Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 01 kwie 2009, 13:10

Użytkownik

Użytkownik

Witam.Koledzy mam pytanie; chcę sprzedać samochód(ciągnik siodłowy) na raty pewnemu gościowi.Mianowicie chodzi mi o to jak zabezpieczyć się prawnie żeby gościu spłacił mi całą sumę.Do momentu spłaty auto zarejestrowane będzie na mnie tylko tu znowu dochodzi kwestia odszkodowania w razie szkody bo ubezpieczenie też będzie na mnie.Gościu nie może mi dać jakiejkolwiek przedpłaty tylko comiesięczne wpłaty.Nie chcę robić żadnej umowy użyczenia bo działalność mam zawieszoną. Chciałbym załatwić to przez notariusza, myślałem też o jakiejś przedwstępnej umowie sprzedaży w której wyszczególnione będą raty, tylko nie wiem czy to jest wiążące prawnie żeby w razie jakiegoś wypadku czy niespłacania odzyskał pieniądze i nie miał problemów z prawem.a najważniejsza rzecz to że on nie chce brać kredytu.

Użytkownik

Użytkownik

1.Czy notariusz potwierdzi taką umowę?
2.Jeśli już, to koniecznie musi być ubezpieczenie Auto Casco, w razie gdyby pojazd gdzieś wyparował.
3.Temat dość ryzykowny, bo jeśli delikwent będzie "w stanie wsakazującym" czy zapomni pojechać na przegląd, to z AC nic się nie dostanie..
4.Ratowałby częściowo weksel czy coś podobnego, ale tylko częściowo..
5.Jeśli nabywca nie jest w stanie wziąć kredytu to już czerwone światełko..

Użytkownik

Użytkownik

Witam

Jedyne sluszne i pewne rozwiazanie to leasing lub jakis kredyt z zastawem.
Dogadujesz sie z kupujacym co do ceny, szukacie instytucji finansowej ktora przejmie od Ciebie te auto i wylizinguje koledze. Tobie kase wypłaca od reki i na siebie przejma własność.
Pytanie tylko czy kolega ma dzialalnosc dluzszy czas - bo nie kazdy leasing a tym bardziej bank bedzie chetny na takie cos - tym bardziej w obecnej dobie bakructw/ upadkow firm transportowych.

Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]