Cytuj:
Dobrze kolega powiedział,tylko nie do końca.DAF w czerwcu pokaże odnowioną rodzinę XF/CF-nie wiem czy LF też i być może pokazany zostanie nowy silnik 560 konny.Ale najważniejszą zmianą będzie w najblizszym czasie zastąpienie 16 stopniowej skrzyni biegów przez 12 stopniową.Sam jestem ciekaw co zmienią,poprawią?...Mała wzmianka o tym jest w najnowszym Trakerze.
Spędziłem w tą środę 7 godzin w serwisie Dafa w Białymstoku więc miałem okazje trochę porozmawiać z ludźmi tam pracującymi. A więc z tego co się dowiedziałem, to jest tak jak Łukasz wspomniałeś. Modele zostaną trochę odnowione, na zewnątrz minimalnie jak i w środku nastąpią małe zmiany lecz co oni tam mogą zmienić ? Znając życie to lampki na dachu i nic poza tym
Mówię poważnie, od 2003 roku Daf bawi się w takie coś, jeden "burdelówkę" ma w tym miejscu a następny rocznik w tamtym, w jakim celu? Nie wiem. Tak samo 105tka przeżyła diametralną zmianę wnętrza
Te z roku 2007 mają jak 95 nad głową pasażera miejsce na radio itd a w modelach z 08' wpadli na pomysł po tylu latach aby w końcu w tamtym miejscu zrobić schowek i to jest plus.
Co do skrzyni biegów to w końcu Daf doczeka się tej 12stki w manualu co jest ogromnym plusem bo 16stka moim zdaniem i nie tylko jest tam zupełnie niepotrzebna.
Ciekawostką o jakiej się dowiedziałem jest to, że Daf w automacie oferuje również 16stki, nie spotkałem się jeszcze z takim modelem.
P.S co do zdjęcia wyżej zamieszczonego Dafa po "liftingu" którego nie widać mogli chociaż wstawić nowy spojler górny a nie z modelu 95