Strona 12 z 26 [ Posty: 503 ] Przejdź na stronę Poprzednia 110 11 12 13 1426 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 06 sty 2009, 9:40

Użytkownik

Użytkownik

NIE

Post Wysłano: 06 sty 2009, 22:44

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7250824
Samochód: Mercedes 814D

Cytuj:
Czytalem wszystkie posty od pierwszej strony do ostatniej bo ten temat bardzo mnie ciekawi i wiem ze moge jezdzic samochodami o DMC 7,5t. Mi chodzi o wieksze samochody powyzej 7,5t. Czy w tej hurtowni w tym wieku wlasnie na tych wiekszych "solówkach" moge jezdzic?
Kolego mógłbyś, jeśli byś był zatrudniony np. jako magazynier i pojechał sobie po załóżmy wózek widłowy który byłby Ci potrzebny do Twojej pracy.

Chcąc być zatrudnionym w charakterze jakim tu napisałeś:
Cytuj:
Czy moge w takiej hurtowni w moim wieku pracowac dorywczo lub na etat jako kierowca?
nie.

Post Wysłano: 16 sty 2009, 1:35

Użytkownik

Użytkownik

Zauważyłem pewną rozbieżność między przepisami unijnymi i krajowym.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 3820/85
SEKCJA III
Załoga
Artykuł 5
1. Minimalny wiek kierowców zatrudnianych przy przewozie rzeczy wynosi:
a) dla pojazdów, włącznie z, tam gdzie ma to zastosowanie, przyczepami lub naczepami, o
dopuszczalnym maksymalnym ciężarze nie przekraczającym 7,5 ton, 18 lat;
b) dla pozostałych pojazdów:
- 21lat,lub
- 18 lat, pod warunkiem, że zainteresowana osoba posiada świadectwo kwalifikacji
zawodowych, uznane przez jedno z Państw Członkowskich i potwierdzające, ze osoba
ta ukończyła kurs dla kierowców pojazdów przeznaczonych do przewozu rzeczy w
transporcie drogowym, zgodnie z zasadami Wspólnotowymi odnośnie minimalnego
poziomu kształcenia dla kierowców transportu drogowego.

USTAWA z dnia 17 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym
Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym, określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.3));
3) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
4) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
5) uzyskała kwalifikację wstępną;
6) ukończyła szkolenie okresowe.
2. Wymaganie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, nie dotyczy kierowcy wykonującego przewóz drogowy rzeczy pojazdem samochodowym lub zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nieprzekraczającej 7,5 t.

Pytanie brzmi: które przepisy są ważniejsze, unijne czy polskie?

Post Wysłano: 16 sty 2009, 11:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Zauważyłem pewną rozbieżność między przepisami unijnymi i krajowym.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 3820/85...Pytanie brzmi: które przepisy są ważniejsze, unijne czy polskie?
nie ma żadnej rozbieżności - rozporządzenie rady (EWG) nr 3820/85 jest z 20 grudnia 1985 roku i odnosi się do państw członkowskich.

w 1985 roku Polska nie była członkiem UE, która z resztą wtedy miała nazwę EWG.

Post Wysłano: 16 sty 2009, 12:01

Użytkownik

Użytkownik

Rozumiem, dzięki.

Post Wysłano: 19 sty 2009, 10:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6324074
Samochód: VOLVO FH

Witajcie koledzy.

Czytając te całe przepisy według mnie to masło maślane. Mój tata ma firmę produkcyjną i do tego zestaw (ciągnik+naczepa) przeznaczony na potrzeby własne. I oto moje pytanie czy mógłbym jeździć od 18 lat i jakie do tego potrzebne sa badania? Jezeli nie to może jest na to jakiś sposób aby ten przepis obejść?

A i jeszcze jedno czy od 18 lat mogę jeździć samym "koniem" ? Jakie do tego sa potrzebne kat.prawa jazdy oraz badania?

Z góry dziekuje za odp. Pozdrawiam.

Post Wysłano: 30 sty 2009, 20:07

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9058783
Samochód: Scania

Do jazdy samym koniem potrzebujesz prawko C z racji tego że cs ma dmc powyżej 3,5 t dmc. Tu masz ciekawy artykuł na temat przewozów własnych. http://etransport.pl/wiadomosc,7984,prz ... awach.html

CPC - 21.12.2009

Post Wysłano: 30 sty 2009, 21:13

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witajcie koledzy.

Czytając te całe przepisy według mnie to masło maślane. Mój tata ma firmę produkcyjną i do tego zestaw (ciągnik+naczepa) przeznaczony na potrzeby własne. I oto moje pytanie czy mógłbym jeździć od 18 lat i jakie do tego potrzebne sa badania? Jezeli nie to może jest na to jakiś sposób aby ten przepis obejść?

