Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 mar 2009, 8:52

Użytkownik

Użytkownik

Hej

Wybieram się na taką traskę busem z przyczepką, Czy moze mi podrzucić jakies porady? Czy muszę kupić winietę lub coś w tym stylu? Jak szybko mogę jechać po autobanie? No i co muszę miec ze sobą;) Chodzi o papierki:))

Dzieki za info;)

Post Wysłano: 21 mar 2009, 15:48

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9459693
Samochód: Nubira

ja mam jedną radę, jak jedziesz przez Bolesławiec-Jędrzychowice to po przekroczeniu granicy nie szarżuj za bardzo. Nie wiem ale ja mam takie odczucie jak tamtędy jadę że wszelkie służby niemieckie (Zoll, Polizei) ino czają się na mnie, żeby mnie skontrolowac. Jak tylko zabiorę się za wyprzedzanie pojawia się jakiś radiowóz.

Winiet i innych tego typu rzeczy (opłaty zaczynają się od 12t) nie potrzebujesz.

Zaopatrz się w indywidualną książkę pracy kierowcy. Taki papierowy tachograf.

No i stosuj się w miarę do przepisów. Co do ograniczeń prędkości to są od tego znaki. Czasem pojawia się znak B-34 z liczbą 130 :) A wtedy lecisz ile fabryka dała :)

A gdzie się wybierasz do Niemiec?

Post Wysłano: 21 mar 2009, 23:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:

No i stosuj się w miarę do przepisów. Co do ograniczeń prędkości to są od tego znaki. Czasem pojawia się znak B-34 z liczbą 130 :) A wtedy lecisz ile fabryka dała :)
z przyczepką?

Post Wysłano: 23 mar 2009, 17:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6032020

Cytuj:
Cytuj:

z przyczepką?
Wtedy obowiązują Cie takie same przepisy jak każdego kierowcę jadącego a przyczepą, bądź przyczepką.. Czyli ograniczenie prędkości do 80 km/h z tolerancją do 90 km/h - słowa celnika.. Nie obowiązują Cie tylko zakazy wyprzedzania, chyba że jest to wyszczególnione pod znakiem.. Podobnie jest z weekendowym zakazem ruchu.. Busem osobowym z przyczepką można jechać, natomiast "blaszakiem" już niestety nie.

Post Wysłano: 11 kwie 2009, 23:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Iveco Daily 50c15,2008r

Z tym zakazem weekendowym dla busów to chyba coś nie tak.Już kilka razy latałem po DE w sobotę niedziele i nikt się nie czepiał.Zakaz dotyczy zazwyczaj pow 12t,czeto tez widać solówki 7.5t jak ganiają bo banach.
Indywidualna książka pracy kierowcy-ja latam na kartach z kserowanych jak narazie nikt się nie pytał o nie,więc nie wiem czy tak można.
Ma ktoś może fotke(wzór) jak ta książka powinna być wypełniona???

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]