Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam.
Czy ktos moze cos wie na temat pracy na wlasnej dzialalnosci gospodarczej zestawem uzyczonym przez pracodawce.
Mam oferte pracy ale musze otworzyc wlasna dzialalnosc.Pracowac bede na autach firmy mnie zatrudniajacej w sumie to nie wiem jaka to bedzie umowa (umowa o wspolprace).Ja majac tylko dzialalnosc odpowiadam za auto wogole za co mam odwpowiadac i jakie moge napotkac trudnosci.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Ciekawe, że pracodawca Ci zaproponował takie rozwiązanie ale nie wtajemniczył Cię w szczegóły. Nie wiem co Ci szykuje ale na tyle ile się orientuję musisz być na początku przygotowany na łażenie po urzędach by założyć swoją firmę (nip, regon, itp, itd)
Samozatrudnienie wiąże się z:
- samodzielnym opłacaniem składek ZUS
- prowadzeniem księgowości - będziesz wystawiał faktury za transport - możesz samemu, możesz zlecić księgowej
- prowadzeniem ewidencji czasu pracy kierowcy
- opłacaniem składki ubezpieczenia
- partycypacją w kosztach utrzymania/eksploatacji auta którego będziesz używał
Jest jeszcze masa innych spraw które są do dogadania takie jak myto w PL i za granicą, karty paliwowe, limity spalania (pewnie będzie Ci odliczał więc sam siebie okradał nie będziesz) itp, itd.

Musisz się wszystkiego dowiedzieć od A do Z żebyś się na jakąś minę nie władował.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Według mnie to po prostu zwykłe samozatrudnienie stosowane przez wiele firm, mające na celu oszczędności pracodawcy.

Cytuj:
Ciekawe, że pracodawca Ci zaproponował takie rozwiązanie ale nie wtajemniczył Cię w szczegóły. Nie wiem co Ci szykuje ale na tyle ile się orientuję musisz być na początku przygotowany na łażenie po urzędach by założyć swoją firmę (nip, regon, itp, itd)

2 dni roboty. Działalność zakładamy w gminie. Na regon się czeka troszkę dłużej.

Cytuj:
Samozatrudnienie wiąże się z:
- samodzielnym opłacaniem składek ZUS
250 zł jeżeli po raz pierwszy zakładasz działalność

Cytuj:
- prowadzeniem księgowości - będziesz wystawiał faktury za transport - możesz samemu, możesz zlecić księgowej

Księgowa to koszt ok. 100 zł

Cytuj:
- prowadzeniem ewidencji czasu pracy kierowcy

Ewidencja czasu pracy leży w gestii właściciela licencji.

Cytuj:
- opłacaniem składki ubezpieczenia

Jakiego ubezpieczenia? ZUS to 250 zł. Można samemu się ubezpieczyć na życie etc. dodatkowo.

Cytuj:
- partycypacją w kosztach utrzymania/eksploatacji auta którego będziesz używał

Tego nie do końca rozumiem. Samozatrudnienie nie wiąże się z tankowaniem za własne środki i utrzymywaniem samochodu.

Cytuj:
Jest jeszcze masa innych spraw które są do dogadania takie jak myto w PL i za granicą, karty paliwowe, limity spalania (pewnie będzie Ci odliczał więc sam siebie okradał nie będziesz) itp, itd.
Jak wyżej.

Musisz sobie doliczyć podatek dochodowy, który wynosi 22%. Ale można go zniwelować odliczając sobie koszty. Poza tym z tym samozatrudnieniem to jest trochę dziwne. Trzeba spełnić pewne wymagania aby Urząd Skarbowy nie zakwestionował prowadzenia takiej działalności. Dawno się tym nie interesowałem, więc nie wiem. Wiem jedno: jest dużo firm współpracujących z kierowcami na tej zasadzie i widocznie jest to w pełni legalne.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3745303
Samochód: VOLVO FH12, 420.

Te 22% to jest VAT - podatek od wartosci dodanej. Podatek dochodowy to co innego, od firm to chyba 18%.
Caly myk z pracą na dzialalnosci polega na tym ze wystawiasz za swoja robote fakture VAT ktora firma Ciebie zatrudniajaca "wrzuca" w koszty + sam sobie placisz ZUS ktory po 2 latach wyniesie Cie jakies 900zl.
Generalnie ja bym sie nie godzil na takie warunki.

Użytkownik

Użytkownik

Co do ZUSu to mam zapewnienie nie wiem czy to bedize na pismie ale bedzie placony przez pracodawce .Bedzie placil ZUS plus 400PLN .
Co do myta to bedzie to wszystko zawarte w umowie .
Najprosciej to chyba jak poprosze o tą umowe ktora bede podpisywal kiedy juz zaloze dzialalnosc(przed jej zalozeniem oczywiscie).
Co do zalozenia wlasniej dzialalnosci od stycznia 2009 nie kosztuje 250PLN tylko 0PLN.
Ciagle sie nad tym zastanawiam czy doszukiwac sie haczyków czy to poprostu wygoda dla pracodawcy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Co do zalozenia wlasniej dzialalnosci od stycznia 2009 nie kosztuje 250PLN tylko 0PLN.
Czytaj uważniej. Chodzi o składkę ZUS, która wynosi comiesięcznie 250 zł dla osób zakładających działalność po raz pierwszy.

Użytkownik

Użytkownik

Co do ewidencji czasu pracy na samozatrudnieniu tego nie robisz, jedynie jak kogoś zatrudniasz i kontroluje to tylko PIP.
Cytuj:
W stosunku do kierowców istnieje obowiązek ewidencjonowania poszczególnych godzin pracy, bez względu na system czasu pracy, w którym są zatrudnieni - również w systemie zadaniowego czasu pracy (art. 25 ustawy z 16 kwietnia 2004 r. o czasie pracy kierowców).

Nieprowadzenie ewidencji czasu pracy stanowi wykroczenie przeciwko prawom pracowniczym zagrożone karą grzywny w wysokości od 1000 zł do 30 000 zł (art. 281 pkt 6 k.p.).

Użytkownik

Użytkownik

Moze wie ktos z was ile czasu trwa odprawa celna z Bialorusi do Polski?Chodzi mi o sredni czas jesli da sie taki uogolnic. Jaki jest w Kuznicy ,Bobrownikach.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]