A i jeszcze jedno czy od 18 lat mogę jeździć samym "koniem" ? Jakie do tego sa potrzebne kat.prawa jazdy oraz badania?

Z góry dziekuje za odp. Pozdrawiam.
Nie masz jak tego obejść jeżeli auto jest zarejestrowane na firmę.
Tzn. jest jedna metoda : wsiadasz i jezdzisz ponosząc tego konsekwencje podczas kontroli.

12 stron tematu i większość pytań brzmi jak to obejść.

Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) ukończyła 21 lat

Post Wysłano: 31 sty 2009, 2:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:

1) ukończyła 21 lat

Właśnie - "może zatrudnić". Owe zatrudnienie tyczy się kodeksu pracy i przepisów z nimi związanych. Czyli dotyczy tylko i wyłącznie umowy o pracę. W tym przypadku prawo nie reguluje umów cywilnoprawnych, np. umowy zlecenie, o dzieło, czy też umowy o świadczenie usług (outsourcing) w przypadku samozatrudnienia. Nie chcę też tutaj mącić, bo zaraz znowu pojawi się kolejne 12 stron w stylu "czy mogę jeździć nie mając 21 lat.". Pytanie tylko nasuwa mi się, czy to jest bubel prawny, czy też prawo nie zezwala na inne formy zatrudnienia kierowcy jak umowa o pracę? Szkoda, że nie mogę nigdzie uzyskać odpowiedzi na to pytanie za darmo.

Post Wysłano: 31 sty 2009, 6:41

Użytkownik

Użytkownik

Wydaje mi się, że się mylisz. Nie ma tam nigdzie napisanego, że obejmuje to tylko umowę o prace.

Post Wysłano: 31 sty 2009, 12:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tutaj kilka zdań z interpretacji słowa "zatrudnienie". Co prawda można się przyczepić, że zdanie wyjęte z kontekstu, ale jednoznacznie widać jakie mamy przepisy,

"Niestety (dla przewoźników) przepis ten należy zinterpretować dokonując wykładni literalnej a z niej jednoznacznie wynika, że ustawodawca miał na myśli wyłącznie kierowców zatrudnionych na podstawie umowy o pracę ponieważ określenie „zatrudniony” w polskim ustawodawstwie rozumie się w kontekście przepisów ustawy kodeks pracy - czyli zatrudniony na podstawie umowy o pracę. Należy więc zauważyć, że niniejszy przepis nie uregulował większego zakresu możliwych okoliczności. Ponieważ nie uregulował okoliczności gdy kierowca wykonuje pracę na podstawie umów cywilnoprawnych lub gdy kieruje pojazdem w własnej działalności gospodarczej."

http://www.viggen.pl

Post Wysłano: 03 mar 2009, 19:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

no to wychodzi na to ze moge zacząc jeżdzic od 18 lat Super :D

Post Wysłano: 05 mar 2009, 11:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

W pierwszym poscie kolega Younior napisal:
Kod:
- jezdzicie wlasnym pojazdem lub szefa u ktorego jestescie zatrudnieni (musi byc na niego zarejestrowany)

- towar ktory przewozicie wlasnym samochodem musi byc przez was kupiony, sprzedany, wydobyty, przetworzony, wydzierzawiony, tak samo jest jesli jezdzicie u szefa w tym wypdku towar musi byc przezniego kupiony, sprzedany, wydobyty, przetworzony, wydzierzawiony

- jeszcze jedna rzecz to wypis z dzialalnosci gospodarczej "transport na potzreby wlasne" to taka mala zielona kartka ktorą wydaje Starosta (jesli kogos to bardzo interesuje moge zrobic skan i pokazac) 
mój przypadek wygląda tak 20 lat, tylko C kategoria (resztę zacznę w czerwcu b.r), ojciec prowadzi działalność gospodarcza (skład budowlany), nie zatrudnia nikogo posiada certyfikat i sam. Man 33-372 i 26-403 (wywrotki 6x4) moje pytanie czy jeżeli bym przerejestrował (albo jeździł zarejestrowanym na tatę) jedno auto na siebie i zaczął jeździć i kupował materiał na siebie to czy to dalej było jazda na potrzeby własne?

Post Wysłano: 05 mar 2009, 21:54

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Cytuj:

1) ukończyła 21 lat

Dzis miałem kontrol ITD, mam 20 lat i jezdze w hurtowni "na potrzeby wlasny" Inspektor nie mial zadnych zastrzen..... wiec dalej sie zastanawiajcie czy jezdzic czy nie jezdzic.. Wasza sprawa.. Dodam ze auto 9,5 t DMC

Post Wysłano: 05 mar 2009, 22:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:

Chyba taczką.

