Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 01 maja 2009, 9:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Nurtuje mnie taki problem. Mam na dniach zwolnic sie z pracy. Warunki po prostu nie do zniesienia. Praca po 15-16 godzin dziennie to nie jest to o czym marze. Mam pytanie odnośnie odebrania od pracodawcy zaświadczen o ukonczeniu kursu na przewóz rzeczy i o pomyslnym przejsciu badan psychotechnicznych. Kiedy on mi to powinien oddac?

Post Wysłano: 01 maja 2009, 14:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Zgodnie z Ustawą o transporcie drogowym art. 39 l, pracodawca powinien oddać ci wszystko w chwili zwolnienia z pracy.
Cytuj:
Art. 39l.
1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy jest obowiązany
do:
1) kierowania kierowców na:
a) szkolenia okresowe,
b) badania lekarskie i psychologiczne;
2) pokrywania kosztów badań lekarskich i psychologicznych;
3) przechowywania przez cały okres zatrudnienia kierowcy kopii:
a) świadectw kwalifikacji zawodowej,
b) orzeczeń lekarskich i psychologicznych;
4) prowadzenia dokumentacji dotyczącej badań lekarskich i psychologicznych;
5) przekazania kierowcy z chwilą rozwiązania stosunku pracy kopii orzeczeń i
świadectw, o których mowa w pkt 3.

Post Wysłano: 01 maja 2009, 17:36

Użytkownik

Użytkownik

I tutaj jest mały problem bo w chwili zwolnienie powienieneś rozliczyć z wszytkich przekazanych Ci środków, jeśli tego nie dokonasz pracodawca może nie wydać "papierów".

Post Wysłano: 01 maja 2009, 17:49

Po złożeniu wypowiedzenia z pracy "rozliczasz" się z pracodawcą czyli np. jakieś ubranie robocze zdajesz itp. Potem pracodawca powinien wystawić Ci świadectwo pracy oraz oddać wszystkie dokumenty, a Ty powinieneś pokwitować odbiór własnoręcznym podpisem.

Post Wysłano: 01 maja 2009, 18:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ok, dzięki wszystkim za pomoc. jeszcze mam tylko dwa pytania. w ustawie jest napisane że pracodawca przetrzymuje kopie, a ja mu dałem oryginały. i drugie moje pytanie: czy pracodawca ma jakies z góry ustalony termin na wydanie mi swiadectwa pracy?

Post Wysłano: 01 maja 2009, 21:41

Cytuj:
jeszcze mam tylko dwa pytania. w ustawie jest napisane że pracodawca przetrzymuje kopie, a ja mu dałem oryginały.
I te oryginały powinien Ci oddać.
Cytuj:
i drugie moje pytanie: czy pracodawca ma jakies z góry ustalony termin na wydanie mi swiadectwa pracy?
Ja od poprzednich pracodawców otrzymałem świadectwo ostatniego dnia pracy.

Post Wysłano: 01 maja 2009, 22:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
czy pracodawca ma jakies z góry ustalony termin na wydanie mi swiadectwa pracy?
Kodeks Pracy
Cytuj:
Art. 97. § 1. W związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy pracodawca jest
obowiązany niezwłocznie wydać pracownikowi świadectwo pracy. Wydanie świadectwa pracy nie może
być uzależnione od uprzedniego rozliczenia się pracownika z pracodawcą.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ z dnia 15 maja 1996 r. w sprawie szczegółowej treści świadectwa pracy oraz sposobu i trybu jego wydawania i prostowania.
Cytuj:
§ 2. 1. Pracodawca wydaje świadectwo pracy bezpośrednio pracownikowi albo osobie upoważnionej przez pracownika na piśmie - w dniu, w którym następuje rozwiązanie lub wygaśnięcie stosunku pracy.

2. Jeżeli wydanie świadectwa pracy pracownikowi albo osobie przez niego upoważnionej nie jest możliwe, pracodawca, nie później niż w ciągu 7 dni od dnia ustania stosunku pracy, przesyła świadectwo pracy pracownikowi lub tej osobie za pośrednictwem poczty albo doręcza go w inny sposób.

Post Wysłano: 02 maja 2009, 11:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5539280
Samochód: Iveco Stralis 480

Ja daje zawse kopie pracodawcy z wgladem do orginalow.
Sam za wlasne pieniadze robilem kurs i badania psychotechniczne wiec nikt mnie nie zmusi do dania orginalow.
Wtedy wlasnie sa takie przypadki ze firma pozniej przetrzymuje dokumenty a kierowca nie moze podjac pracy bo nie ma uprawnien (czyt. tych dokumentow) :x

Z orginalow to daje tylko badania podstawowe bo one i tak traca waznosc z chwila zwolnienia z firmy :)

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]