Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 maja 2009, 15:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

witam

dręczy mnie pewne pytanie. mianowicie, czy do skończenia 21 lat nie będę mógł zasiąść za kierownicą samochodu ciężarowego powyżej 7,5ton? słyszałem kiedyś że są jakieś wyjątki, ale każdy mówi coś innego ;p. zaznaczę że ja jeździłbym ciężarówką w firmie ojca, na potrzeby własne i właśnie nie wiem czy wtedy przypadkiem nie mam prawa jeździć?

pozdrawaim

Post Wysłano: 19 maja 2009, 15:15

Użytkownik

Użytkownik

trochę się pośpieszyłem z tym tematem bo widzę teraz podwieszony w tej sprawie. przepraszam ale jestem tu nowy i nie mogę się odnaleźć

a z tego co wyczytałem to wg. tego posta :
Cytuj:
1. Prawo jazdy najpierw robimy B, C, CE jedno po drugim wystarczy miec 18 lat nie potrzeba miec np. 1 rok kat.B zeby zrobic C tak samo jest z CE

2. Jak juz mamy prawo jazdy musimy miec Badania lekarskie stwierdzajace ze nadajemy sie do prowadzenia pojadów powyzej 3,5 tony i badania Psychotechniczne wszystko zrobice w wiekszych przychodniach lekarskich

I to juz wam wystarczy zeby jeździc w trnsporcie na potrzeby wlasne, co to znaczy ?

- jezdzicie wlasnym pojazdem lub szefa u ktorego jestescie zatrudnieni (musi byc na niego zarejestrowany)

- towar ktory przewozicie wlasnym samochodem musi byc przez was kupiony, sprzedany, wydobyty, przetworzony, wydzierzawiony, tak samo jest jesli jezdzicie u szefa w tym wypdku towar musi byc przezniego kupiony, sprzedany, wydobyty, przetworzony, wydzierzawiony

- jeszcze jedna rzecz to wypis z dzialalnosci gospodarczej "transport na potzreby wlasne" to taka mala zielona kartka ktorą wydaje Starosta (jesli kogos to bardzo interesuje moge zrobic skan i pokazac)"

z tego wynika ze nie majac ukonczone 21 lat mozna jezdzic na potrzeby własne samochodem pow. 3,5 t DCM wiec w czym problem ?

mogę jeździć. czy to prawda?

Post Wysłano: 20 maja 2009, 11:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Mi kiedyś ktoś powiedział... pow. 3,5 ale nie więcej niż 7,5 ... i tego się trzymam.

Post Wysłano: 21 maja 2009, 9:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7571940
Samochód: Mercedes Atego, Renault Premium

Chodzę obecnie na kurs przewozu rzeczy, powiedziano tam, że nie wolno jeździć nawet na potrzeby własne! Grozi za to wysoka grzywna i kurator! Pozostaje tylko jeździć autem o DMC nie przekraczającej 7,5t, sam mam 18lat i dlatego się pytałem.

Post Wysłano: 21 maja 2009, 11:49

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10227481
Samochód: scania, cinquecento

Ja też miałem ten problem zadzwoniłem do ITD i można jeździć na pusto tak mi powiedziano. Dodam że do 21lat brakowało mi 3 miesiące

Samochód: ciągnik + naczepa

Post Wysłano: 21 maja 2009, 19:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tak dokładnie na pusto można jeździć to samo mi powiedziano na kursie, ale co to za jazda :?

Post Wysłano: 21 maja 2009, 22:05

Użytkownik

Użytkownik

no to lipka ale co zrobić, prawo to prawo... ;/

tak samo się to ma jeśli człek ma zrobione tylko C(mój przypadek), czy wygląda to w ten sposób tylko przy C + E?

Post Wysłano: 21 maja 2009, 22:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

tak

Post Wysłano: 21 maja 2009, 23:04

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7828199

Cytuj:
Ja też miałem ten problem zadzwoniłem do ITD i można jeździć na pusto tak mi powiedziano.
No tak, ale żeby pracodawca mógł Cię zatrudnić musisz mieć skończone 21 lat. Tak samo mam u ojca. Mam 17 lat, za trzy miesiące będę miał prawo jazdy kat. B i zamierzałem robić kat. C, ale chyba zrezygnuje. Musiałbym założyć działalność, mieć zarejestrowany samochód na siebie i dopiero wtedy mogę jeździć na pusto.

Post Wysłano: 21 maja 2009, 23:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Ja też miałem ten problem zadzwoniłem do ITD i można jeździć na pusto tak mi powiedziano.
No tak, ale żeby pracodawca mógł Cię zatrudnić musisz mieć skończone 21 lat. Tak samo mam u ojca. Mam 17 lat, za trzy miesiące będę miał prawo jazdy kat. B i zamierzałem robić kat. C, ale chyba zrezygnuje. Musiałbym założyć działalność, mieć zarejestrowany samochód na siebie i dopiero wtedy mogę jeździć na pusto.
Jeżeli pracodawca ma auto poniżej 7,5t DMC to może Cię zatrudnić, ja już mam C i wszystkie badania, kończe kurs przewozu rzeczy i na czas wakacji siadam u ojca w firmie na małego Atego ;)

Post Wysłano: 22 maja 2009, 21:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: R420

A Twój ojciec nie ma przypadkiem oddziału swojej firmy w Bielsku-Białej? :lol: :lol:

Kurcze tez bardzo chciałbym wsiaśc na małe atego na wakacje, ale musze pilnowac ocen i nie mam czasu nic szukać:/

Post Wysłano: 22 maja 2009, 21:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Heh niestety nie :P No dobra rzecz pośmigać chociaż przez wakacje dopóki się nie ukończy szkoły, dzisiaj pierwsza mała traska zaliczona 8)

Post Wysłano: 22 maja 2009, 23:04

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania 124L

Kolega nade mna maszczescie ze ma swoje samochody. Niestety pracodawcy nie bardzo chca brac mlodych na wakacje:(.... Cóż trzeba czekac.

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]