Post Wysłano: 06 mar 2009, 20:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:

Chyba taczką.
Ale nie wiem czemu go tak obrażasz z tą taczką :?: Ten temat jest już tak dobrze opisany że czytając trzy pierwsze strony już wiadomo o co chodzi, jeśli jednak dalej ma się nie potrzebne wątpliwości lub ktoś w głowie sobie mąci interpretując przepisy na swój sposób to już jego problem.
Ależ oczywiście że możesz jeździć nikt z Nas tutaj na forum Ci nie zabroni do oporu, ale jak zrobisz wypadek, stłuczkę to dopiero sobie powiedz SUPER.

Post Wysłano: 06 mar 2009, 20:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ale nie wiem czemu go tak obrażasz z tą taczką :?: Ten temat jest już tak dobrze opisany że czytając trzy pierwsze strony już wiadomo o co chodzi, jeśli jednak dalej ma się nie potrzebne wątpliwości lub ktoś w głowie sobie mąci interpretując przepisy na swój sposób to już jego problem.
Ależ oczywiście że możesz jeździć nikt z Nas tutaj na forum Ci nie zabroni do oporu, ale jak zrobisz wypadek, stłuczkę to dopiero sobie powiedz SUPER.

Skoro uważasz to za obrazę, to jesteś strasznie przewrażliwiony. Przepisy są jasne. Podałem tylko pewną interpretację przepisów i zadałem pytanie. A tutaj od razu ktoś się podjarał, że skoro ktoś tak to zinterpretował to one nie obowiązują.

Post Wysłano: 06 mar 2009, 21:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

" 1. Prawo jazdy najpierw robimy B, C, CE jedno po drugim wystarczy miec 18 lat nie potrzeba miec np. 1 rok kat.B zeby zrobic C tak samo jest z CE

2. Jak juz mamy prawo jazdy musimy miec Badania lekarskie stwierdzajace ze nadajemy sie do prowadzenia pojadów powyzej 3,5 tony i badania Psychotechniczne wszystko zrobice w wiekszych przychodniach lekarskich

I to juz wam wystarczy zeby jeździc w trnsporcie na potrzeby wlasne, co to znaczy ?

- jezdzicie wlasnym pojazdem lub szefa u ktorego jestescie zatrudnieni (musi byc na niego zarejestrowany)

- towar ktory przewozicie wlasnym samochodem musi byc przez was kupiony, sprzedany, wydobyty, przetworzony, wydzierzawiony, tak samo jest jesli jezdzicie u szefa w tym wypdku towar musi byc przezniego kupiony, sprzedany, wydobyty, przetworzony, wydzierzawiony

- jeszcze jedna rzecz to wypis z dzialalnosci gospodarczej "transport na potzreby wlasne" to taka mala zielona kartka ktorą wydaje Starosta (jesli kogos to bardzo interesuje moge zrobic skan i pokazac)"

z tego wynika ze nie majac ukonczone 21 lat mozna jezdzic na potrzeby własne samochodem pow. 3,5 t DCM wiec w czym problem ?

Post Wysłano: 06 mar 2009, 21:23

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Scania 124L

Jak mozesz to daj tego skana.

Post Wysłano: 06 mar 2009, 23:47

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
" 1. Prawo jazdy najpierw robimy B, C, CE jedno po drugim wystarczy miec 18 lat nie potrzeba miec np. 1 rok kat.B zeby zrobic C tak samo jest z CE

2. Jak juz mamy prawo jazdy musimy miec Badania lekarskie stwierdzajace ze nadajemy sie do prowadzenia pojadów powyzej 3,5 tony i badania Psychotechniczne wszystko zrobice w wiekszych przychodniach lekarskich

I to juz wam wystarczy zeby jeździc w trnsporcie na potrzeby wlasne, co to znaczy ?

- jeszcze jedna rzecz to wypis z dzialalnosci gospodarczej "transport na potzreby wlasne" to taka mala zielona kartka ktorą wydaje Starosta (jesli kogos to bardzo interesuje moge zrobic skan i pokazac)"

z tego wynika ze nie majac ukonczone 21 lat mozna jezdzic na potrzeby własne samochodem pow. 3,5 t DCM wiec w czym problem ?
Dokładnie kolego... tak jak mowilem wyzej.. sam jezdze na potrzeby własne w hurtowni.. Inspektor tylko mi powiedzial ze jak nie mam 21 lat to zeby ksiegowa skreslila w zaswiadczeniu ze mam 21 lat... na koncu jest adnotacja, nie dot. przewozów na potrzeby wlasne.. i tyle.. nie wiem czy dalej bedziecie młynkowac ten temat bez konca..

Strona 12 z 26 [ Posty: 503 ] Przejdź na stronę Poprzednia 110 11 12 13 1426 Następna