Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 mar 2009, 11:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 3686521

Prosiłbym o konkretne odpowiedzi, kogoś obeznanego w temacie. Nie typu: tata marcina powiedział.

Zbliża się 3 miesiąc mojej pracy a o zarejestrowaniu mnie ani słowa. Nie mam zamiaru spędzić kolejnych miesięcy bez oficjalnego dochodu. Wiadomo o co chodzi, szef chce zaoszczędzić na składkach i podatkach. Teraz moje pytanie brzmi, czy gdybym zarejestrował sobie działalność gospodarczą i zaproponował szefowi żeby mi opłacał te składki (coś ok 300zł na pierwszą działalność)). Czy szefowi się to bardziej opłaci ? Na koniec miesiąca wystawiam mu fakturkę i wszystko ładnie i legalnie. Czy wystawiając mu fakturę za usługę będzie mógł sobie wrzucić to w koszta ? Czy takie rozwiązanie ma jakiś sens ? Nie wiem jak to wygląda dokładnie od prawnej strony.

Post Wysłano: 26 mar 2009, 12:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Temat jest dość złożony......

Nie wiem czy w ogóle znasz procedury :?:
Jest kilka form zatrudnienia legalnego:
- Umowa O Pracę
- Umowa Zlecenie
- "Samozatrudnienie" = Działalność Gospodarcza.

I teraz zależy o Co Tobie chodzi :?:
1. "Uwowa O Pracę" jest najbardziej niekorzystna dla Pracodawcy/korzystna dla Pracownika.
2. "Umowa Zlecenie" jest bardziej korzystna dla Pracodawcy(nie musi płacić ZUS), ale Pracownik jest pozbawiony wielu Świadczeń (m.in.płatnego urlopu). "Chorobowe" jest nieobowiązkowe itd.
3. "Działalność Gospodarcza" :arrow: Bierzesz Zlecenie i Sam sobie płacisz dbając o wszyyyystkie sprawy "papierkowe" .
Zleceniodawca wypłaca Ci tylko pieniądze za wykonaną Usługę i ma wszystko "gdzieś".

Najlepiej pogadaj z jakimś Radcą Pracy co Ci się lepiej kalkuluje.

oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!

Post Wysłano: 26 mar 2009, 12:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Znam procedury i formy zatrudnienia. Jednak chodzi o to że pracodawca nie ma zamiaru podpisywac ze mna zadnej umowy, bo mu się to nie oplaci - to jego slowa. Ja chcialbym miec legalne zatrudnienie i oficjalny dochod. Wiec wpadlem na pomysł ze moze zaloze dzialalnosc i dogadam sie z szefem w sprawie placenia skladek, jak napisalem wynosza one 250-300 zl. Troche czytalem na ten temat ale nadal nie wiem czy dla pracodawcy sa to wieksze oszczednosci niz w przypadku umowy o prace.

Zalozmy ze zarabiam 3000 zl, w tym przypadku skladki z tytulu zatrudnienia mnie na umowe o prace wynosza ok 600-700zl.

Przy dzialalnosci szef oplaca mi te skladki za 250zl, ja na koniec miesiaca wystawiam mu fakture na 3000zl netto. Czy vat z tej faktury bedzie mogl wrzucic w koszta ?

Post Wysłano: 26 mar 2009, 19:13

Użytkownik

Użytkownik

I znów nieco trzebaby poczytać... podowiadywać się.. Ale niekoniecznie na foru. VAT nie jest w żadnym wypadku kosztem.To tzw. podatek od wartości dodanej.Ale nekoniecznie da się to w kilku słowach wytłumaczyć.

Post Wysłano: 26 mar 2009, 19:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
I znów nieco trzebaby poczytać... podowiadywać się.. Ale niekoniecznie na foru. VAT nie jest w żadnym wypadku kosztem.To tzw. podatek od wartości dodanej.Ale nekoniecznie da się to w kilku słowach wytłumaczyć.

Już poczytałem. Wiem z czym to się je. Temat do zamknięcia

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]