Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 mar 2009, 18:40

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: MAN TGM

Witam serdecznie tak się składa że że od paru ładnych lat jestem kierowcą śmieciarki o DMC 18T
Dzisiaj akurat obsługiwałem uliczkę na której stoi znak ograniczenia 2,5T
Nawiną się pan policjant i bardzo chciał wypisac mandat za nie zastosowanie się do znaku , chciałem się dowiedziec jak mamy zbierac śmieci z miasta jak prawie na każdym osiedlu są takie znaki ,ten nie umiał mi odpowiedzec.
Skończyło się na pouczeniu.
Pan policjant twierdzi że śmieciarka nie ma prawa wjeżdzac na takie uliczki to jak mam pracowac?
Co wy na to koledzy??????????????

Post Wysłano: 26 mar 2009, 18:50

Jest coś takiego, że jeżeli pojazdy specjalny wysyła żółte sygnały błyskowe, to może się nie stosować do niektórych przepisów (niestety nie potrafię wyszczególnić które) z zachowaniem szczególnej ostrożności. Sądzę, że w tym przypadku to by pomogło.

Post Wysłano: 26 mar 2009, 19:02

Użytkownik

Użytkownik

Kolego auto mam nowe to koguty tak mrugają że aż w oczy szczypie i były włączone tak jak przy każdym załadunku!

Post Wysłano: 26 mar 2009, 19:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Skończyło się na pouczeniu.
A to "pooouczenie" jest na piśmie :?:

Jeżeli tak , to może wyślij do Miejscowej KP z zapytaniem o interpretacje........

ps.
Chyba masz jakąć Licencje/Pozwolenie na tego typu Przewozy...
Wszystkie tego typu sprawy są uregulowane Prawnie, a że znakolodzy b.często "zapominają" o podpięciu białej tabliczki z napisem "Nie dotyczy Służb Miejskich" , ale to już inna historia.

oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!

Ostatnio zmieniony 26 mar 2009, 19:30 przez Szofer-WAW, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 26 mar 2009, 19:23

W książce znalazłem coś takiego:

"Pojazdy wykonujący na drodze prace porządkowe, remontowe lub modernizacyjne powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe. Kierujący takim pojazdem może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o obowiązku jazdy na jezdni lub przy jej prawej krawędzi oraz o zatrzymaniu i postoju, z tym że:
1) na jezdni jednokierunkowej oraz poza obszarem zabudowanym podczas oczyszczania drogi ze śniegu dopuszcza się również jazdę przy lewej krawędzi jezdni;
2) jazdę po chodniku dopuszcza się tylko przy zachowaniu bezpieczeństwa pieszych.

Pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym, powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.
Pojazd samochodowy przeznaczony do wykonywania czynności na drodze powinien być wyposażony w ostrzegawczy sygnał świetlny błyskowy barwy żółtej samochodowej, widoczny ze wszystkich stron pojazdu z odległości co najmniej 150 metrów przy dobrej przejrzystości powietrza. Pojazd może być wyposażony w nie więcej niż sześć takich świateł. Włączony żółty sygnał świetlny ma za zadanie informowanie innych uczestników ruchu o nietypowej sytuacji na drodze."

źródło: Marek Rupental "Kategoria C podręcznik kursanta"

Post Wysłano: 27 mar 2009, 3:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Nadgorliwość gorsza od faszyzmu

Chciał pokazać jaki jest ważny a tylko się ośmieszył. Swoją drogą dążył bym do tego aby jednak ów pan policjant jednak ten mandat raczył mi wystawić, a ja bym go nie przyjął i do sądu, mogło by być jeszcze śmieszniej, może by się nawet jakiś TVN pojawił :mrgreen:

Jakiś czas temu mój szef wjechał ciężarówką na osiedle pod swój dom (adres jak na pieczątkach firmowych) jest tam 3,5t a wcześniej 12t i przypętał się "strażnik wiejski" ... skończyło się na jak jeszcze raz zobaczę ...

Najgorzej mają kierowcy którzy jeżdżą po marketach ... dla nich takie rzeczy to chleb powszedni i nie dysponują oni argumentem typu śmieciarka.

Post Wysłano: 27 mar 2009, 7:17

Cytuj:
Najgorzej mają kierowcy którzy jeżdżą po marketach ... dla nich takie rzeczy to chleb powszedni i nie dysponują oni argumentem typu śmieciarka.
Ja np. często muszę wjechać do ścisłego centrum miasteczka i świadomie łamać zakazy, aby dostarczyć towar. U mnie w firmie jest zasada, że ewentualne mandaty nałożone przez policję za złamanie zakazu tonażowego pokrywa pracodawca, ponieważ jest to dla niego mniejsza strata, niż nie dostarczenie towaru.

Post Wysłano: 27 mar 2009, 9:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

to by było chore - jak masz tam dostawe to Cie nie dotyczy jezeli nie ma innej drogi zeby sie dostac do punktu docelowego. np budujesz sobie domek i przeciez nie bedziesz zwoził cegieł taczką z obwodnicy bo zestaw nie moze wjechac.

Post Wysłano: 27 mar 2009, 20:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Cytuj:
jak masz tam dostawe to Cie nie dotyczy
Nie dotyczy jak pod znakiem jest tabliczka "Nie dotyczy..." niestety. Nie wiem gdzie, bo osobiście nie byłem, koledzy z firmy jeżdżą , ale we Wrocławiu jest jakaś hurtownia na ulicy pod zakazem 3,5T i właściciel oddaje pieniądze za mandat.

Post Wysłano: 27 mar 2009, 21:22

Użytkownik

Użytkownik

Koledzy ja rozumiem dostawy
ale ja mam w dowodzie rejestracyjnym wyraznie napisane pojazd specjalny wywóz śmieci!
Moim zdaniem znazazł się misiek i chciał pokazac co to on nie jest
P.S.
Ja pozwolenia nie mam, ma firma dokładnie SITA SUEZ.
U której pracuje od paru lat

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]