Strona 15 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 113 14 15 16 1733 Następna
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam, jestem świeżo upieczonym kierowcą z D.
czy może ktoś wie gdzie można zrobić kurs dokszt. W Gdańsku maja zacząc w czerwcu i chcą 7500. no i 2,5 m-ca. Masakra jakaś :shock:

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

To nikt ci nie powiedział, że po 10.09.2008 dla osób, które zdobędą prawo jazdy kat. D już nie ma żadnych kursów dokształcających tylko jest Kwalifikacja Wstępna?

Niestety, jeśli chcesz pracować jako kierowca autobusu, MUSISZ odbyć KW, czyli te 280 godzin za sporą kasę, od 5 600 (np. Poznań, Warszawa, Częstochowa) po 8 500 zł (np. Kraków).

A od 10.09.2009 tak samo będzie z kategorią C.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8745401

Cytuj:
To nikt ci nie powiedział, że po 10.09.2008 dla osób, które zdobędą prawo jazdy kat. D już nie ma żadnych kursów dokształcających tylko jest Kwalifikacja Wstępna?

Niestety, jeśli chcesz pracować jako kierowca autobusu, MUSISZ odbyć KW, czyli te 280 godzin za sporą kasę, od 5 600 (np. Poznań, Warszawa, Częstochowa) po 8 500 zł (np. Kraków).

A od 10.09.2009 tak samo będzie z kategorią C.
o kurcze szczerze myślałem ze troche mniej bedzie za ten nowy kurs na przewóz osób...ale ja już się naszczescie nie musze martwić:)

Kurs na Przewóz Rzeczy-Jest
Karta Kierowcy - Jest

Użytkownik

Użytkownik

witam.
co do kwalifikacji to ja ją kończę w Radomiu za 5900. ale co będzie z egzaminem to wielki znak zapytania.
podobno bardzo ciężko, wręcz nie do zdania. Inspektor który nam wykładał powiedział że od nich nie jest wymagane tyle od nas "kierowców"
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
witam.
co do kwalifikacji to ja ją kończę w Radomiu za 5900. ale co będzie z egzaminem to wielki znak zapytania.
podobno bardzo ciężko, wręcz nie do zdania. Inspektor który nam wykładał powiedział że od nich nie jest wymagane tyle od nas "kierowców"
pozdrawiam

michal010504 a czy byś mógł zapytać na swoim kursie instruktorów czy jest przewidywany w najbliższych latach wprowadzenie kursu w formie 140 h. Może coś wspominali a może ty byś ich zapytał jak będziesz. Czekam na info... :(

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7571940
Samochód: Mercedes Atego, Renault Premium

Cytuj:
A od jakiego wieku można robic kurs na przewóz?rzeczy?
Od 18 roku życia, sam mam 18 i właśnie chodzę na kurs przewozu rzeczy, płacę 700zł, w piątek kończę 8)

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
witam.
pozdrawiam

michal010504 a czy byś mógł zapytać na swoim kursie instruktorów czy jest przewidywany w najbliższych latach wprowadzenie kursu w formie 140 h. Może coś wspominali a może ty byś ich zapytał jak będziesz. Czekam na info... :(

podobno ma być to wszystko zmniejszone ole kiedy nie wiadomo.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5839699
Samochód: tabaluga ^

Jacek_Bydgoszcz. I jak masz juz ten kursik w rekach? 700 zl to cena znośna.ja tez planuje w stuczniu zrobic '18' i miec luzik potem :)

Użytkownik

Użytkownik

jeśli się nic nie zmieniło to z tego co mi wiadomo liczy sie czy zdobędziecie prawo jazdy kat C przed wrześniem a nie czy zaliczycie kurs na przewóz rzeczy z kat.B
chyba, że zle zrozumiałem wasze posty

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Wiesiu nic się nie zmieniło i masz racje liczy się data uzyskania C musi być ona wcześniejsza niż 10.09.2009

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Wiesiu nic się nie zmieniło i masz racje liczy się data uzyskania C musi być ona wcześniejsza niż 10.09.2009
ostatnio nie miałem czasu zagladać na forum więc moge być z informacjami i zmianami do tyłu dlatego taka konstrukcja mego postu.
zrozumiałem kilka postów w ten sposób mniej więcej : " skoncze 18lat zrobię kurs na przewóz rzeczy nie majac prawka kat C i mam problem z głowy z kwalifikacją".

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Cytuj:
ostatnio nie miałem czasu zagladać na forum więc moge być z informacjami i zmianami do tyłu dlatego taka konstrukcja mego postu.
zrozumiałem kilka postów w ten sposób mniej więcej : " skoncze 18lat zrobię kurs na przewóz rzeczy nie majac prawka kat C i mam problem z głowy z kwalifikacją".
Dokładnie. Dużo osób rok temu była skuszona przez różnego rodzaju OSK żeby zrobić Kurs Na Przewóz Osób bo to pomoże uniknąć KW a tak naprawdę ten kurs przewozu osób mogą sobie wyrzucić do kosza bo on nic nie dał dla nich.
Także chłopaki jak myślicie że coś wam pomoże ten papierek to jesteście w błędzie. Zaczynajcie zbierać na Kwalifikacje Wstępną jak chcecie jeżdzić za parę lat.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10729981
Samochód: Bmw

Dzisiaj w jakis wiadomosciach mowi, ze cena prawka i kwalifikacji i wszystko razem zeby zostac kierowca to ok 12000 tys zł. I mowili, tez zeby przystapic do kwalifikacji wstepnej trzeba miec ukonczone 21 lat? Czy to prawda??

