Strona 13 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 111 12 13 14 1533 Następna
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3694165
Samochód: DAF XF SSC 106 + Wielton

Droga koleżanko!Znów powołam się na Polskiego Takera w którym jest napisane że jest propozycja przesunięcia KW na ciężarówki(ponieważ nic nie jest gotowe),aby nie było takiej samej sytuacji jak z kategorią D.Także z tym wrześniem to jeszcze nic pewnego.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2335824

Drogi Kolego! Ja natomiast napisałam to czego dowiedziałam się z W-wy... Nie napisałam, że wrzesień jest pewny. Nikt nie zna daty kiedy to wszystko ruszy.
Pozdro

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Droga koleżanko!Znów powołam się na Polskiego Takera w którym jest napisane że jest propozycja przesunięcia KW na ciężarówki(ponieważ nic nie jest gotowe),aby nie było takiej samej sytuacji jak z kategorią D.Także z tym wrześniem to jeszcze nic pewnego.
marcinABCEuk to wszystko co mówisz chcesz powiedzieć że przeczytam w tym numerze http://www.polskitraker.pl/newnumer/newnumer.php3 ??

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jak myślicie , jakie są szanse ze KW zostanie przesunięta w czasie ?? Wydaje mi się ze zostanie po staremu i będzie tak samo jak z autokarami czyli brak możliwości rozpoczęcia zawodu . Jeśli nie sprawi komuś problemu wrzucenie skana tego artykułu , to proszę o wrzucenie go forum lub wiadomość na PW

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3694165
Samochód: DAF XF SSC 106 + Wielton

Misztal dokładnie to ten numer.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: brak

Witam

zwracam sie do obeznanych z prośbą, bo ja juz zbaraniałem, ile razy bym nie przeczytał to nie moge wkońcu pojąć jak to jest, i kazdy cos nowego dodaje od siebie. wybaczcie moj brak kompetencji w tej materii, więc zapytam wprost jak najjaśniej: :oops:

1. Czy opłaca sie robić teraz kurs na przewóz rzeczy, za te ok ~600zł, i czy będzie on ważny przez 5 lat, pomimo jakichś tam perturbacji z tymi przepisami?

2. Czy jednak będe musiał wywalic te ok ~5-6 czy iles tam tysiecy PLN, za kurs, i chodzic te 140 czy 280h ?

3. Co to jest ta kwalifikacja wstepna? Czy to bedzie cos zamiast teraz obencego kursu na przewóz rzeczy, czy najpierw musze ten kurs, a pozniej dopiero obejmie mnie kwalifikacja wstępna?

4. I ostatnie: czy cos sie zmienia w kursie ADR, czy zostaje po staremu wszystko, i czy ten kurs robi sie tylko wówczas gdy zamierzam przewozic ładunki niebezpieczne, czy od tak też po3ebuje go zrobic, tak jak na przewóz rzeczy?

Z góry dziękuje za odpowiedźi na moje pytania, wkoncu moze zatrybie o co sie rozchodzi z tymi przepisami. Pozdr. Sebek

Użytkownik

Użytkownik

1. opłaca się robić kurs na przewóz rzeczy bo jest tańszy. Ale ważny będzie tylko wtedy gdy kat C zdobędziesz przed wrześniem 2009r

2.jeśli zrobisz prawko przed wrześniem kwalifikacja teraz cię ominie.

3. kwalifikacja wstępna zastąpi kurs na przewóz rzeczy.

4 z tego co mi wiadomo ADR chyba bez zmian. ale 100% pewności nie mam bo nie siedzę w tym temacie

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Cytuj:
4 z tego co mi wiadomo ADR chyba bez zmian. ale 100% pewności nie mam bo nie siedzę w tym temacie

Tak ADR pozostanie bez zmian

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

wiesiek255
ciucma102
dzięki !

sorki bo zpaomniałem dodać, że kat C juz mam.

teraz tylko robie c+e juz, ale to nie ma znaczenia chyba z tymi kursami, bo najwazniejsze jest ze mam C zgadza sie?

to czyli warto zrobic teraz kurs, bo bedzie wazny chyba 5 lat tak, a pozniej tylko robie tą kwalifikacje wstępna po 5 latach, czyli takie jak by przedłużenie kursu, dobrze wnioskuje?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MP 3

Dokladnie tak Kolego.. i bedziesz duzo mniej placic:)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jeśli posiadasz kat C to robisz teraz kurs na przewóz rzeczy koszt 650 zloty.
Następnie do 10.09.2014 będziesz musiał odbyć kwalifikacje uzupełniającą. zrobić badania i wymienić prawko.
Jeśli kurs na przewóz rzeczy zrobisz mając tylko c to podwyższenie kategorii nic nie zmienia

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Dokładnie tak.

