzy koledzy ,przepraszam ,wiem ,że będzie wam w to trudno uwierzyć ,ale zostałem źle poinformowany w ITD i GDDiK, więc przyznaje !!!!oszukali mnie i racja termin był do 14 dni .....

ALE :D ,też w tych przepisach jest napisane ,że jeżeli zgubicie odcinek kontrolny to przysługuje zwrot .
I oczywiście znowu dzwoniłem do Ministrerstwa Transportu, powiedziałem ,że zgubiłem winietę i mam prawo domagać sie zwrotu na poczcie.
A na poczcie są takie druki ,więc można- I wydaje mi się że to jest wyjście .
Powiedziano mi ,że trzeba suszarką odkleić naklejke na szybie i zanieść ,napisać w jakich okolicznościach się ja zgubiło i tyle ( oczywiście odcinek kontrolny został zgubiony- więc go nie dajemy , oraz dajemy dowód zakupu )
pozdrawiam

Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]