Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 lut 2009, 12:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam. Mam pytanie. Pracuje w zakładzie pracy jako kierowca, posiadam wazne badania psychotechniczne. Chce zrobic poszerzenie prawa jazdy. Zakład pracy wydal mi ksero waznych badan. Osrodek w ktorym chce robic prawa jazdy żąda ode mnie oryginalu i nie chce przyjac ksera badan. Czy maja racje i czy majac wazne badania psychotechniczne musze im oddac oryginal nadmieniam ze badania psychotechniczne sa platne i koszty ponosze ja. Prosze o szybka odpowiedz:)

Post Wysłano: 24 lut 2009, 13:15

Użytkownik

Użytkownik

robiąc prawo jazdy nie musisz im wcale dawać badań psychotechnicznych. to jest tylko wymysł ośrodka.
a badania, które są potrzebne ( jeśli masz już kat C) kserujesz w urzędzie komunikacji płacisz za potwierdzenie ich ważności 5zl(u mnie tyle to kosztowało)
aby skorzystać z tych badań muszą być bezterminowe i musisz mieć wpisaną tam kategorię, którą chcesz zrobić

ps: przepraszam jak trochę pokrętnie wytłumaczyłem

Post Wysłano: 24 lut 2009, 15:53

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9058783
Samochód: Scania

OSK nie ma prawa żądać od Ciebie psychotestów, bo jak napisałeś robisz je we własnym interesie i sam za nie płacisz, co im do tego? Może chcą wiedzieć czy nie masz przeciwwskazań, ale ksero powinno im wystarczyć. Co do badań lekarskich to tak jak pisał Wiesiek. Jak robiąc po raz pierwszy badania wpisałeś sobie (tzn lekarz Ci wpisał), że jesteś zdolny do prowadzenia kat. C, C+E to bierzesz tylko odpis z wydziału komunikacji starostwa.

CPC - 21.12.2009

Post Wysłano: 24 lut 2009, 16:02

Użytkownik

Użytkownik

tak jak piszą koledzy, do robienia prawka nie potrzebujesz psychotestów, są one potrzebne po to żeby jeździć zawodowo....
Cytuj:
Zakład pracy wydal mi ksero waznych badan.
a tak na marginesie to dlaczego zakład ma twoje badania??? przeciez z tego co wiem to Ty powinieneś miec je cały czas przy sobie(oryginały).... dobrze mowie??
zreszta jak ja za nie placiłem to co najwyżej mógłbym dac im ksero :)

Post Wysłano: 24 lut 2009, 16:32

Cytuj:
a tak na marginesie to dlaczego zakład ma twoje badania??? przeciez z tego co wiem to Ty powinieneś miec je cały czas przy sobie(oryginały).... dobrze mowie??
Oryginał badań psychotechnicznych, kursu na przewóz rzeczy i badań lekarskich znajduje się w dziale kadr w firmie. Ty dostajesz zaświadczenie, które poświadcza, że posiadasz wszystkie w/w dokumenty.

Post Wysłano: 24 lut 2009, 16:51

Użytkownik

Użytkownik

ja mam wszystkie oryginały przy sobie :mrgreen:

Post Wysłano: 24 lut 2009, 18:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4542692
Samochód: MAN

Cytuj:
Cytuj:
Oryginał badań psychotechnicznych, kursu na przewóz rzeczy i badań lekarskich znajduje się w dziale kadr w firmie. Ty dostajesz zaświadczenie, które poświadcza, że posiadasz wszystkie w/w dokumenty.
Nazywa się to dokładnie zaświadczenie o spełnieniu wymagań ustawy o transporcie drogowym ;]

Post Wysłano: 25 lut 2009, 23:48

Użytkownik

Użytkownik

Witam w zasadzie macie racje ,bo na badania psych. kieruje pracodawca a wyrabiając jakiekolwiek prawko potrzebne jest tylko badanie lekarskie ,szkoda tylko że urzędnicy nie znają przepisów.Ja myślę że to po prostu nabijanie kasy kolegom bo ośrodek szk.k. dał mi namiary na swojego lekarza nie wiedząc że badania lekarskie już mam, a za każdy świstek trzeba płacić.Pozdrawiam

Post Wysłano: 26 lut 2009, 0:03

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam w zasadzie macie racje ,bo na badania psych. kieruje pracodawca a wyrabiając jakiekolwiek prawko potrzebne jest tylko badanie lekarskie ,szkoda tylko że urzędnicy nie znają przepisów.Ja myślę że to po prostu nabijanie kasy kolegom bo ośrodek szk.k. dał mi namiary na swojego lekarza nie wiedząc że badania lekarskie już mam, a za każdy świstek trzeba płacić.Pozdrawiam
z tym odbieraniem badań lekarskich z urzędu komunikacji mi podpowiedziały panie pracujące w OSK, inaczej bym wydal ok150zl jeszcze raz

Post Wysłano: 26 lut 2009, 0:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1223081
Samochód: alhambra, MAN L2000

Koledzy jeśli odbieramy badania z Urzędu Komunikacji to czy jest jakiś limit ich ważności?? Czy można wyciagnąć ich np. po roku lub 2 latach??

Julian Tuwim

Post Wysłano: 26 lut 2009, 0:31

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Koledzy jeśli odbieramy badania z Urzędu Komunikacji to czy jest jakiś limit ich ważności?? Czy można wyciagnąć ich np. po roku lub 2 latach??
ja wyciągnąłem ostatnio po 4 latach.ważne jest tylko żeby były najlepiej bezterminowe i musisz mieć w tym zaświadczeniu wpisane kategorie, na którą chcesz się zapisać.

Post Wysłano: 02 mar 2009, 0:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Cytuj:
ja mam wszystkie oryginały przy sobie :mrgreen:
No to poczekaj aż wpadnie kontrola do firmy, i będą z tego powodu konsekwencje :!:
Spójrz wyżej, na post kolegi Woflzan, i zastosuj się do tego. Oczywiście pod warunkiem, że jesteś zatrudniony w jakiejś firmie na umowę o pracę.

Post Wysłano: 05 mar 2009, 18:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4086883
Samochód: Ducato

mam pytanie

jestem w trakcie kursy na kat. C i wózek widłowy

na wózek widlowy wiadomo musze miec badania psychologiczne ale powiedzieli ze jak beda psychotechniczne na kierowce to tez jest dobrze

otoz
co jest napisane w tych badaniach psychotecznych?
ze sa na kierowce czy co?
jest tam wpisana kategoria prawa jazdy?
jesli tak to jak zdam PJ kat. C to bedzie wazne wtedy?

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]