Witam
zwracam sie do obeznanych z prośbą, bo ja juz zbaraniałem, ile razy bym nie przeczytał to nie moge wkońcu pojąć jak to jest, i kazdy cos nowego dodaje od siebie. wybaczcie moj brak kompetencji w tej materii, więc zapytam wprost jak najjaśniej:
1. Czy opłaca sie robić teraz kurs na przewóz rzeczy, za te ok ~600zł, i czy będzie on ważny przez 5 lat, pomimo jakichś tam perturbacji z tymi przepisami?
2. Czy jednak będe musiał wywalic te ok ~5-6 czy iles tam tysiecy PLN, za kurs, i chodzic te 140 czy 280h ?
3. Co to jest ta kwalifikacja wstepna? Czy to bedzie cos zamiast teraz obencego kursu na przewóz rzeczy, czy najpierw musze ten kurs, a pozniej dopiero obejmie mnie kwalifikacja wstępna?
4. I ostatnie: czy cos sie zmienia w kursie ADR, czy zostaje po staremu wszystko, i czy ten kurs robi sie tylko wówczas gdy zamierzam przewozic ładunki niebezpieczne, czy od tak też po3ebuje go zrobic, tak jak na przewóz rzeczy?
Z góry dziękuje za odpowiedźi na moje pytania, wkoncu moze zatrybie o co sie rozchodzi z tymi przepisami. Pozdr. Sebek