To po nowych zasadach trzeba zrobic prawko kwalifikacje i badania i jestem kierowca??

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Dzisiaj w jakis wiadomosciach mowi, ze cena prawka i kwalifikacji i wszystko razem zeby zostac kierowca to ok 12000 tys zł. I mowili, tez zeby przystapic do kwalifikacji wstepnej trzeba miec ukonczone 21 lat? Czy to prawda??

To po nowych zasadach trzeba zrobic prawko kwalifikacje i badania i jestem kierowca??
no jeżeli chodzi o kierowca autobusu to tak. a kierowce C i C+E wystarczy 18l ale zanim zrobisz uprawnienia musi troche czasu minąć. a co do ceny to zależy w jakim ośrodku robisz se uprawnienia
u mnie z tego co pamietam:
kat D -ok 4000zł
kwalifikacja wstepna jak wyczytałem na forum to ok 5000-6000 =ok 10000zł

Cytuj:
Cytuj:
mowili, tez zeby przystapic do kwalifikacji wstepnej trzeba miec ukonczone 21 lat? Czy to prawda??
no jeżeli chodzi o kierowca autobusu to tak. a kierowce C i C+E wystarczy 18l
Kolega pyta czy trzeba mieć 21 lat, żeby zrobić kurs kwalifikacji wstępnej. Ty podałeś mu wiek jaki wymagany jest do uzyskania konkretnych kategorii prawa jazdy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10729981
Samochód: Bmw

No chodzi mi o wiek do kwalifikacji wstepnej. Bo prawo jazdy C+E mozna od 18 lat robic. Ale czy np kwalifikacje zrobie w wieku 19 lat ale i tak jezdzic moge od 21. Wiec czy kwalifikacje mozna predzej robic?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jesli masz prawo jazdy kat D to mozesz robic kwalifikacje wstepna wiek jest nie wazny

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
No chodzi mi o wiek do kwalifikacji wstepnej. Bo prawo jazdy C+E mozna od 18 lat robic. Ale czy np kwalifikacje zrobie w wieku 19 lat ale i tak jezdzic moge od 21. Wiec czy kwalifikacje mozna predzej robic?
Kto ci powiedział, że jeździć możesz od 21 roku życia?

W transporcie drogowym możesz pracować od 18 roku życia (ale do 21 roku życia możesz jeździć tylko pojazdami lub zespołami pojazdów o DMC do 7,5 t). Gdybyś więc chciał w wieku 19 czy 20 lat pracować np. na małej ciężarówce do 7,5 tony DMC, musisz mieć KW.

A jeśli chodzi o KW, to nie ma żadnego wymogu ukończenia jakiegoś wieku. Art. 39b znowelizowanej w 2006 roku ustawy o transporcie drogowym mówi tylko, że do uzyskania KW może przystąpić osoba, która przebywa co najmniej 185 dni w roku na terenie RP lub studiuje co najmniej od 6 miesięcy. O żadnych 21 latach nikt tu nie wspomina.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kwalifikacja wstępna nie obowiązuje przypadkiem powyżej 7,5T. A do 7,5T mozemy jezdzic bez niej

Użytkownik

Użytkownik

Znowelizowana ustawa o transporcie drogowym (z 17. listopada 2006) mówi tak:
Cytuj:
Art. 39 a. 1 Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeśli osoba ta:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym (...)
3) nie ma przeciwskazań zdrowotnych (...)
4) nie ma przeciwskazań psychologicznych (...);
5) uzyskała kwalifikację wstępną;
6) ukończyła szkolenie okresowe
2. Wymaganie, o którym mowa w ust. 1 pkt. 1
(czyli 21 lat) nie dotyczy kierowcy wykonującego przewóz drogowy rzeczy samochodem lub zespołem pojazdów o DMC przekraczającej 3,5 t. i nieprzekraczającej 7,5 t.

3. Wymagań, o których mowa w ust 1. pkt 5 i 6
(czyli kwalifikacja wstępna lub szkolenie okresowe) nie stosuje się do kierowcy pojazdu:
- i tu są wymienione: pojazdy, do kierowania których wystarcza prawko A1, A, B1, B, B+E, wykorzystywany do nauki jazdy, do użytku osobistego, na użytek własny itd.
Z tego wynika, że dziewiętnastolatek chcący pracować w transporcie drogowym (w przewozie rzeczy) autami o DMC do 7,5 tony będzie musiał mieć KW, podobnie jak musi mieć badania lekarskie i psychologiczne czy prawo jazdy odpowiedniej kategorii.

Jedyne ograniczenie dla tego przykładowego dziewiętnastolatka to ograniczenie tonażowe pojazdów do 7,5 tony.

Chyba, że o czymś nie wiem. Może Cyryl nas wspomoże?

Strona 15 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 113 14 15 16 1733 Następna