Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 03 mar 2009, 0:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Jest sobie skrzyżowanie :

Obrazek

I zawsze mam tam zagadkę, gdy jadę jak pojazd A. Kto ma pierwszeństwo? Ja czy pojazd B ?
Z jednej strony ja mam znak ustąp pierwszeństwa, ale z drugiej strony, pojazd B chcąc skręcić w lewo, nie ma przed sobą żadnego znaku pionowego, i ma mnie z prawej strony, więc powinien mnie puścić pierwszego.
Jest też coś takiego jak art. 25 PORD. Brzmi następująco :

"Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo"

Jak dla mnie, ktoś po prostu zapomniał na tym skrzyżowaniu postawić znak z przebiegiem drogi z pierwszeństwem. A może się mylę ? :?
Co Wy na to ?

Post Wysłano: 03 mar 2009, 1:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Dla mnie sprawa jest jasna, to Ty masz znak ustąp pierwszeństwa, a na darmo tam nie stoi, gdybyś miał ustąpić tylko tym z prawej to by go po prostu nie było ;)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 03 mar 2009, 7:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

taka sytuacja raczej nie występuje, znak ustąp pierszeństwa A-7 przy takich skrzyżowaniach jest zaopatrzony w tabliczki T-6a, T-6b, T-6c lub T-6d.

poza tym takie skrzyżowanie jest zaopatrzone z każdej strony w znaki informujące o pierszeństwie.

sytuacja 1.
dojeżdżamy do skrzyżowania równorzędnego, które może być oznaczone:
- bez znaku,
- znak D-2,
- może to być poprzedzone znakiem A-5,
sytuacja 2.
dojeżdżamy do skrzyżowania na którym mamy pierszeństwo, które może być oznaczone:
- D-1 (z tabliczkami),
- może być poprzedzone znakamia A-6a-e,
sytuacja 3.
dojeżdżamy do skrzyżowania na którym musimy ustąpić pierszeństwa przejazdu, które może być oznaczone:
- znakiem A-7 (z tabliczkami),
- znakiem B-12 (z tabliczkami).

skrzyżowania oznaczone są tak, aby dojeżdżający do nich użytkownicy ruchu wiedzieli jak się zachować, bo kolega Jeszkin ma dylemat jak mają się zachować kierujący pojazdami, pojazdem A dojeżdżający do skrzyżowania oznaczonego - nie równorzędnego, oraz kierujący pojazdem B mający udzielić pierszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemy z prawej strony jak na skrzyżowaniu równorzędnym.

reasumując: sytuacja została przedstawiona niekompletnie (brak oznaczenia skrzyżowania z wszystkich stron), oraz nie możemy stosować dwóch zasad do tego samego skrzyżowania.

Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]