Zdaje się, że w 2014 będziesz musiał przejść kwalifikację uzupełniającą, i potem co kolejne 5 lat - będzie to niejako zamiast kursu na przewóz rzeczy.

Rób więc kurs na przewóz rzeczy i niczym się nie przejmuj. Przynajmniej do 2014 roku.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4086883
Samochód: Ducato

wydaje mi sie ze tu nie chodzi tyle o kurs na przewoz rzeczy co o date wydania prawa jazdy

bo kurs i tak po 10wrzesnia bedzie mozna zrobic jesli PJ sie zrobi przed 10 wrzesnia

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzieki Panowie ! no teraz to juz mam pojaśnioną sytuacje wkońcu, i wiem co i jak

spokojnie będe robił c+e teraz a kurs mysle ze przez Urzad Pracy zrobie bo byłem dzisiaj i sponsorują u mnie taki kurs, tylko zaswiadczenie od pracodawcy 3eba ze mnie przyjmie do pracy.Ale to sie załątwi u znajomego gdzies mysle :]

Cytuj:
spokojnie będe robił c+e teraz a kurs mysle ze przez Urzad Pracy zrobie bo byłem dzisiaj i sponsorują u mnie taki kurs, tylko zaswiadczenie od pracodawcy 3eba ze mnie przyjmie do pracy.Ale to sie załątwi u znajomego gdzies mysle :]
Tylko znajomy niech się nie zdziwi, jak wystawi Ci papierek, a wcale Cię nie zatrudni, jak przyjdą go kontrolować, bo z tego co się orientuję, to Urzędy Pracy w takich przypadkach sprawdzają, czy nie był to jakiś lewy papier.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Dokładnie tak.

Zdaje się, że w 2014 będziesz musiał przejść kwalifikację uzupełniającą, i potem co kolejne 5 lat - będzie to niejako zamiast kursu na przewóz rzeczy.

Rób więc kurs na przewóz rzeczy i niczym się nie przejmuj. Przynajmniej do 2014 roku.
Okresową będzie musiał :wink:

Uzupełniająca to inna bajka.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tak tak okresowa w formie około 35h.

Tak na marginesie do 10.09.2010 kierowcy którzy uzyskali prawo jazdy kat C będą musieli odbyć kwalifikacje okresowa. Z tego co się dowiedziałem w stowarzyszeniu kierowców i przewoźników będzie to wyglądać tak:
- odbycie kwalifikacji okresowej koszt około 700zl
- ponowne badania psychotechniczne około 100zl
- orzeczenie lekarski około 100zl

Z tymi dokumentami udamy się do starostwa z prośbą o wydanie prawa jazdy a wiec:
- prawo jazdy 70zl

Z tego wychodzi ze raz na 5lat przyjdzie wydać nam około 1tys zl.
Niech dojdzie do tego wymiana karty tacho to mamy prawie miesiąc jazdy z głowy i masę biegania po urzędach.

Druga sprawa to wydanie prawa jazdy z tego co się dowiedziałem w starostwie w Radomsku to nie są oni przygotowani na wydawanie dokumentu z reki do reki wiec trzeba będzie wykonać czynności które wymieniłem wyżej następnie udać się do starostwa zgłosić wniosek o wydanie prawo jazdy i odczekać około 2 tyg na nie

Cytuj:
Niech dojdzie do tego wymiana karty tacho to mamy prawie miesiąc jazdy z głowy i masę biegania po urzędach.
Akurat w tym przypadku można, a nawet należy odpowiednio wcześnie rozpocząć procedurę wymiany karty na nową zanim stara straci ważność więc tutaj nie powinno być problemu w postaci przestoju z powodu braku karty (no chyba, że z naszego ewidentnego lenistwa czy też niedbalstwa wyślemy wniosek zbyt późno).

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ale prawdopodobnie będzie przestój spowodowany wyrobem prawa jazdy

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ale prawdopodobnie będzie przestój spowodowany wyrobem prawa jazdy
to tak jak z karta. odpowiednio wcześniej wszystko zorganizować i będzie płynność oczywiściew papierach wyjdzie np ze kurs mamy nie na 5 lat a o miesiąc krócej. ale inaczej się chyba nie da

Strona 13 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 111 12 13 14 1533 Następna