Można ubiegać się o zwrot pieniędzy.
Dzwoniłem do ITD oraz do GDDKiA i tam powiedzieli mi ,że zwrotu można się domagac w placówce gdzie się kupił winetę (w moim przypadku Poczta).
wygląda to tak:
-musisz mieć ze sobą druki zakupu
-winietę
a to odpowiedz poczty :
Wykonujący przewóz drogowy może wystąpić z wnioskiem o zwrot niewykorzystanej opłaty, w przypadku niewykorzystania w całości lub w części dokumentu potwierdzającego wniesienie opłaty rocznej z przyczyn od niego niezależnych, a w szczególności:
· utraty pojazdu, na który wystawiona była karta opłaty,
· zmiany numerów rejestracyjnych pojazdu, na który wystawiona była karta opłaty,
· zaprzestania lub zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej, w zakresie której wykonywane były przewozy,
· wymiany szyby w pojeździe, na której umieszczona była winieta,
· utraty odcinka kontrolnego.
We wniosku klient podaje przyczyny niewykorzystania opłaty oraz dołącza do niego:
· odcinek kontrolny karty opłaty albo dowód jej zakupu w przypadku utraty odcinka kontrolnego,
· dokumenty potwierdzające przyczynę niewykorzystania opłaty.
Wniosek składa się w terminie 14 dni od dnia powstania przyczyny niewykorzystania opłaty, złożony po upływie terminu pozostaje nierozpatrzony. Wniosek o zwrot opłaty powinien zostać rozpatrzony w terminie 21 dni od daty jego złożenia.
W przypadku pozytywnego rozpatrzenia wniosku jednostka dokonuje zwrotu za niewykorzystaną opłatę roczną. Sumę zwrotu stanowi kwota obliczona w oparciu o liczbę pełnych miesięcy pozostałych do końca okresu, za który opłata została uiszczona, począwszy od dnia złożenia wniosku, pomniejszona o koszty manipulacyjne w wysokości 20% tej kwoty.
Kwota podlegająca zwrotowi z tytułu niewykorzystanej opłaty rocznej podlega zaokrągleniu do pełnych złotych. Zwrot należnej sumy nastąpi w terminie do 10-go dnia miesiąca następującego po dacie rozpatrzenia wniosku – przekazem pocztowym, na konto klienta lub też klient może odebrać kwotę zwrotu osobiście.
czyli im szybciej tym lepiej
Powodem w naszym przypadku jest ustawa która weszła w dniu 24.12.2008
ja zamierzam w przyszłym tyg.ubiegać się o zwrot
Dodam jeszcze ,że dzwoniłem na poczte i tam mi powiedzieli ,że Panie w okienku powinny mieć specjalne druki lub należy to napisać odręcznie.
Wymagane są druki zakupu
i idzie sie na tą poczte w której się to kupiło
a winieta dotyczy samochodów do 12 ton, czyli 11999 kg, jeżeli macie 12 ton ,to już nie dotyczy.
polecam dzwonić do ITD ,na ich stronie są numery informacyjne